SiolNET. Novice Slovenija
3,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ko te takole gleda Vladimir Putin, veš, da si v težavah

Težava z rusko nafto, Putin opozarja na veliko škodo

3,18

termometer

Ruska nafta, naftovod, Putin
Prizor s torkovega srečanja med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in velikim ruskim naftarjem Nikolajem Tokarevim. Glede na Putinov srep pogled je mogoče sklepati, da je zaradi onesnaženja naftovoda zelo nejevoljen. Foto: Reuters

 Na naftovodu, po katerem Rusija dobavlja nafto Evropi, je prišlo do večjega onesnaženja, ki je sprožilo tudi strah pred začasnim pomanjkanjem te dobrine. Da bodo nafto očistili presežnih vrednosti organskih kloridov, namreč lahko traja več mesecev. Dobava bi se v tem času lahko zmanjšala za osem odstotkov dnevne evropske porabe.

Putin thumb Digisvet Poglejte trenutek, ko so Putina "zaščitili" pred Trumpom

V nafti, dobavljeni prek enega najpomembnejših naftovodov za srednjo Evropo, naftovoda Druzhba, so zaznali presežne vrednosti organskih kloridov. Ti lahko med rafiniranjem postanejo jedki, zaradi česar so Poljska, Slovaška, Ukrajina in Madžarska začasno že prekinile odvzem sporne nafte.

Strokovnjaki so sprva menili, da gre za manjšo težavo, ki jo bo mogoče odpraviti v nekaj dneh, a se je izkazalo, da bo odpravljanje onesnaženja trajalo dlje časa, verjetno več mesecev.

Putin opozoril glavnega ruskega naftarja

Transneft, ki ga upravlja Nikolaj Tokarev, je največja naftovodna družba na svetu. Transneft, ki ga upravlja Nikolaj Tokarev, je največja naftovodna družba na svetu. Foto: Reuters

Da je stvar resna, po ocenah tujih medijev dokazuje tudi dejstvo, da se je ruski predsednik Vladimir Putin v torek sestal s prvim možem državnega upravljavca naftovodov Transneft Nikolajem Tokarevim. Opozoril naj bi ga na veliko škodo, ki jo lahko Rusija utrpi zaradi težave.

Vzrok onesnaženja še ni znan, po ocenah Tokareva pa so težave verjetno posledica kršitve predpisov. V enem od podizvajalskih podjetij, ki zbira nafto manjših proizvajalcev, naj bi v naftovod poslali nafto, ki še ni bila pripravljena za prodajo. O zadevi so obvestili tudi rusko obveščevalno službo FSB.

Preberite tudi:

Nafta Posel danes Cene nafte najvišje letos, ZDA bi uvedle sankcije proti kupcem iz Irana Kim Jong Un Novice Kim se po končanem obisku v Rusiji z vlakom vrača v domovino #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin