Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2015,
10.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DUTB slaba banka Dušan Mramor

Petek, 2. 10. 2015, 10.40

7 let, 2 meseca

Vlada bo v ponedeljek najverjetneje razrešila predsednika upravnega odbora slabe banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V koaliciji podpirajo finančnega ministra Dušana Mramorja o razrešitvi predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje s terjatvami bank (DUTB) Larsa Nyberga.

O njegovi razrešitvi bodo odločali na seji vlade v ponedeljek, je povedal predsednika DeSUS Karla Erjavca. "Na seji vlade bo Mramor predlagal razrešitev Nyberga, v nadaljnji razpravi pa se bomo odločili, s kakšnimi ukrepi naprej. Sam sem mnenja, da bi morali poseči tudi v upravo, ki nosi določeno odgovornost pri nepravilnostih v zvezi z izplačili," je dejal Erjavec v izjavi novinarjem po sestanku koalicije.

"Mislim, da ne bomo razdeljeni glede razrešitve ostalih upravljavcev v DUTB, je pa to stvar odločitve vlade, tudi ostali ministri morajo povedati svoje," je še dodal Erjavec.

Mramor izgubil zaupanje: Zavajal me je Mramor, ki je koalicijsko srečanje zapustil predčasno, je pa že dopoldne povedal, da je izgubil zaupanje v Nyberga "S svojimi izjavami me je zavajal. Izplačila v DUTB niso bila v skladu s plačno politiko," je povedal Mramor, ki bo vladi predlagal razrešitev Nyberga, ki nima pravice do odpravnine.

"Marca smo sprejeli novo uredbo o prejemkih na DUTB, ki je bistveno zmanjšala te pravice. Ker so bile pogodbe že sklenjene, sem upravni odbor prosil, da jih uredi tako, da bodo v skladu z novo uredbo. Dobil sem zagotovilo, da bo to narejeno. Po prvi intervenciji sem dobil informacije, da pogodbe niso v popolnosti usklajene s politiko prejemkov, a da sklenjeni aneksi zagotavljajo, da bodo prejemki v skladu z odredbo," je pojasnil Mramor.

"Ne gre za plače, ampak za zaupanje" Potem je minister še dvakrat zahteval, da se pogodbe spremenijo, in dobil zagotovilo, da se bo to zgodilo. Ob zadnjih dogodkih in ob poročilu računskega sodišča se je po njegovih besedah pojavil dvom, da tudi izplačila niso v skladu z uredbo, zato je zahteval podatke, iz katerih sledi, da plačila niso v skladu s plačno politiko.

"Na podlagi tega bom predlagal vladi, da neizvršnega direktorja razreši. To ni vprašanje niti višine prejemkov niti delovanja DUTB, ki mislim, da je kakovostno, ampak vprašanje zaupanja," je poudaril Mramor.

"Ne sme ostani le pri zamenjavi Nyberga Koalicijski DeSUS in SD sta že popoldne menila, da ne sme ostati le pri razrešitvi Nyberga.

Cerar: Vlada ne more zamenjati celotnega vodstva družbe "Prvaka koalicijskih partneric SD in DeSUS, Dejan Židan in Karl Erjavec, se morata zavedati, da vlada ne imenuje izvršnih direktorjev DUTB. Tako ne more zamenjati celotnega vodstva družbe, k čemur sta danes pozvala oba prej omenjena," pa je ob prihodu na vrh koalicije dejal premier Miro Cerar.

Minister za finance Mramor pa je sicer v DZ odgovarjal na vprašanje, kako to, da ga Marko Simoneti, ki naj bi bil njegov kolega in je neizvršni direktor DUTB, ni seznanil s stanjem v slabi banki. Poudaril je, da je pogodbe podpisoval le Nyberg in Simoneti z njimi ni bil seznanjen. Sporni aneks, ki je za nazaj povišal plačo glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, pa je določil že upravni odbor v prejšnji sestavi, je pojasnil Mramor.

Cerar zaupa Mramorjevi odločitvi Premier Miro Cerar podpira Mramorjevo odločitev oziroma zaupa ministrovi presoji. Koalicijski partnerici pa bosta po Cerarjevih besedah morali svoje stališče, da mora oditi celotno vodstvo DUTB, utemeljiti oziroma argumentirati. "Gre namreč za zelo široko opredeljeno zahtevo, sam pa sem zagovornik tega, da se najprej ugotovijo natančna dejstva," je poudaril predsednik vlade.

Če bo na mizo prejel dejstva, ki bodo pokazala, da so za takšne predloge utemeljeni razlogi, in če to ne bi prizadelo delovanja DUTB oziroma bo zagotavljalo njeno vzdržno delovanje, bodo v tej smeri tudi odločali, je pojasnil Cerar.

Spomnil je, da ga je Mramor danes z dejstvi prepričal, da je utemeljeno izgubil zaupanje v predsednika uprave DUTB. Če bodo tudi druga dejstva prepričljiva, bomo v skladu z njimi ravnali, je zagotovil.

Cerar je še spomnil, da je nadzor nad DUTB začela uveljavljati šele njegova vlada, prej se je dogajalo marsikaj. Med drugim so omejili prejemke vodstva in z zakonodajno spremembo zahtevali drugačno prakso.

Opozicija različno o motivih za predlog razrešitve Opozicija se odziva zelo različno. V SDS od Mramorja podobna merila pričakujejo tudi v primeru NLB, v NSi menijo, da bi lahko šlo tudi za manever za odstranitev tujcev iz slabe banke. V ZL so ministrovi napovedi naklonjeni, Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa poudarja, da je odločitev povsem v rokah ministra. "Seveda pa bo moral sprejeti tudi vso odgovornost za nastale posledice," je dodala.

Juhart: Zmeraj težje bo pridobiti strokovnjake Dekan ljubljanske pravne fakultete Miha Juhart v luči Mramorjeve napovedi meni, da z vidika korporacijskega upravljanja ni nič nenavadnega, da se zamenja člana upravnega odbora. Vendar bo zmeraj težje najti strokovnjake, ki bi bili pripravljeni stopiti na njegovo mesto.

Seveda takšno dogajanje ne pošilja pozitivnega signala, je dejal Juhart, ki pa ob tem pojasnjuje, da zamenjava Nyberga nikakor ne vpliva na postopke, ki so v DUTB v teku.

Ne spreglejte