Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2019,
6.53

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Yaskawa Kočevje tovarna

Ponedeljek, 8. 4. 2019, 6.53

5 let

Tako je videti nova kočevska tovarna robotov Yaskawa #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je v Kočevju uradno odprla svojo prvo evropsko tovarno robotov. Kočevska tovarna, ki so jo začeli graditi novembra predlani, bo tako uradno začela proizvodnjo šestosnih industrijskih robotov za trge Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je v Kočevju po dveh letih gradnje odprla novo tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike, ki sicer poskusno obratuje že od decembra.

Šarec pohvalil župana, Cerarja in ministra

Današnjega odprtja Yaskawine kočevske tovarne robotov sta se ob številnih Yaskawinih vodilnih udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju, ki je dolga leta veljalo za nerazvito, zapostavljeno in celo neperspektivno območje.

Za izvedbo in pridobitev Yaskawine kočevske naložbe je pohvalil na prvem mestu kočevsko občino in župana Vladimirja Prebiliča, na drugem mestu pa prejšnjo vlado z njenim predsednikom Mirom Cerarjem in ministrom Počivalškom, ki sta po njegovih besedah vztrajala pri projektu.

Pri 25 milijonov evrov vredni naložbi jo je s 5,6 milijona evrov podprla država. Minister Počivalšek je ob obisku Yaskawine kočevske tovarne decembra lani povedal, da bo ta izdelovala sedem različnih tipov robotov in da prinaša 200 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. 

V Kočevju proizvodnja za večino Evrope

Lopate za gradnjo tovarne so zasadili novembra 2017. | Foto: STA , Lopate za gradnjo tovarne so zasadili novembra 2017. Foto: STA , Direktor novoustanovljene kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo nova tovarna dopolnila proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem ter pokrila približno štiri petine evropskega povpraševanja po robotih Motoman.

Nova tovarna bo zmogla letne proizvodnje do deset tisoč robotov. Zdaj ima zaposlenih 50 ljudi, do novega leta jih bo zaposlovala 90 do sto. Do leta 2023 jih bo zaposlovala približno 150 in več, hkrati pa še približno desetino teh v razvoju oziroma skupaj približno 200 ljudi.

V Slovenii tudi Yaskawin raziskovalni center

Yaskawini vodilni so ob polaganju njenega temeljnega kamna povedali, da bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje z ljubljanskima fakultetama za strojništvo in za elektrotehniko ter z Inštitutom Jožef Štefan.

Tovorni promet o novi železnici v teh dneh

Predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je povedal, da se Yaskawa z novo proizvodnjo industrijskih robotov odziva na okrepitev povpraševanja po teh v Evropi ter na trgih Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije, njihov cilj pa je lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov.

To jim bo omogočilo hitrejši odziv na potrebe regionalnega trga in strank. Sicer pa v Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane, ki jim bo omogočila boljšo povezavo s koprskim pristaniščem, je dodal Schnekenburger.

Po neuradnih podatkih STA bo sicer tovorni promet po prenovljeni kočevski železnici stekel te dni.

Odprtja se ob številnih Yaskawinih vodilnih udeležujejo tudi predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in evropska komisarka Violeta Bulc.

Po Ribnici zdaj Kočevje

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot deset tisoč kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6.000 robotov.

Ne spreglejte