Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
15.56

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada Zvonko Černač

Četrtek, 28. 3. 2013, 15.56

3 leta, 7 mesecev

Vlada črtala osmi člen Černačeve uredbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je iz uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje črtala člen glede nezahtevnih in enostavnih objektov.

S tem členom je namreč država v nekaterih primerih posegla v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja. Za umeščanje objektov v prostor se tako uporabljajo izključno določbe prostorskih aktov občin.

To naj bi preprečilo morebitno izigravanje občinskih pravil S tem je bil storjen korak, ki bo preprečil morebitno izigravanje občinskih pravil, zapisanih v prostorskih aktih, je zapisano v sporočilu po seji vlade. To pa daje občinam tudi jasno odgovornost, da zagotovijo ustrezne podlage oz. sprejmejo ustrezne ukrepe za ureditev problematike.

Uredbo je prejšnja vlada sprejela konec februarja in jo le nekaj dni pozneje popravila. Po opozorilih občin in strokovne javnosti jo je vlada Alenke Bratušek preučila ter ugotovila, da največ nejasnosti in nezadovoljstva povzroča določba, ki določa pogoje za umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov v prostor in s katerim je država v nekaterih primerih posegla v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja.

Vlada umeščanje v prostor v celoti zaupala občinam Zato je vlada omenjeni člen iz uredbe črtala. S tem ni nobenega dvoma več, da se za umeščanje objektov v prostor uporabljajo izključno določbe veljavnih prostorskih aktov občin. Spremenjena uredba poudarja ključno odgovornost občin, da na svojem območju določijo zahteve in pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za umestitev vseh objektov, tudi enostavnih in nezahtevnih objektov v prostor.

"Sporni člen je grobo posegel v pristojnost občin" Sporni člen je grobo posegel v pristojnost občin glede odločanja o možnih posegih v prostor, so s sprejetimi spremembami uredbe zadovoljni na Občini Piran. Napovedali so, da bo občinski svet sredi aprila razpravljal o predlogu odloka, ki bo določil dovoljene posege na kmetijskih in gozdnih zemljiščih v občini.

Na vidiku so nove spremembe uredbe Glede ostalih določb pred manj kot mesecem dni sprejete uredbe pa vlada poudarja, da na mnogo jasnejši in bolj transparenten način razvrščajo objekte glede na njihovo gradbenotehnično zahtevnost. V ospredje razvrščanja objektov je postavljena kakovostna in varna gradnja objektov in vključevanje strokovnjakov v projektiranje in gradnjo vseh objektov, kjer se prebiva ali kjer se zadržujejo ljudje. V primerjavi s prejšnjo ureditvijo iz leta 2008 pa veljavna uredba za določene vrste objektov pomeni tudi precejšnjo odpravo administrativnih ovir.

Hkrati je vlada napovedala že nove spremembe uredbe. Kot napoveduje, bo proučila dejansko stanje in možne rešitve, da bi bilo na sistemski ravni zagotovljeno kakovostno umeščanje objektov v prostor ter gradnja zanesljivih in varnih objektov. Po potrebi bodo pripravljene zakonodajne rešitve na področju urejanja prostora, graditve objektov in varstva kmetijskih zemljišč, je napovedala.

Prejšnji minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač pa je pojasnil, da so pri pripravi prvotne uredbe sledili predvsem predlogom kmetijskega ministrstva in pri tem poskušali omejiti njegova nerealna pričakovanja. Zato naj se pred morebitno omejitvijo postavitve enostavnih in nezahtevnih objektov na kmetijskih zemljiščih najprej pogleda pripombe, ki jih je kmetijsko ministrstvo posredovalo v fazi priprave uredbe.

Ne spreglejte