Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
13.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lekarna Ljubljana

Sreda, 4. 3. 2015, 13.29

7 let, 2 meseca

V Lekarni Ljubljana lani 107 milijonov evrov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Lekarni Ljubljana so zadovoljni z minulim poslovnim letom, v katerem so zabeležili 107 milijonov evrov realiziranih prihodkov, presežek prihodkov nad odhodki pa je znašal 1,9 milijona evrov.

Direktor Marjan Sedej je napovedal, da letos načrtujejo odprtje več novih podružnic, in hkrati opozoril na ovire, s katerimi se srečujejo pri investicijah. Lekarna je lansko poslovno leto kljub neugodnim pogojem poslovanja uspešno zaključila, je na novinarski konferenci dejal namestnik direktorja Matej Linke. Tako so realizirani prihodki lani znašali 107 milijonov evrov, kar je sicer tri odstotke manj kot leto prej. Presežek prihodkov nad odhodki pa je pred obdavčitvijo znašal 1,9 milijona evrov.

Lani odprli dve novi podružnici Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej ob tem pravi, da v javnih zavodih ne gre za dobiček, ampak za presežek prihodkov nad odhodki. V ustanovnem aktu Lekarne Ljubljana je jasno zapisano, da gre presežek, če javni zavod nima sprejetega potrjenega investicijskega programa, ustanovitelju, torej Mestni občini Ljubljana. Načrt investicij lekarniške dejavnosti je sicer po njegovih besedah zelo težak, a gre za "veliko aktivnosti z malo učinka".

So pa lani odprli dve novi podružnici, v Horjulu in na Blokah. To je po Sedejevem mnenju najboljši odgovor na "insinuacije in laži", da se bodo ob domnevni komercializaciji lekarniške dejavnosti zapirale poslovalnice v majhnih krajih. V tem letu pa v Ljubljani načrtujejo še investicije v tri lekarne, med drugim v ljubljanskem tehnološkem parku, prenovili in razširili pa bodo tudi lekarno v Zdravstvenem domu Bežigrad. Zunaj Ljubljane so že podpisali pogodbo za gradnjo lekarne v Ivančni Gorici, pred podpisom pa so tudi v Grosupljem, pravi Sedej.

Sedej pričakuje odprtje postojnske poslovalnice najpozneje aprila Sedej pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje po zadnji odločitvi upravnega sodišča v čim krajšem času izdalo odločbo o verifikaciji postojnske podružnice lekarne. Po njegovi oceni bi lahko poslovalnico v Postojni odprli še ta mesec oziroma najpozneje aprila. Kot je dejal, je zadovoljen s sodbo upravnega sodišča, ki je ponovno razsodilo v prid Lekarne Ljubljana in ministrstvu za zdravje naložilo verifikacijo podružnice lekarne v Postojni.

Sedej pričakuje, da bo sedaj "vendarle prevladala normalna stopnja medsebojnega zaupanja" in se bodo postopki verifikacije v čim krajšem času zaključili, saj ni nobenega razloga, da bi ministrstvo s tem še zavlačevalo. Veseli ga, da jim je dalo sodišče prav, saj gre po njegovih besedah v primeru odprtja poslovalnice v Postojni za izboljšanje dostopa do zdravil in višjo raven oskrbe prebivalstva.

Ob tem je zavrnil očitke, da gre pri postojnski podružnici za "polprivatni projekt" in komercializacijo lekarniške dejavnosti.

Ne spreglejte