Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2020,
14.32

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

gradbeni projekti ministrstvo za infrastrukturo Jernej Vrtovec infrastruktura NSi

Petek, 9. 10. 2020, 14.32

3 leta, 6 mesecev

Vrtovec: Infrastrukturni projekti dobivajo pospešek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Jernej Vrtovec | "Tako velikega proračuna v zgodovini še nismo imeli," je danes poudaril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. | Foto STA

"Tako velikega proračuna v zgodovini še nismo imeli," je danes poudaril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Foto: STA

Ministrstvo za infrastrukturo ima v predlogu proračuna za 2021 prvič na voljo več kot milijardo evrov, je danes dejal resorni minister Jernej Vrtovec. To je dobra novica za pospešitev projektov na cestnem in železniškem omrežju, je dodal. Poudarek bo na obnovi državnih cest, napovedal je tudi obnovo dela gorenjske in primorske proge.

Ministrstvo za infrastrukturo bo imelo tako po predlogu proračuna v 2021 na voljo 1,066 milijarde evrov, kar je skoraj 270 milijonov evrov več od zdaj sprejetega proračuna za prihodnje leto in 191 milijonov evrov več od rebalansiranega letošnjega proračuna, poroča STA.

"Tako velikega proračuna v zgodovini še nismo imeli," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah gre za znak resnosti, ko se država odloča za velike naložbe. To predstavlja, tako pravi Vrtovec, tudi dodaten zagon za slovensko gradbeništvo in prek multiplikativnih učinkov za celotno gospodarstvo.

Veliko denarja za obnovo državnih cest

Po ministrovih zagotovilih je načrt za infrastrukturne projekte v prihodnjem letu pripravljen. Veliko sredstev bo šlo za obnovo državnih cest. Na železniškem omrežju Vrtovec v kratkem napoveduje začetek nadgradnje gorenjske železniške proge na odseku od Podnarta do Lesc. V 2021 bo po njegovih besedah stekla tudi obnova primorske proge med Ljubljano in Divačo.

Dars
Novice Dars išče izvajalca del za hitro cesto Ormož–Ptuj

Načrte ministrstvo pripravlja tudi za druge dele omrežja. V prihodnjih tednih Vrtovec napoveduje predstavitev načrta razvoja železniške infrastrukture, katerega del bo tudi študija upravičenosti nadgradnje regionalnih prog v širši ljubljanski regiji.

Pri tem minister obžaluje, da so postopki umeščanja v prostor še vedno zelo zamudni, kar še posebej velja za velike projekte. Čeprav so bile sprejete nekatere zakonske spremembe, še vedno pogosto nastajajo ovire, tudi zaradi nasprotovanja civilnih iniciativ.

Eden od takšnih primerov je na prvem odseku južnega dela tretje razvojne osi na območju Novega mesta, zaradi česar bi bilo lahko po Vrtovčevih besedah ogroženih približno 40 milijonov evrov evropskih sredstev.

V četrtek začetek gradnje tretje razvojne osi

Minister je sicer napovedal, da bo prihodnji četrtek slovesnost ob zasaditvi prve lopate na prvem delu severnega odseka tretje razvojne osi pri Gaberkah (dela naj bi sicer stekla v torek), medtem ko bo na drugi lokaciji pri Jenini začetek del prihodnje leto. Poteka tudi zadnja faza priprave študije variant za nadaljevanje hitre ceste proti Dravogradu in mejnemu prehodu Holmec, z Avstrijo pa se že pogovarja tudi o navezavi tretje razvojne osi na avstrijsko cestno omrežje.

tretja razvojna os
Novice Kateri gradbinci ostajajo v igri za gradnjo tretje razvojne osi?

Enako bo v prihodnje država skušala doseči v pogovorih s Hrvaško, ko gre za južni del tretje razvojne osi. Glede tega je Vrtovec napovedal skorajšnji sprejem resolucije, da se z direkcije za infrastrukturo na Dars prenese vse postopke za hitro cesto pod Gorjanci do Metlike in v enem kraku do Črnomlja. Geološke meritve in nekateri drugi uvodni postopki za predor pod Gorjanci že potekajo, v kratkem naj bi steklo projektiranje, piše STA.

Povezali bodo slovensko in madžarsko prenosno omrežje

Na področju energetike je Vrtovec za prihodnjo sredo napovedal položitev temelja za prvi steber 80-kilometrskega daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bo povezal slovensko in madžarsko prenosno omrežje in naj bi izboljšal zanesljivost delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema.

Vrtovec se zaveda, da velikih infrastrukturnih projektov v prihodnje samo s sredstvi državnega proračuna ne bomo mogli izvesti, zato še vedno potekajo pogovori o različnih možnostih angažiranja domačega in tujega kapitala. Na mizi je več možnosti, bodisi infrastrukturni sklad bodisi izdajanje obveznic državnih subjektov.

Krepiti želijo tuje naložbe v logistiki

Na ministrstvu si prizadevajo tudi za okrepitev tujih naložb v logistiki. V preteklih dneh je bil minister v Bratislavi, kjer se je pogovarjal z avstrijsko-češko-slovaškimi investitorji, ki v Sežani načrtujejo naložbo v velik logistični center. Tam naj bi po Vrtovčevih besedah lahko odprli okoli 450 delovnih mest, center pa bi služil tako tržaški kot koprski luki. Investitor je zemljišče od DUTB že kupil, zdaj potekajo administrativni postopki.

Začetek gradnje ljubljanskega potniškega centra predviden leta 2022

Vrtovec je v kratkem napovedal tudi podpis memoranduma o sodelovanju med državo, Slovenskimi železnicami in družbo Mendota invest v lasti madžarske banke OTP pri razvoju območja ljubljanskega potniškega centra. Začetek del na tem območju, kjer bodo nastali posodobljena in nadgrajena ljubljanska železniška postaja, nova avtobusna postaja in stanovanjsko-poslovni center, je napovedal za začetek 2022.

Elektronske vinjete čez leto dni

"1. 12. 2021 bomo uvedli elektronske vinjete. E-vinjeta bo veliko bolj praktična, veliko stroškov bomo prihranili tudi na tisku. Gremo v korak s časom kot digitalna družba," je dejal Vrtovec.

Poudaril je tudi, da je zadovoljen, da je odbor za infrastrukturo v državnem zboru predlog novele zakona o cestninjenju, ki omogoča uvedbo elektronskih vinjet s 1. decembrom leta 2021, podprl brez glasu proti. Poslanci so prikimali tudi vsem dopolnilom, ki so jih v odgovor na pripombe zakonodajno-pravne službe državnega zbora pripravili v koalicijskih poslanskih skupinah.

Minister se je dotaknil tudi menjav v projektnem podjetju 2TDK, zadolženem za izvedbo projekta drugi tir Koper–Divača. V razloge za predčasnih odhod Dušana Zorka in Marka Brezigarja se ni želel spuščati, od nove uprave, ki jo sestavljata Pavle Hevka in Iztok Černoša, pa pričakuje predvsem pospešitev postopkov za izbor izvajalcev glavnih gradbenih del.

Dušan Zorko
Novice Dušan Zorko zapušča 2TDK, na čelu podjetja Pavle Hevka

Hitro delovanje pričakuje tudi od državne revizijske komisije, v način, na katerega bodo pristojni razrešili izziv morebitnih dolgotrajnih pritožb pri izboru, pa se Vrtovec ne želi spuščati. "Pomembno je, da se izvede hitro, po čim nižji ceni in s čim manj aneksi," je dejal in dodal, da se pogovarja tudi z zalednimi državami, konkretnih ponudb za sodelovanje pri projektu, kot je bila neuspešna ponudba Madžarske pred leti, pa še nima, še piše STA.

Ne spreglejte