Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2011,
8.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stavka

Nedelja, 31. 7. 2011, 8.04

7 let, 2 meseca

Uprava žerjavistom predlaga nadaljevanje pogovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Žerjavisti pomorskih dejavnosti v Luki Koper tudi danes nadaljujejo s stavko, s katero se, kot pravijo, zavzemajo predvsem za večjo varnost zaposlenih.

V vodstvu Luke, kjer so zgolj neposreden izpad dohodkov v prvih dveh dneh stavke ocenili na 310.000 evrov, pa vztrajajo, da so stavkovne zahteve nezakonite, zato zavračajo pogajanja. "Sindikat je ponujene rešitve v celoti zavrnil" Vodstvo Luke sicer poudarja, da je v pogajanjih pred stavko pogajalski skupini stavkovnega odbora ponudila rešitve za prav vse stavkovne zahteve ne glede na njihovo nezakonitost. "Pogajalska skupina sindikata je ponujene rešitve v celoti zavrnila ne da bi ponudila svoje kompromisne rešitve ter s tem onemogočila nadaljevanje pogajanj," so v pisnem sporočilu navedli v luki. Sporočila o sporazumnem reševanju težav ni bilo Kot dodajajo, uprava do današnjega dne ni prejela nikakršnega predloga, da bi se pogajanja za zaključek stavke nadaljevala, niti ni bilo kako drugače izkazano, da je sindikat pripravljen iskati sporazumno rešitev nastale situacije: "Nasprotno, izjave sindikata so, da bo stavkal, dokler ne bodo vse stavkovne zahteve izpolnjene. Takšna stališča jasno izkazujejo nepripravljenost stavkajočih in stavkovnega odbora na iskanje sporazumne rešitve." Kljub temu uprava predlaga nadaljevanje pogovorov, "vendar pod pogojem, da stavkajoči oziroma stavkovni odbor imenuje drugo pogajalsko skupino".

Jovičič: Vodstvu Luke smo pripravili predlog Sindikalist Mladen Jovičič je povedal, da zavračajo pogojevanja s strani uprave. Ta po njegovih besedah ni pristojna, da bi odrejala sestavo pogajalske skupine, ki ima mandat članstva sindikata. Kot je prepričan, ima stavkovni odbor pri tem "polno podporo članstva". Ob tem je pojasnil, da so praktično sočasno tudi sami pripravili predlog vodstvu Luke, da bi spet sedli za pogajalsko mizo in s tem preprečili nastanek nadaljnje škode pristanišču.

Stavka še vedno v polnem zamahu Kot je še poudaril, so delavci tisti, ki so bili vsa leta "najbolj pripadni tej firmi", medtem ko so se vodilni v Luki v teh letih neprestano menjavali. Sicer pa je Jovičič pred tem povedal, da je stavka še vedno "v polnem zamahu", ter ponovno opozoril na po njegovem več let trajajoče kršitve pravic delavcev v Luki Koper. V zadnjem letu je tako uprava po njegovih besedah operativnim delavcem poskušala zmanjšati pravice, poslabšati pogoje dela in jih na splošno degradirati.

Kljub stavki blago pretovorijo Jovičič je za zdaj tudi zavrnil možnost, da bi stopnjevali stavkovne ukrepe, ter opozoril, da v zakonsko predpisanem peturnem obdobju vsak dan kljub stavki pretovorijo vse blago in ne le hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. V primeru pokvarljivega blaga celo izvajajo pretovor zunaj določenih petih ur. Po podatkih sindikata žerjavistov se stavke udeležuje praktično celotno članstvo, ki šteje okoli 380 ljudi.

Sicer pa žerjavistom še naprej delajo družbo tudi delavci, zaposleni pri pogodbenikih Luke, je potrdil Jovičič. Ti so se v soboto s spontanim protestom pridružili žerjavistom pred vhodom v Luko, da bi opozorili na pomanjkljivo varnost in delovne razmere v pristanišču.

Pogodbeniki Luke naj bi sicer na svoje delavce izvajali močan pritisk in jim grozili, da morajo pristopiti k delu, je še povedal Jovičič.

Ne spreglejte