SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast

2

termometer

Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno rast BDP, potem ko je decembra lani napovedal rast v višini dveh odstotkov. Ugodna gibanja glede konkurenčnosti slovenskega gospodarstva naj bi se nadaljevala.

Prihodnje leto naj bi rast znašala dva odstotka, kar je bolje od decembrske napovedi o 1,7-odstotni rasti, leta 2017 pa 2,1 odstotka, je povedal direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

Vasle je ob predstavitvi pomladanske napovedi Umarja izpostavil tri ključna sporočila. Letos pričakujejo nadaljevanje gibanj, ki so se začela že lani, konkurenčnost, ki je k rasti prispevala že lani, pa naj bi se letos še izboljšala. "Tretje sporočilo je, da v srednjeročnem obdobju brez dodatnih, verjetno celo korenitejših ukrepov ne moremo pričakovati avtomatičnega nadaljevanja stopenj rasti iz lanskega leta," je dejal.

Razmere v mednarodnem okolju se postopno izboljšujejo, območju evra pa mednarodne institucije za letos napovedujejo višjo gospodarsko rast. "Iz naših najpomembnejših trgovinskih partneric prihajajo pozitivni signali glede gospodarske aktivnosti," je dejal Vasle. Razmere na finančnih trgih se še naprej izboljšujejo, kar prav tako pozitivno vpliva na Slovenijo.

Izvoz bo še vedno največ prispeval k rasti Tudi letos bo k rasti največ prispeval izvoz. Letos naj bi se okrepil za 5,6 odstotka, prihodnje leto pa za 6,2 odstotka. Uvoz naj bi medtem letos beležil 5,2-odstotno rast, leta 2016 pa 4,7-odstotno. Lani se je izvoz okrepil za 6,3 odstotka, uvoz pa je narasel za 4,1 odstotka.

Končno rast potrošnje gospodinjstev Zasebna potrošnja naj bi letos in prihodnje leto rasla hitreje, okrepila naj bi se za 1,1 in 1,6 odstotka, državna potrošnja pa naj bi se še vedno krčila (v obeh letih za 0,4 odstotka). Lani je zasebna potrošnja narasla za 0,3 odstotka, državna potrošnja pa je upadla za 0,5 odstotka. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se z lanskih 13,1 odstotka letos znižala na 12,5 odstotka, leta 2016 pa na 12 odstotkov.

Brezposelnost bo nekoliko upadla Na trgu dela Vasle pričakuje nadaljnje izboljšanje, čeprav podjetja še vedno kažejo veliko mero previdnosti pri novem zaposlovanju. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se z lanskih 13,1 odstotka letos znižala na 12,5 odstotka, leta 2016 pa na 12 odstotkov, medtem ko naj bi se število registriranih brezposelnih z lanskih 120.100 letos znižalo na 114.300, v 2016 pa na 110.400.

Plače malenkost navzgor Bruto plače na zaposlenega, ki so se lani nominalno zvišale za 1,1 odstotka, naj bi letos zrasle za 0,9 odstotka, prihodnje leto pa za 1,8 odstotka. V zasebnem sektorju naj bi bila rast letos in prihodnje leto 1,3- oziroma 1,8-odstotna, v javnem sektorju pa 0,6- oziroma 1,8-odstotna. Ko začnejo podjetja povečevati plače, je to dober znak, je dejal Vasle, ki pa hitrejše rasti plač ne pričakuje, ker se podjetja zavedajo, da so odvisna od tekmovanja na tujih trgih in konkurenčnosti.

Semolič: Čas je za dokapitalizacijo življenjskega standarda Za okrepitev BDP so pomembne rezerve na področju domačega povpraševanja, se je na Umarjevo napoved odzval predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. V tej luči upa na premike na področju plač, pokojnin, socialnih transferjev. "Če smo dokapitalizirali banke, lahko zdaj razumno dokapitaliziramo standard tistih, ki živijo najtežje," je dodal.

Prvi sindikalist je prepričan, da je zdaj pravi čas za vladne odločitve za povečanje domačega povpraševanja. Skladno s tem bi moralo po njegovih besedah priti do zvišanja plač, pokojnin in socialnih transferjev. "Te kategorije niso sovražnik gospodarskega razvoja. Te kategorije so lahko, ker so v funkciji dviga povpraševanja, pomemben spodbujevalec nadaljnje gospodarske rasti," je prepričan.

Glede na to, da so bili prav prejemniki plač, pokojnin in socialnih transferjev največja žrtev krize, je čas, da pride do razumnih premikov v prid njihovega standarda, je dejal Semolič. Ob tem je izrazil upanje, da bodo politiki prenehali z dokazovanjem, da tovrstnih premikov še ne more biti, ker da še nismo izšli iz krize. "Za nekatere za te premike ni nikoli pravi čas," je menil.

Za GZS in OZS uresničitev napovedi o BDP le v stabilnem okolju "V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) po prvi oceni ocenjujemo, da bo gospodarska rast v letošnjem letu znašala okoli 1,5 odstotka, morda nekoliko več, nikakor pa ne bo nad dvema odstotkoma," je dejala izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

GZS je po njenih besedah v napovedi izvoznih gibanj upoštevala sekundarni efekt zamika zaradi slabših uvoznih gibanj na trgih v razvoju. Potrošnja gospodinjstev in države pa bosta po njihovem odvisni od smeri in delovanja ekonomske politike države.

Ta bi se morala tako po mnenju GZS kot po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) usmeriti v ukrepe za krepitev konkurenčnosti. "Država lahko pomaga zagnati gospodarstvo z novimi investicijami in spodbudami za gospodarstvo, kot že ves čas poudarjamo," so spomnili v OZS in ob tem opozorili, da vendarle večina njihovih članov, s katerimi so vsakodnevno v stiku, še ne občuti gospodarske rasti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin