Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
14.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravilišče

Torek, 26. 2. 2013, 14.58

7 let, 2 meseca

V zdraviliščih med zimskimi počitnicami največ domačih gostov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zasedenost slovenskih naravnih zdravilišč med zimskimi počitnicami je pričakovana, pravi Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ).

Čeprav bi lahko, ko gre za odnos do turizma, povedali tudi kakšno kritiko na račun države, pa je vsekakor zelo pozitivna stvar, da so znova uvedli dvotedenske ločene počitnic, in to zaradi dveh razlogov, meni Altbauer. Tako lahko starši lažje načrtujejo in organizirajo družinske počitnice, saj imajo več možnosti za rezervacije glede na programe in razpoložljivost zmogljivosti. Poleg tega je zasedenost v štirinajstih dneh primerljiva z zasedenostjo v lanskem letu, ko so bile počitnice le teden dni, pove Altbauer.

Nekatera zdravilišča so bila v prvem tednu od 60- do 90-odstotno zasedena, nekatera v kakšnih dneh tudi 100-odstotno, predvsem tista, ki so v povezavi z zimskošportnimi središči.

V tem času sicer prevladujejo domači gostje, katerih delež je v tem času narasel na do 60 do 70 odstotkov, sploh ker februar ni ravno najbolj močen mesec za tuje goste. Kljub temu pa tudi v tem času prihaja največ gostov iz Avstrije, Italije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Hrvaške in tako naprej, še pojasni direktor SSNZ-ja Iztok Altbauer.

Gostje, predvsem domači, se odločajo v zadnjem hipu Kot sporočajo iz Term Čatež, se nadaljuje praksa zadnjih letih, ko se vedno več gostov za počitnice in rezervacije odloča v zadnjem hipu. Gostje se v povprečju odločajo za od dvo- do štiridnevno bivanje, velik pa je tudi obisk enodnevnih kopalcev. Enake trende povpraševanja v zadnjem hipu zaznavajo tudi v Termah Krka s svojimi zmogljivostmi v termah Dolenjske in Šmarješke toplice ter v Strunjanu. Pričakujejo, da bodo po koncu počitnic lahko ocenili, da so bila njihova zdravilišča zasedena podobno kot lani.

Z obiskom so zadovoljni v Thermani Laško, kjer, kot navajajo, zaradi ponovne razširitve zimskih počitnice z enega na dva tedna opažajo 30-odstotno povečanje števila prenočitev slovenskih gostov v primerjavi z lani. Po številu slovenskim gostom sledijo italijanski in avstrijski.

V Savi Turizmu (Terme 3000, Moravske toplice, Terme Banovci …) v povprečju zaznavajo od 60- do 70-odstotno zasedenost hotelov med zimskimi počitnicami, prav tako predvsem domačih gostov, podobne številke pa navajajo tudi v Termah Topolšica in Termah Dobrna. Nekaj prostih mest je na voljo tudi še v Termah Zreče, kjer tudi zaznavajo povečan obisk dnevnih obiskovalcev.

V Portorožu nezadovoljni Kljub pričakovanjem o do pet odstotkov boljši zasedenosti kot lani med zimskimi počitnicami pa imajo nižje številke pri prenočitvah od načrtovanih v LifeClass Hotels & Spa v Portorožu, kar pripisujejo izjemno neugodnim vremenskim razmeram v tem času.

Na začetku leta največ gostov iz Italije Kar zadeva obisk zdravilišč januarja letos, podatki skupnosti slovenskih zdravilišč kažejo, da je največ gostov prišlo iz Italije (22.077), sledijo pa Hrvaška (15.621), Avstrija (14.784), Rusija (13.139), Srbija in Črna gora (8.138). Tuji gostje so na začetku leta ustvarili 84.834 prenočitev (47,9 odstotka v skupnem številu), domači pa 92.196 prenočitev (52,1 odstotka).

Ne spreglejte