Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
18.06

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Koper delavci nadzorni svet

Sobota, 27. 8. 2011, 18.06

7 let, 1 mesec

V SIPS menijo, da jih Luka Koper zavaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delavci IPS v Luki Koper so globoko razočarani nad izidom seje nadzornega sveta in sporočilom uprave Luke Koper glede namere reševanja položaja delavcev IPS.

"Uprava obljublja nekakšno sistemsko rešitev na dolgi rok, s čimer le kupuje čas za to, da se nadaljujejo šikaniranja in kaznovanja delavcev, ki so protestirali," so sporočili iz SIPS.

"Luka mora prevzeti odgovornost"

Izvršni odbor Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) je v izjavi za javnost izrazil svoj pogled na petkovo sejo nadzornega sveta Luke Koper in odločitve luške uprave. V SIPS menijo, da mora Luka Koper za nastalo situacijo prevzeti odgovornost ter se začeti aktivno vključevati v reševanje, pri čemer mora delavcem in njihovemu sindikatu priznati položaj enakovrednega akterja.

"Zavajali so nas" "Zaenkrat v SIPS menimo, da Luka nikdar ni imela namena urediti položaja IPS delavcev, ampak je nas in javnost zavajala. Dokler ne bo resnega in dobrovernega začetka ustreznega reševanja problematike skupaj z IPS delavci in se bodo kršitve delavskih pravic nadaljevale, IPS delavci ne izključujemo možnosti ponovnega protesta v Luki," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Trenutno le kupujejo čas"

Rešitev, za katero se je sedaj odločila Luka Koper, pa po mnenju sindikata ne upošteva nedavno sklenjenega dogovora. "Luka se je odločila, da bo položaj delavcev IPS reševala v okviru pogodbenega razmerja s podizvajalci. Iz reševanja problematike IPS delavcev je torej izključila SIPS in s tem delavce, ki so bili leta podvrženi izkoriščevalskemu in sistematičnemu kršenju delavskih pravic. Čeprav se je uprava javno zavezala k pogajanjem o rešitvi v roku 30 dni, sedaj obljublja nekakšno sistemsko rešitev na dolgi rok, s čimer le kupuje čas za to, da se nadaljujejo šikaniranja in kaznovanja delavcev, ki so protestirali".

"Ne pristanemo na tovrstno pokroviteljstvo" "Če se je Luka Koper pred tem pretvarjala, da s položajem delavcev IPS nima nič, saj gre za delovna razmerja med delavci in njihovimi delodajalci, na katera ne more vplivati, sedaj namerava v okviru aneksov k pogodbam med Luko in IPS podjetji zagotavljati spoštovanje delavskih pravic. Vendar IPS delavci ne pristanemo na tako pokroviteljstvo Luke," še navajajo.

"Od tega režima ima Luka največ koristi"

Za nezaupanje v to, da je lahko Luka garant spoštovanja pravic IPS delavcev, imajo, kot pravijo, več razlogov. "Večletne sistematične kršitve delavskih pravic formalno morebiti res ni izvajala neposredno Luka, je pa ta režim dela in neenakopravnosti IPS delavcev nastal pod okriljem Luke in ob vednosti njenih odgovornih," so prepričani v sindikatu, kjer menijo, da ima "od takšnega premišljenega režima Luka tudi največ koristi".

Kot so navedli, iz teh razlogov, ne morejo zaupati, da naj bi akter, "ki je ustvaril obstoječi režim izkoriščanja", bdel nad njihovimi pravicami. "Večja verjetnost je, da se bo nepravilnosti obstoječega sistema le prikrilo in se ga nadomestilo z novim, prav tako problematičnim načinom obravnavanja IPS delavcev".

Delavci, kot navajajo, zahtevajo enakopraven položaj v sistemu zagotavljanja delovne sile v Luki, ki naj bi delavcem omogočal avtonomen položaj in možnost vplivanja na sprejemanje odločitev o delavski situaciji. Upoštevanje delavske avtonomije je po njihovem mnenju namreč edini mogoč garant spoštovanja delavskih pravic. Primerljive rešitve, kot še navajajo, obstajajo v drugih pristaniščih po svetu.

"Navodila dajejo zaposleni v Luki" SIPS se tudi ne strinja s stališčem Luke Koper, da ima s podizvajalci sklenjene dogovore o zagotavljanju storitev, ne pa o posredovanju dela. "Ne glede na to, kaj so za potrebe Luke zapisali v dragi revizorski hiši, lahko vsak IPS delavec pove, da mu dajejo navodila za delo nadrejeni, ki so zaposleni v Luki, ne pa pri podizvajalcih. Nadzor nad delom izvaja Luka, dela, ki jih opravlja delavec, pa so del organiziranega delovnega procesa v Luki. Delovni čas določajo potrebe Luke, delavec pa dela takrat, ko Luka sporoči podizvajalcu, da delavca potrebuje (gre za t.i. delavce na klic). Delavci delajo izključno na prostoru v lasti Luke, z delovnimi sredstvi in orodji v lasti Luke. IPS podjetja nimajo lastnih sredstev za izvajanje luških storitev," so še pojasnili.

"Delavci kontinuirano delajo le za Luko"

Z direktorjem IPS podjetja ima delavec po njihovih besedah stik le preko telefona, komunikacija pa naj bi bila omejena na napotke, kdaj naj se delavec zglasi v Luki zaradi dela. "Delavci kontinuirano delajo le za Luko, plača pa je v celoti odvisna od opravljenega dela v Luki. Pogodbe o zaposlitvi, sklenjene med podizvajalci in delavci, omogočajo Luki, da ima na voljo poceni, prožno, hitro odzivno in prilagodljivo delovno silo. Vse obveznosti do delavcev pa so prenesene na druge pravne osebe, ki navadno nimajo svojega premoženja, njihova dejavnost pa je skoraj izključno posredovanje delovne sile Luki," so zapisali.

Na tak način se po mnenju SIPS ustvarja delavce, ki so operativno močno vezani na Luko, pravno pa domnevno le na podizvajalce, zaradi česar zanje ne velja luška kolektivna pogodba niti delovnopravna zakonodaja, o čemer naj bi po besedah sindikata pričale številne kršitve. "Ne moremo se strinjati, da je ta režim zgolj stvar zagotavljanja storitev, ne pa neupravičeno in nelegitimno posredovanje in sprejemanje delovne sile," so še navedli.

Ne spreglejte