Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
11.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sandi Češko Ciper

Sreda, 17. 9. 2014, 11.34

7 let, 2 meseca

Zakaj Sandi Češko svoje podjetje seli na Ciper (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"To je poslovna poteza. Ciper ni davčna oaza, ima le ugodno davčno okolje," selitev podjetja Sandija Češka na Ciper komentira davčni svetovalec Darko Končan.

Lastnik Studia moderna in najbogatejši Slovenec Sandi Češko je lastništvo svojega trgovskega holdinga iz Nizozemske prenesel v Nikozijo, glavno mesto Cipra. Za to se je po lastnih besedah odločil na predlog svojega menedžmenta, ki mu zaupa.

Češko pred dvema mesecema: Davki pri nas niso nobena težava Od Češka smo želeli slišati več o njegovi zadnji odločitvi, a se na naš klic ni odzval, zato nismo mogli dobiti dodatnih komentarjev. V času predvolilne kampanje je namreč Češko, član SD, na okrogli mizi o rešitvah za slovensko gospodarstvo povedal, da višine davkov v Sloveniji ne vidi kot težave.

Če je torej Češko še pred dobrima dvema mesecema menil, da visoki davki niso težava, je zdaj svoje podjetje preselil na Ciper, ki slovi po bolj ugodnem davčnem okolju.

Je Ciper izbral zaradi lažjega poslovanja? "Ciper ni sinonim za davčno oazo, saj je članica Evropske unije, ima pa dobre spodbude in davčno okolje za podjetnike," pravi davčni svetovalec Darko Končan, ki se mu selitev Češkovega podjetja na Ciper sploh ne zdi sporna.

"Prepričan sem, da v tem primeru ne gre za nič spornega, sploh pa ne za izogibanje plačilu davkov. To je legitimna odločitev in dejansko pomeni le to, da je podjetje preselil zaradi ugodnejšega davčnega okolja. Mogoče pa tudi zaradi poslovnega vidika, saj njegovo podjetje velik del prihodkov ustvari v osrednji in vzhodni Evropi, kar mu morebiti lahko omogoča tudi lažje poslovanje. Da bi Češko samo zaradi Slovenije podjetje preselil v Ciper, ni logično, saj pri nas ustvari manjši del prihodkov celotnega prometa," pravi Končan.

Češka ni mogoče primerjati s špekulanti, ki so se na Ciper zatekli zaradi sumljivih poslov Končan je tudi prepričan, da Češkov primer ni enak tistim, ki smo jim bili priča pred leti, ko so se številni Slovenci za Ciper odločali predvsem zaradi prikritega lastništva.

"Številni znani Slovenci so se za Ciper odločali, da so svoj denar skrivali, poleg tega so prenašali denar na to otoško državo na osnovi dokumentov, ki niso odražali verodostojnih poslovnih dogodkov, torej so denar prenašali na podlagi fiktivnih poslov. V primeru Češka pa ni tako."

Kako posluje Studio Moderna Poslovni imenik Bizi.si razkriva, da je imelo Češkovo podjetje Studio Moderna d.o.o. po zadnjih dostopnih podatkih (za leto 2012) dobrih 43 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

Plačalo je skoraj 138.000 evrov davka iz dobička, čisti dobiček je znašal skoraj 204.000 evrov, bilančni dobiček pa dobrih 3,71 milijona evrov. Podjetje je zaposlovalo 431 ljudi, kar je 141 več kot leto pred tem.

Podjetje Studio Moderna, med drugim znano po Kozmodisku in Dormeu, je Češko prevzel po očetu, njegovo ime pa v 20 letih razširil po vsej Evropi.

Ne spreglejte