Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
16.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adria Airways uprava nadzorni svet

Četrtek, 13. 6. 2013, 16.30

7 let, 2 meseca

Za prvega moža Adrie Airways imenovali Marka Anžurja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorniki Adrie Airways so za predsednika uprave edinega slovenskega letalskega prevoznika s štiriletnim mandatom imenovali Marka Anžurja, ki je družbo začasno vodil od konca decembra lani.

Mark Anžur je družbo vodil že od decembra lani, ko je nadzorni svet iz ekonomsko-poslovnih razlogov odpoklical tedanjega predsednika uprave Klemena Boštjančiča.

Nadzorniki so se danes za Anžurja odločili, ne zgolj zato ker je bil najprimernejši kandidat, temveč tudi zato ker se je s svojim dosedanjim delom in rezultati izkazal kot strokovnjak in dober menedžer ter uživa polno zaupanje članov nadzornega sveta. "Verjamemo, da bo kot dober poznavalec letalske industrije in s svojimi dolgoletnimi poslovnimi izkušnjami še naprej uspešno vodil Adrio Airways ter da bo skupaj s svojimi sodelavci uspešno izpolnil ambiciozno zastavljene cilje družbe," pa je dejal prvi nadzornik Tone Pekolj.

"Veseli me, da sem upravičil dosedanje zaupanje nadzornega sveta in bil imenovan za predsednika uprave Adrie Airways. Nadzorni svet mi je naložil veliko odgovornost, saj je vodenje letalske družbe v vse prej kot prijaznem mednarodnem poslovnem okolju velik izziv," je dejal Anžur.

"Trenutno poslovanje stabilno, število potnikov se povečuje" Po njegovih besedah je trenutno poslovanje družbe stabilno, število potnikov pa se povečuje iz meseca v mesec. Adria Airways je v prvih štirih mesecih letošnjega leta beležila 5,5 milijona evrov izgube iz poslovanja (EBIT), kar je 3,6 milijona evrov manj kot v enakem obdobju lani. Maja so po za zdaj še grobih ocenah že poslovali pozitivno.

"Ukrepi, ki smo jih že realizirali v zadnjih mesecih, zdaj kažejo rezultate na prihodkovnem področju," je dejal Anžur, ki letos pričakuje pozitivno ničlo. Prodaja je bila v prvih štirih mesecih leta za približno šest odstotkov boljša kot v enakem lanskem obdobju, čeprav je bilo število potnikov do marca nekoliko nižje kot v enakem lanskem obdobju.

"Razlog za to delno tiči v zelo dolgi zimi, delno pa tudi v tem, da smo bistveno bolj optimizirali lete, kar pomeni, da smo določene lete z malo potniki stornirali in smo na finančnem delu precej privarčevali," je pojasnil Anžur. Po drugi strani se je zaradi tega sicer nekoliko zmanjšalo število potnikov.

So se pa razmere bistveno spremenile v aprilu - samo v tem mesecu so po številu prepeljanih potnikov skoraj že dosegli načrte, medtem ko so maja število prepeljanih potnikov na letni ravni že povečali za približno osem odstotkov. "Tako da se stvari obračajo," je povedal prvi mož edinega slovenskega letalskega prevoznika.

Do jeseni nova poslovna strategija Novo poslovno strategijo podjetja za naslednjih nekaj let napoveduje do jeseni. "Mi bomo nekakšen hibrid. Ne moremo biti nizkostroškovnik, ne moremo leteti niti na dolge razdalje, zagotovo pa bomo morali na dolgi rok postati vedno bolj stroškovno učinkoviti," je dejal. To pomeni, da bodo morali povečevati zasedenost letal, kar posledično pomeni nižje stroške po sedežu, po drugi strani pa bodo lahko tako potnikom zagotavljali nižje cene in se približevali konkurenci, je še pojasnil Anžur.

Ne spreglejte