SiolNET. Posel danes Novice
2,97

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

2,97

termometer

karavanke, predor
Foto: Klemen Korenjak

Dars je za izvajalca za izgradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke izbral turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila najcenejša med vsemi devetimi ponudbami. Odločitev je bila objavljena danes, pritožbeni rok pa se izteče 16. avgusta.

Kot je razvidno iz odločitve uprave Družbe za avtoceste RS (Dars), ki je bila sprejeta 30. julija in danes objavljena na portalu javnih naročil, je bilo po pregledu ekonomsko najugodnejše ponudbe ter vseh dopolnitev in pojasnil turškega ponudnika ugotovljeno, da Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret izpolnjuje vse pogoje, določene v razpisni dokumentaciji, da je bila ponudba pravočasna, ustreza potrebam in zahtevam naročnika, ne presega zagotovljenih sredstev naročnika ter ni ocenjena za neobičajno nizko.

Zato so ponudbo omenjenega podjetja, ki je bila bistveno cenejša od preostalih osmih prejetih ponudb, na Darsu ocenili za dopustno. Najvišjo ponudbo v višini 140,3 milijona evrov, ki jo je podal Pomgrad v konzorciju z Marti Avstrija in Marti Švica, pa so zaradi preseganja vrednosti 121,5 milijona evrov ocenili za nedopustno.

111 Avtomoto Kdaj bo zgrajena druga cev predora Karavanke? #video

Ponudbe so oddali tudi Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto za 114,8 milijona evrov, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom za 104,4 milijona evrov, GH Holding v sodelovanju z avstrijskim Hochtiefom za 118,6 milijona evrov, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem za 109,4 milijona evrov, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj za 106,3 milijona evrov, grški J&P Avax za 115 milijonov evrov in italijanski Astaldi s partnerjema Cipa in GIC gradnje za 117,5 milijona evrov.

Odpiranje ponudb je sicer potekalo že 30. marca.

Ponudniki se lahko pritožijo do 16. avgusta

Pogodba z izbranim izvajalcem bo lahko podpisana šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji javnega naročila. Od vključno ponedeljka začne skladno z zakonom o javnem naročanju teči osemdnevni pritožbeni rok, ki se izteče 16. avgusta opolnoči.

predor Karavanke Foto: Klemen Korenjak Investicijska vrednost projekta dograditve predora Karavanke, vključno z manjkajočo polovico avtoceste in vsemi potrebnimi ureditvami na slovenski strani, je bila sicer ocenjena na 151,6 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, od tega naj bi gradbena dela znašala okoli 121,5 milijona evrov.

Gradnja bo trajal pet let

Načrtovana prostorska ureditev na slovenski strani meje obsega gradnjo nove predorske cevi v dolžini 3546 metrov, od tega je 3446 metrov pod zemljo, ter manjkajočega dela avtoceste med vhodom v predor in obstoječo cestninsko postajo v dolžini približno 620 metrov. Predviden rok izgradnje je po projektantski oceni pet let od uvedbe izvajalca v delo.

Komentarji

12

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MarkJurko / 03.08.2018. ob 15:38 +4 - 1

  MIMI129, očitno za prejemnike debelih kuvert brez kakršne koli odgovornosti do državljanov ne zanimajo delavci. Te jemljejo kot nekaj, kar njim polni žepe, če se poškodujejo, jih enostavno odpišejo kot kolateralno škodo od katere nimajo več koristi. Vedno težje je biti normalen in odgovoren človek, ko imaš enkrat v rokah neko funkcijo in misliš, da si več kot papež. Ljudje na vodilnih položajih so vedno bolj pokvarjeni.

  +4 - 1
 • mimi129 / 03.08.2018. ob 15:28 +2 0

  FRACE, če bodo to izvajali nad Turki, potem so diskriminatorni, kajti tega inšpektorji prav gotovo ne počno nad slovenskimi podjetji. Dokaz so obnove fasad ljubljanskih blokov, kjer je kršena delovnopravna zakonodaja, da glava boli, pa niti muksne ne nihče. Ko se delavec poškoduje, ga ne upajo peljati k zdravniku. Gledam delavce, ki barvajo cestne oznake, fasade hiš - brez mask , brez zaščitnih očal. Usedi se v avto in boš videl, kako se naši držijo zakonov.

  +2 0
 • MarkJurko / 03.08.2018. ob 15:33 +1 0

  Odlično. Vse je v redu, da le ne bo tako kot je bilo s preteklimi projekti. Da so se iz gradnje napajale razne politične stranke, denar pa je šel iz davkoplačevalskega denarja, v glavnem v žepe posameznikov. Še ena cev je prepotrebna glede na številčen promet, pri gradnji je le potreben nadzor in vsem porezati roke, kdorkoli bo želel denar preusmeriti v svoj žep. Pa vseeno kdo to bil.

  +1 0
delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin