SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji več kot 900 tisoč uporabnikov spletnih bank

0,02

termometer

Spletni nakup

Spletno bančništvo, ki uporabniku omogoča predvsem hitrejše in cenejše poslovanje s svojo banko, je vse bolj priljubljeno. Potem ko se je med letoma 2004 in 2007 število uporabnikov podvojilo in se nato do leta 2015 povečalo še za enkrat, je sicer v zadnjih letih rast počasnejša. Danes imajo spletne banke več kot 900 tisoč uporabnikov.

Konec lanskega septembra je v Sloveniji po podatkih Banke Slovenije spletno banko uporabljalo 914.048 fizičnih oseb. To je 5,1 odstotka več kot konec leta 2017 in še enkrat več kot pred desetimi leti.

Število plačil, opravljenih prek spletnih bank, se že nekaj časa giblje okoli 26 milijonov na četrtletje, vsako leto torej uporabniki opravijo nekaj več kot sto milijonov plačil v Slovenijo ter še dodatne tri milijone v tujino. V letu 2017 je skupna vrednost plačil prek spletnih bank dosegla 240 milijonov evrov, je razvidno iz decembrske številke Biltena Banke Slovenije.

svet Banke Slovenije Posel danes Banka v rokah delniških parkirišč, Banka Slovenije gleda stran

Od prve spletne banke za fizične osebe že 21 let

V Sloveniji je prvo spletno banko za fizične osebe pod imenom SKB net septembra 1997 ponudila SKB banka. Največja slovenska banka NLB je svojo spletno banko za fizične osebe NLB Klik odprla leta 1999. Danes elektronsko bančništvo tako za fizične kot za pravne osebe ponujajo tako rekoč vse banke v Sloveniji.

Delavci Posel danes Banka Slovenije znižala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Do pravega razmaha elektronskega bančništva je prišlo po letu 2002, ko je bil dokončan prenos transakcijskih računov podjetij z Agencije za plačilni promet na poslovne banke in se je večina podjetij odločila za elektronsko poslovanje. Sicer pa elektronsko bančništvo sega še v dobo pred splošno razširjenostjo interneta, začelo se je kot telefonsko preverjanje stanja ter naročanje čekovnih blanketov in podobno, nato pa se je nabor storitev postopoma širil.

Abanka Posel danes Abanka v polletju s četrtino višjim čistim dobičkom Banka Slovenije Posel danes Banka Slovenije: Nobeden od kandidatov za guvernerja nima zadostne podpore

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin