Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2012,
15.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koncesija

Sreda, 20. 6. 2012, 15.35

5 let, 5 mesecev

Z dopolnjenim projektom Sailaway ponovno po igralniško koncesijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je vlada konec lanskega leta zavrnila prošnjo za podelitev igralniške koncesije družbi Alea Iacta, je ta v začetku junija ponovno zaprosila zanjo.

Projekt turistično-zabaviščnega kompleksa Sailaway v bližini nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba je dopolnila z nekaterimi novostmi, s katerimi želi prepričati v pomembnost tega projekta. Projekt v vrednosti okoli 100 milijonov evrov bi lahko odprli že leta 2014, je na novinarski konferenci zatrdil direktor družbe Priori Sergej Racman. Poleg koncesije za izgradnjo igralnega salona pa bo potrebno v kratkem zaključiti s spremembami prostorskih aktov. Če bi se to zgodilo še v letošnjem letu, bi prihodnje leto že lahko začeli graditi turistično-nakupovalno-zabaviščni center.

"Pridobitev lastništva nad potrebnimi zemljišči ne bo problem" Po Racmanovem mnenju pridobitev lastništva nad potrebnimi zemljišči ne bo problem. Doslej ima družba v lasti 1,3 hektara veliko zemljišče, na katerem naj bi stal del centra s kinodvoranami, restavracijami in igralnim salonom. Sosednjega zemljišča v velikosti 1,8 hektara zaenkrat še niso odkupili, saj se z lastnikom Mercatorjem še dogovarjajo.

Na prvem zemljišču bi že lahko začeli graditi Župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk je povedal, da bi na prvem zemljišču že lahko začeli graditi, saj je bilo to območje v občinskih prostorskih planih že opredeljeno za igralniško dejavnost. Na spremembe pa bo potrebno počakati za sosednje zemljišče, ki je bilo doslej rezervirano za trgovske dejavnosti.

Poleg vlade bo o podelitvi koncesije moral še enkrat odločati šempetrsko - vrtojbenski občinski svet, to pa naj bi se zgodilo še to poletje, je še povedal Turk. Večjih nasprotovanj svetnikov projektu ne vidi, saj le ta pomeni "dobrodošlo popestritev gospodarskih pobud v občini".

Projekt bo prinesel okrog 200 novih delovnih mest Projekt bo po Racmanovih besedah prinesel Goriški okrog 200 novih delovnih mest. Ta del Slovenije ob državni meji z Italijo naj bi pridobil nekatere dejavnosti in storitve, ki jih sedaj ni. O tem, ali bodo center zgradili kljub temu, da jim vlada nove igralniške koncesije ne bi podelila, pa ni želel govoriti. Poudaril je le, da računajo precej na obiskovalce iz sosednje Italije v starosti med 20 in 60 let.

Prvotnemu projektu centra Sailaway, ki naj bi obiskovalcem na 30.000 kvadratnih metrih v kompleksu poleg igralnega salona ponudil še center s stezami za bowling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, notranjim golf igriščem, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami s trendnim filmskim programom ter tehniko za ogled 3D filmov, trgovinami in gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic, so dodali še veliko večnamensko dvorano ter drive-in restavracijo.

V Hitu opozarjajo, da podeljevanje novih koncesij škodi vsem Na predstavitev družbe Alea Iacta so se že odzvali tudi v Hitu. Lavra Peršolja iz kabineta predsednika uprave Hita je zapisala, da njihovo stališče glede načrtov družbe Alea Iacta ostaja enako kot doslej. "Ponovno opozarjamo, da podeljevanje novih koncesij za igralne salone ne ustreza smernicam strategije razvoja igralništva v Sloveniji in škodi ne le družbi Hit, temveč vsem. Z uresničitvijo projekta v Vrtojbi, ki bi bil prvenstveno usmerjen na trg bližnjih italijanskih pokrajin, bi dosegli le nadaljnje drobljenje že tako skrčenega italijanskega trga," je zapisala Peršoljeva.

To bi družbi Hit dokazano prineslo velik izpad prihodkov in ogrozilo poslovanje družbe do te mere, da bi morala zapreti enega izmed dveh igralniško-zabaviščnih centrov na Goriškem, po vsej verjetnosti pa bi bila prisiljena tudi v druge neprijetne ukrepe.

Lavra Peršolja je še poudarila, da se razvija tudi njihov projekt velikega Hitovega turističnega kompleksa. Pripravljena je projektna dokumentacija v obliki predštudije s podrobnejšimi analizami, izračuni in projekcijami. Te dokumente bo v kratkem obravnavala na seji uprava, nato še nadzorni svet družbe.

Ne spreglejte