Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
6.26

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

14

Natisni članek

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Ministrstvo za zdravje Aleš Šabeder Luka Mesec

Četrtek, 12. 9. 2019, 6.26

4 leta, 7 mesecev

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: koalicija in Levica sestanek prestavili na jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

14

Luka Mesec | Levica bi več kot 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Na fotografiji koordinator stranke Luka Mesec. | Foto STA

Levica bi več kot 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Na fotografiji koordinator stranke Luka Mesec.

Foto: STA

Za danes napovedani sestanek predstavnikov koalicije in Levice glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, na katerem partnerji pričakujejo nekatere izračune pristojnih ministrstev, je preložen na petek ob 11.30, so sporočili iz Levice.

Ministrstvo za zdravje namreč ni pravočasno poslalo izračunov o javnofinančnih učinkih zakonskega predloga Levice, o katerem se usklajujejo, so navedli v Levici. Na ministrstvu za zdravje so medtem pojasnili, da so izračune poslanski skupini Levice poslali v dogovorjenem roku, in sicer v sredo zvečer. Javnofinančne učinke predloga Levice sicer preučujejo oziroma so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Matej T. Vatovec
Novice Koalicija in Levica zbližali stališče: dopolnilno zavarovanje se ukinja

Manjkajočih 70 milijonov evrov

Sestanek delovne skupine koalicije in Levice za usklajevanje o prenosu dopolnilnega zavarovanja je že drugič ta teden prestavljen. V sredo pretekli teden so se dogovorili, da bodo počakali izračune. Levica bi namreč več kot 500 milijonov evrov namesto z dopolnilnim zavarovanjem zbrala z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je že opozoril, da bi po njihovem predlogu proračun dobil okoli 70 milijonov evrov manj. Izračuni, na katere se sklicuje Levica, so bili namreč narejeni na podlagi makroekonomskih podatkov leta 2018, ko je Slovenija dosegala visoko gospodarsko rast, nove izračune pa bo treba prilagoditi ohlajanju gospodarstva, je pojasnil Šabeder. Poleg tega bo treba zajeti tudi aktualnejše podatke o aktivni populaciji, saj je teh v dvomilijonski državi le nekaj več kot 900 tisoč, preostali pa v zdravstveno blagajno ne prispevajo veliko.

V Levici želijo, da predlog zakona do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa tudi pogojujejo podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija. Čeprav se v koaliciji strinjajo s samim prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.

zdravstvo
Novice Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: kako bi Levica polnila zdravstveno blagajno? #video

 

Ne spreglejte