Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2016,
16.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

DUTB SDH Polzela

Torek, 2. 8. 2016, 16.33

7 let, 2 meseca

Z novo dokapitalizacijo je država postala edini lastnik Polzele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
polzela, manekenke | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Delničarji na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) in Družbo za upravljanje terjatev banke (DUTB) so na današnji izredni skupščini potrdili dokapitalizacijo družbe Polzela z denarnimi vložki in pretvorbo terjatev v kapital. Dokapitalizacijo bosta v celoti izvedla država in SDH ter se tem postala edina lastnika podjetja.

Z današnjim sklepom skupščine so najprej osnovni kapital družbe v višini nekaj nad 1,9 milijona evrov za kritje prenesene izgube družbe zmanjšali na nič evrov, nato pa sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala z denarnimi vložki za najmanj 1,2 milijona evrov in največ 1,5 milijona evrov.

Vplačilo bo lahko v skladu s sklepom opravila le država, za uspešno dokapitalizacijo z denarnimi sredstvi pa morata biti izpolnjena dva pogoja – vplačilo sredstev v roku najmanj osmih delovnih dni od sprejetja skupščinskega sklepa in pravočasno vplačilo delnic na podlagi pretvorbe terjatev v kapital.

V drugi fazi je namreč predvideno povečanje osnovnega kapitala in kapitalskih rezerv s stvarnimi vložki, pri čemer bo SDH kot stvarni vložek na družbo prenesel za nekaj manj kot 3,6 milijona evrov terjatev. Od tega naj bi 600 tisoč evrov namenil za povečanje osnovnega kapitala, za nekaj več kot 2,9 milijona evrov pa naj bi se povečale kapitalske rezerve družbe.

Krepiti nameravajo lastno blagovno znamko

Kot je po vsega pol ure trajajoči skupščini zadovoljen povedal predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič, so lastniki z dokapitalizacijo ustvarili pogoje za nadaljnje poslovanje in razvoj podjetja z okoli 230 zaposlenimi.

"Za ta korak smo se odločili na podlagi načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki temelji na novi programski in prodajni strategiji. Ta se je že začela izvajati, njena osrednja stebra pa sta krepitev lastne blagovne znamke v segmentu višjega srednjega razreda na zdajšnjih trgih ter razvoj nogavic z visoko dodano vrednostjo za tuje blagovne znamke," je dejal Klemenčič.

Z današnjo skupščino so se po njegovih besedah znašli na točki, ko so se znebili starih grehov, zdaj pa je treba tudi z novimi trgi zagotoviti pozitivno tekoče poslovanje. Že nekaj časa se za nove posle dogovarjajo z vsemi svojimi dozdajšnjimi strateškimi partnerji v Nemčiji in Švici, stike zdaj skušajo vzpostaviti tudi s skandinavskim trgom, ob tem pa želijo, da bi čim več prodajali pod lastno blagovno znamko.

Okoli 200 delavcev bo ostalo

Zaposleni zadnje plače prejemajo redno, nekaterim so se morali pred časom zahvaliti za sodelovanje, do konca leta pa naj bi tako tudi ostalo. "Če nam poslovanja ne bi uspelo spraviti na predvidene številke, se bomo morda morali posloviti še od nekaj ljudi, a nekje okoli 200 je številka, o kateri že ves čas govorimo," je dejal Klemenčič.

Polzela se sicer že dlje časa spopada s finančnimi težavami in si želi s finančnim ter poslovnim prestrukturiranjem zagotoviti dolgoročni obstoj in razvoj. Tudi letos ob polletju zaostajajo za načrtom za nekaj manj kot pol milijona evrov, a prvi mož podjetja pravi, da pravi meseci šele prihajajo in da bodo z obratnim kapitalom, ki ga bodo zdaj dobili v podjetje, lahko zagnali tudi nekatere marketinške aktivnosti, za katere zadnja leta niso odšteli niti evra.

Ne spreglejte