Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
9.10

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Natisni članek

Jure Knez Andrej Orožen Dewesoft

Sreda, 11. 5. 2022, 9.10

1 leto, 11 mesecev

Trboveljski Dewesoft in nemški HBK ustanovila skupno podjetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

DEWESOFT | Novinarska konferenca trboveljske družbe Dewesoft in nemškega HBK ob ustanovitvi skupnega podjetja Blueberry. Predsednik uprave HBK Ben Bryson, izvršna direktorica Blueberryja Sonja Šmuc in generalni direktor Blueberrya Jure Knez. | Foto STA

Novinarska konferenca trboveljske družbe Dewesoft in nemškega HBK ob ustanovitvi skupnega podjetja Blueberry. Predsednik uprave HBK Ben Bryson, izvršna direktorica Blueberryja Sonja Šmuc in generalni direktor Blueberrya Jure Knez.

Foto: STA

Trboveljski Dewesoft in nemški HBK sta konec marca letos ustanovila skupno podjetje Blueberry DAQ. Kot je včeraj na novinarski konferenci v Trbovljah napovedal predsednik uprave HBK Ben Bryson, bo novo podjetje letos ustvarilo 600 tisoč evrov prometa.

V prihodnjih petih letih bodo v družbi, kot je dejal Bryson, v razvoj novih tehnologij vložili šest milijonov evrov, v prvem letu delovanja pa bodo zaposlili predvidoma 20 inženirjev različnih strok.

Podjetje Blueberry s sedežem v Trbovljah so ustanovili z namenom postavitve globalnega standarda v industriji merilne tehnike, napovedujejo prebojne tehnološke inovacije. Družbi Dewesoft in HBK imata v novoustanovljenem podjetju po 50-odstotni lastniški delež.

50 milijonov evrov prometa

Podjetje HBK z več kot 75-letno tradicijo strankam zagotavlja celotno paleto rešitev za preskušanje in merjenje v celotnem življenjskem ciklu izdelka. Podjetje, ki letno ustvari okrog 500 milijonov evrov prometa, je del podjetja Spectris PLC, ki kotira na londonski borzi.

Generalni direktor Dewesofta Andrej Orožen je medtem pojasnil, da v njihovi družbi na letni ravni ustvarijo okoli 50 milijonov evrov prometa. Gre za najhitreje rastoče podjetje na področju merilne tehnike. Njihove merilne instrumente uporabljajo v številnih industrijah, kot so avtomobilska, letalska, vesoljska, transportna in energetska. V dobrih 20 letih obstoja je podjetje zraslo v multinacionalko s 16 hčerinskimi podružnicami po vsem svetu in več kot 300 zaposlenimi.

Manjkajoči del sestavljanke

Generalni direktor Blueberryja Jure Knez je spomnil, da različni merilni inštrumenti med seboj pogosto niso kompatibilni. To v praksi pomeni resno oviro za pospešene raziskave in razvoj, kjer programerji in inženirji izgubljajo ure, včasih tudi tedne in mesece, da med seboj povežejo merilne naprave in s tem tudi podatke.

HBK in Dewesoft sta v Blueberryju združila svoje raziskovalne sposobnosti. Blueberry naj bi prinesel rešitve kot osrednji, manjkajoči del sestavljanke, ki bo inštitutom in razvojnim industrijskim podjetjem omogočil dvig učinkovitosti, produktivnosti in razvojne hitrosti, sta izpostavila Knez in Bryson.

Po Knezovih besedah se razvoju interoperabilnih rešitev Blueberry trenutno že posvečajo najboljši razvijalci obeh družb, v kratkem pa se jim bodo pridružili še inženirji, ki bodo zaposleni izključno na Blueberryju.

evro denar
Novice Vse glasnejši pozivi: ECB mora dvigniti obrestne mere
odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Novice 100-odstotna rast števila gostinskih podjetij v Sloveniji
Furs
Novice Fursove dražbe po novem prek posebnega portala
Ne spreglejte