Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Sreda,
28. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

4

Natisni članek

Kolektor Telekom Slovenije ATVP AIK Banka Miodrag Kostić Gorenjska banka

Sreda, 28. 6. 2017, 4.00

2 leti, 2 meseca

Zakaj srbski tajkun noče podpisati dogovora o varovanju poslovnih skrivnosti?

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

4

Miodrag Kostić in Gorenjska banka. | Foto STA

Foto: STA

Prodaja dobre polovice Gorenjske banke, ene od večjih slovenskih bank, se odmika v jesen.

Po naših informacijah se je namreč rok za oddajo zavezujočih ponudb v postopku prodaje, ki se je iztekel pred dnevi, podaljšal za približno mesec dni. 

To naj bi si želelo več morebitnih kupcev, saj da so imeli do prvotnega roka premalo časa za pridobitev vseh pomembnih informacij o banki. Tako imenovana podatkovna soba, v kateri so zbrani vsi podatki o njenem poslovanju in delovanju, jim je namreč svoja vrata odprla šele v začetku junija.  

Kdo se zanima za banko

Kot je znano, se za nakup 55 odstotkov delnic, ki jih med drugim prodajajo Sava, Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Zavarovalnica Triglav, zanimajo štirje ponudniki:

-  ameriški finančni sklad Apollo Global Management, sicer lastnik Nove KBM,

-  Telekom Slovenije,

-  Kolektor Group in

-  AIK Banka, ki je v lasti Miodraga Kostića.

Kakšna bo cena?

Za zdaj ni znano, kolikšne cene so ponudili v nezavezujočih ponudbah. Marca 2015 je bila tržna cena delnice Gorenjske banke v prisilni poravnavi Save, njene največje lastnice, ocenjena na 364 evrov, likvidacijska pa na 298 evrov. 

Gorenjska banka | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Pričakovanja so se od takrat, ko je Banka Slovenije od Save zahtevala odprodajo deleža v Gorenjski banki, povečala. Lani je banka obseg bilančne vsote povečala na 1,51 milijarde evrov in ustvarila za 13,4 milijona evrov dobička iz rednega delovanja. Njen skupni kapital je presegel 200 milijonov evrov, delež prvovrstnega kapitala (Tier 1) pa 13 odstotkov. 

Zakaj Kostić ne želi v podatkovno sobo ...

Že nekaj časa je zato v dobro obveščenih krogih mogoče slišati, da bi se lahko oba domača ponudnika – Telekom Slovenije in Kolektor – odločila oddati skupno zavezujočo ponudbo. Ali je tudi to eden od razlogov za podaljšanje roka, uradno ni mogoče izvedeti. 

Zagotovo pa teh težav s podatkovno sobo nima Kostić. Po naših informacijah namreč AIK Banka pred oddajo ponudbe ni podpisala sporazuma o varovanju poslovnih skrivnosti (non-disclosure agreement v angl.). Tako je mogoče domnevati, da ima Kostić o poslovanju banke očitno že vse informacije, ki jih potrebuje. 

... in kaj na to pravi ATVP

To odpira nekatera vprašanja. Na primer, ali je ob dejstvu, da eden od ponudnikov za nakup banke ne podpiše dokumenta, ki mu omogoča skrbni pregled banke, že mogoče govoriti o sumu insajderstva, torej razpolaganja z notranjimi informacijami? In ali je ta sum že zadosten razlog za ukrepe Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), regulatorja trga?

Miloš Čas, ATVP | Foto: ATVP Miloš Čas, ATVP Foto: ATVP Na ATVP konkretnih primerov ne komentirajo. Pojasnili pa so, da vsak nadzorni postopek zaradi suma trgovanja z notranjimi informacijami dejstvo uvedejo ob obstoju indica, da je notranja informacija obstajala, da je določena oseba imela do nje dostop in da je ob tem tudi trgovala.

"S stališča sankcioniranja na podlagi pooblastil za ATVP ne bi bilo pomembno, ali je oseba podpisala dogovor o varovanju poslovnih skrivnosti, ampak predvsem, ali je resnično prišla do podatkov. Nenavadno bi sicer bilo, da bi bil dostop do podatkov v okviru skrbnega pregleda mogoč pred podpisom takšnega dogovora," so poudarili na ATVP, ki jo vodi Miloš Čas

Po mnenju agencije skrbni pregledi nujno ne pomenijo dostopa do notranjih informacij, saj lahko podatkovna soba vsebuje tudi nekatere javno dostopne podatke.

Ni je na seznamu insajderjev, ker ga ni

AIK Banka ima sicer že od lani v lasti 20 odstotkov Gorenjske banke, v njenem nadzornem svetu pa ima od maja lani tudi svojo predstavnico Jeleno Galić

Na vprašanje, ali je Galićeva na seznamu oseb, ki imajo dostop do notranjih informacij banke, pa so nam na ATVP odgovorili, da so takšen seznam dolžni pripraviti le izdajatelji, ki so zahtevali ali odobrili uvrstitev svojih finančnih instrumentov v trgovanje na reguliranem trgu. Ker je delnice Gorenjske banke v večstranski sistem trgovanja uvrstila ljubljanska borza, ji tega seznama torej ni treba spisati. 

Kostić spet pri Počivalšku. Zakaj?

Konec marca se je srbski tajkun Miodrag Kostić, lastnik in predsednik uprave MK Group, drugič v osmih mesecih srečal s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo
 | Foto: Ana Kovač Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo Foto: Ana Kovač To se je zgodilo, še preden so morebitni kupci večinskega deleža v Gorenjski banki poslali nezavezujoče ponudbe. A Počivalšek je za Siol.net zatrdil, da tema sestanka ni bila Gorenjska banka, ampak letališče v Portorožu, v katerem ima Kostić od maja letos 30-odstotni delež. "Gospod Kostić je ministru predstavil interes širjenja letališča, kar bi v določenem obdobju 'pripeljalo' še več ljudi, ki bi posledično botrovali širjenju slovenskega turizma. In to je bila tudi edina tema pogovora," so pojasnili na ministrstvu. 

Na vprašanje, kako gleda na krepitev vloge MK Group v slovenskem turizmu, pa so odgovorili, da ima minister Počivalšek "veliko mero spoštovanja do gospoda Kostića in si prizadeva, da bi hotel Kempinski postopoma rastel, s tem pa se spodbujala tudi rast turizma". Poročali smo že, da je bil turizem glavna tema tudi njunega prvega sestanka avgusta lani.

Ne spreglejte