SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varčevanje za starost od zdaj naprej po vaši meri

1

termometer

Ste že slišali za varčevanje v skladih življenjskega cikla? Ne? Nič čudnega, saj v Sloveniji do zdaj niso obstajali.

Decembra je Modra zavarovalnica kot prva upravljavka pokojninskih skladov pridobila dovoljenje za upravljanje sklada življenjskega cikla – Modrega krovnega pokojninskega sklada.

Gre torej za novost, ki posamezniku daje izbiro in mu omogoča doseganje višjih donosnosti.

Kaj je sklad življenjskega cikla? Sklad življenjskega cikla je krovni pokojninski sklad, ki ga sestavljajo trije podskladi z različno tveganimi naložbenimi politikami. Bistvo sklada je v tem, da posameznik s staranjem potuje skozi celoten "življenjski cikel" krovnega sklada (skozi tri podsklade) in na ta način dosega optimalne donose na vložena sredstva.

V idealnih razmerah bi to pomenilo, da začne posameznik, ki se ob prvi zaposlitvi odloči za varčevanje za dodatno pokojnino, svoja sredstva plemenititi v podskladu z najbolj tvegano naložbeno politiko ter nato s staranjem prehaja v naslednja podsklada. Lahko bi rekli, da so sredstva posameznika za dodatno pokojnino na "avtopilotu".

Mlajši lahko prevzemajo večje tveganje in tako na dolgi rok zasledujejo višje donose, medtem ko starejši tvegajo manj z namenom, da morebitni pretresi na finančnih trgih ne vplivajo bistveno na privarčevana sredstva in na višino dodatne pokojnine.

Izbira je vsekakor vaša

Varčevanje v skladu življenjskega cikla ima nekaj prednosti pred drugimi oblikami varčevanja za dodatno pokojnino:

• varčevanje v MKPS vam znižuje dohodnino, • omogoča vam postopno varčevanje, • prilagaja se vaši starosti in potrebam v različnih življenjskih obdobjih, • omogoča doseganje višjih donosov in s tem višjih dodatnih pokojnin, • z nižjimi zneski si lahko zagotovite večje prihranke in • ne nazadnje zagotavlja dolgoročno varnost vaših prihrankov.

Modri krovni pokojninski sklad vam torej daje izbiro, ki je do zdaj niste imeli.

Več o Modrem krovnem pokojninskem skladu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin