SiolNET. Posel danes Novice
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Vam nočejo upoštevati reklamacije? Zahtevajte, kar vam pripada.

Oglasno sporočilo

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da kupljeni izdelek ni izpolnil vaših pričakovanj. Pa ste vedeli, da lahko v določenih primerih uveljavljate reklamacijo, tudi če za to nimate posebnega razloga? V primeru napak na stvari pa imate možnost uveljavljati garancijo ali zahtevek za prijavo stvarne napake.

12media

Potrošniki na trgu nastopamo kot šibkejši člen prodajne verige, zato naše interese ščiti zakonodaja, to pa si nekateri prodajalci žal razlagajo po svoje. Načeloma je zamenjava že kupljene stvari dobra volja prodajalca, v določenih primerih pa to možnost predpisuje zakonodaja. Recimo, da ste na spletu ali zunaj poslovnih prostorov prodajalca kupili hlače, ki vam, ko jih doma poskušate pomeriti, niso več tako všeč kot ob nakupu. Pravico imate, da kupljeno stvar v 14 dneh od nakupa vrnete brez kakršnekoli obrazložitve, prodajalec pa vam je po zakonu o varstvu potrošnikov dolžan vrniti kupnino.

Uveljavljanje garancije

Pri določenih izdelkih, elektroniki, tehničnem blagu, beli tehniki in podobnem, pa mora prodajalec zagotoviti garancijo, da bo prodana stvar določen čas brezhibno delovala. V nasprotnem primeru jo je dolžan popraviti ali zamenjati, kupec pa ima pravico pogodbo tudi razdreti. Garancija se lahko uveljavlja od prodajalca ali pa od proizvajalca. Kupec lahko najprej zahteva popravilo stvari. Če ta ni popravljena v roku 45 dni, lahko zahteva zamenjavo z drugim izdelkom. Minimalni garancijski rok po zakonu o varstvu potrošnikov je eno leto od nakupa stvari. Zato je dobro vse papirje o kupljenih izdelkih, za katere vam je bila zagotovljena garancija, spraviti na varno, da jih imate pri roki, če se kaj pokvari. Ob uveljavljanju garancije lahko nastopijo težave, saj se nekateri prodajalci izgovarjajo na različne okoliščine, imajo svoje izvedence za napake na blagu in poskušajo storiti vse, da kupec garancije ne bi mogel uveljaviti. V takšnih primerih se lahko po nasvet vedno obrnete na Pravnika na dlani.

Pri storitvi Pravnik na dlani – na številki 01 280 8000 – so vam na voljo diplomirani pravniki, ki bodo preučili vašo težavo in vam v 15 minutah s pravnim nasvetom po svojih najboljših močeh pomagali najti rešitev.

Če izdelek ne deluje, kot bi moral, lahko uveljavljate zahtevek na podlagi stvarnih napak

Splošno pravilo je, da prodajalec kupcu jamči, da prodana stvar nima dejanskih napak. Velja tudi, da mora kupec ob prevzemu stvar pregledati in morebitne napake sporočiti v osmih dneh od odkritja. Če pa kupec šele pozneje ugotovi, da ima prodana stvar določeno napako, ki pa je obstajala že ob njenem nakupu in je ob običajnem pregledu ni mogel opaziti, lahko v roku dveh mesecev od ugotovitve napake od prodajalca zahteva, da stvar popravi, zamenja z novo, lahko pa tudi odstopi od pogodbe. Odgovornost prodajalca za stvarne napake traja dve leti. Stvarno napako lahko po zakonu o varstvu potrošnikov uveljavljate zgolj od prodajalca. Za stvarno napako gre, če:

  1. stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno uporabo ali promet;
  2. stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno uporabo, za katero jo kupec kupuje, prodajalcu pa je bila znana oziroma bi mu morala biti znana;
  3. stvar nima lastnosti ali odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oz. predpisane;
  4. je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če sta bila vzorec ali model prikazana samo zaradi obvestila.

Če vam prodajalec noče priznati prijave napake ali reklamacije, za nasvet pokličite številko 01 280 8000 – storitev Pravnik na dlani. Če vam prodajalec noče priznati prijave napake ali reklamacije, za nasvet pokličite številko 01 280 8000 – storitev Pravnik na dlani.

Primernost blaga za normalno rabo se po zakonu presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je podal – zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na izdelku. Če vam po dobrem letu od nakupa trpežnih vrtnih stolov, za katere je garancija že potekla, ti ob normalni uporabi začnejo razpadati, imate zagotovo dober razlog za prijavo stvarne napake. Svoja opažanja pri oddaji vloge čim podrobneje opišite, zelo jasno zapišite svoje zahteve, vlogo pa obvezno opremite z datumom. Ko se boste dogovarjali o rešitvi, ki jo bo najverjetneje predlagal, pa se zavedajte:

  • da lahko zahtevate popravilo izdelka;
  • če to ni mogoče, ste upravičeni do zamenjave z novim;
  • da od prodajalca lahko zahtevate tudi vrnitev kupnine.

Če izdelek vrnete v prodajalno, je modro zahtevati potrdilo o oddaji oziroma prevzemu, na katerem naj bo zapisan datum. Prodajalec vam je namreč dolžan odgovoriti v osmih dneh od oddaje prijave.

Če podjetje krši svoje dolžnosti, se lahko obrnete na storitev Pravnik na dlani in poskušali vam bomo svetovati pri težavah ... Diplomirani pravniki na številki 01 280 8000 bodo vaš primer skrbno pregledali in vas opozorili na vaše pravice.

Prodajalec odgovarja za napake na novih izdelkih dve leti od izročitve, za rabljene pa eno leto. Prodajalec odgovarja za napake na novih izdelkih dve leti od izročitve, za rabljene pa eno leto.

Tudi pri nakupu rabljenih izdelkov imate pravice

Pogosto mislimo, da se je pri rabljenih izdelkih pač treba sprijazniti z usodo – po načelu videno-kupljeno – in preprosto upamo, da nismo kupili mačka v žaklju. A ni tako! Če ste na primer rabljeni avtomobil kupili pri pravni osebi, torej avtohiši, ali preprodajalcu, ki deluje kot samostojni podjetnik, velja garancija za napake, ki se pokažejo v enem letu od prevzema vozila. V tem primeru namreč prodajalec ne more izključiti svoje odgovornosti, klavzula videno-kupljeno, ki jo tako radi zapišejo v pogodbo, pa je v primeru napak na stvari, na primer okvare na motorju, brezpredmetna. Potrošnik mora, če takšno napako odkrije, o njej najpozneje v dveh mesecih od odkritja obvestiti prodajalca, sicer svoje pravice kot kupec ne more več uveljavljati. Po zakonu je pri rabljenih vozilih obvezna tudi enomesečna garancija za brezhibno delovanje. Če želite karkoli od navedenega uveljavljati, pa je s prodajalcem dobro komunicirati pisno in težave čim bolj podrobno opisati, saj boste tako imeli vse črno na belem, da boste v primeru zapleta lažje uveljavili svoje pravice.

Se sliši zapleteno? V resnici ni tako zelo! Pri Pravniku na dlani vam bo na številki 01 280 8000 pravni strokovnjak svetoval pri kateremkoli koraku in vam v manj kot 15 minutah pomagal razrešiti dvome ter odgovoriti na vprašanja po posebno ugodni ceni 19,90 evra.


Naročnik oglasne vsebine je 12media d. o. o.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin