SiolNET. Posel danes Novice
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlagatelji v umik 11 tisoč milijard dolarjev naložb v fosilna goriva

0,51

termometer

Nafta
Energetski giganti s svojimi naftnimi in plinskimi projekti v zadnjih 20 mesecih ogrožajo trud ubraniti Zemljo pred globalnim segrevanjem. Foto: Reuters

Institucionalni vlagatelji z 11 tisoč milijardami dolarjev premoženja, povezanega s fosilnimi gorivi, so napovedali izstop iz teh investicij. Zamenjali jih bodo z naložbami v obnovljive vire energije. Gre za pomemben premik k zeleni energiji, navaja poročilo, pripravljeno ob vrhu z naslovom Financiranje prihodnosti v južnoafriškem Cape Townu.

Prehod investicijskih in premoženjskih skladov k obnovljivim virom energije se je intenziviral po letu 2015, ko je bil sprejet pariški okoljski sporazum. Potem ko so se na primer leta 2014 k temu zavezali vlagatelji z 52 milijardami dolarjev premoženja, je zdaj tak korak napovedalo več kot tisoč vlagateljev z 11 milijardami dolarjev premoženja, med njimi skladi, banke, zavarovalnice, mestni sveti, univerze in religiozne institucije.

Perzijski zaliv Novice Iran znova zasegel ladjo, ki naj bi "tihotapila nafto"

Odmik od investicij v fosilna goriva v vseh sektorjih

"V vseh sektorjih smo priča jasnemu odmiku od investicij v fosilna goriva," je poudarila ena od avtoric poročila Clara Vondrich. "Premoženje v premogu, nafti in plinu postaja prepoznavno kot toksično - ne le v moralnem smislu zaradi podnebne krize, temveč vse bolj tudi s finančnega vidika," je poudarila.

Po podatkih Svetovne banke je sicer 11 tisoč milijard dolarjev v letu 2018 predstavljalo 16 odstotkov vseh investicij na trgu.

Hormuška ožina Novice Ena glavnih poti za nafto: en incident in cene lahko ponorijo

Energetski giganti ogrožajo ves trud

Aktivisti v pritisku na vlagatelje, da se znebijo delnic, obveznic ali drugega premoženja, povezanega s fosilnimi gorivi, vidijo eno od poti v okviru boja za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

A energetski giganti s svojimi naftnimi in plinskimi projekti v zadnjih 20 mesecih ogrožajo te premike in trud ubraniti Zemljo pred globalnim segrevanjem.

Ruska nafta, naftovod, Putin Novice Težava z rusko nafto, Putin opozarja na veliko škodo Fortrade Posel danes Nafta najdražja do sedaj od začetka tega leta. Ali bo to vplivalo na ceno goriva? Nafta Posel danes Cene nafte najvišje letos, ZDA bi uvedle sankcije proti kupcem iz Irana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin