SiolNET. Posel danes Novice
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi grški javni uslužbenci bodo morali varčevati z energijo

0,07

termometer

plaža Grčija |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Grška vlada želi zaradi energetske krize porabo energije v javnem sektorju zmanjšati za deset odstotkov. Javnim uslužbencem je naročila, da ob odhodu z dela ugasnejo luči, klimatske naprave in ogrevanje. Grški javni sektor glede energetske porabe velja za razmeroma potratnega, saj so luči v javnih ustanovah in tudi na avtocestah prižgane ves dan.

"Gre za trojno energetsko krizo - spopadamo se z vrtoglavimi cenami zemeljskega plina, elektrike in pogonskih goriv," je ob predstavitvi novega varčevalnega načrta v javnem sektorju poudaril minister za energetiko Kostas Skrekas. Grčija je zadnja v nizu držav EU, ki je predstavila tovrsten načrt.

Visoke poletne temperature v španskem Bilbau. Novice Španija sprejela še strožje ukrepe kot Slovenija

Javne uslužbence je vlada med drugim pozvala, naj v času, ko jih ni v pisarnah, izklapljajo klimatske naprave. Termostati bodo od zdaj poleti nastavljeni na 27 stopinj Celzija, pozimi pa na 19 stopinj Celzija, so sklenili na vladi. Prav tako čez dan ne bodo gorele luči v pisarnah.

savna Novice Manj savnanja za Fince zaradi energetske krize

Kot je pojasnil Skrekas, državne stavbe prispevajo skoraj 11 odstotkov k celotni grški energetski porabi. Samo lani se je poraba energije v okoli 212 tisoč stavbah in pisarnah, ki jih obvladuje država, povečala za 20 odstotkov. Vlada je lani za poplačilo električnih računov v javnem sektorju porabila 700 milijonov evrov.

Grški načrt predvideva tudi boljši monitoring cestnih osvetlitev.

kuhanje špageti, Nobelov nagrajenec Novice Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom #video Posestvo Sylvestra Stallona Trendi Razkrili zvezdnike, ki se požvižgajo na obvezno varčevanje z vodo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin