Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
20.33

Osveženo pred

2 uri, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

električna energija Jure Knez Igor Akrapovič gospodarstvo Zeleni prehod Zeleni prehod jedrska elektrarna JEK2 JEK2

Torek, 17. 9. 2024, 20.33

2 uri, 47 minut

Gospodarstveniki predstavili pobudo za JEK2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Novinarska konferenca, na kateri so ustanovitelji Pobude JEK2 predstavili svoj pogled na projekt JEK2. | Med podjetniki obstaja zanimanje za sovlagateljstvo v gradnjo JEK2. | Foto STA

Med podjetniki obstaja zanimanje za sovlagateljstvo v gradnjo JEK2.

Foto: STA

Podjetniki Igor Akrapovič, Jure Knez in Radko Luzar so danes predstavili pobudo JEK2. "Ob izkoristku vseh potencialov obnovljivih virov energije nujno potrebujemo drugi blok jedrske elektrarne (JEK2)," so poudarili ustanovitelji pobude, ko so jo že podprli v GZS in v Klubu slovenskih podjetnikov SBC.

"Namen pobude JEK2 je povezati interes gospodarstva in se aktivno vključiti v projekt z namenom zagotavljanja zanesljive oskrbe z električno energijo," je na novinarski konferenci povedal koordinator pobude Matej Drobnič. Kot je dodal ustanovitelj in direktor skupine Akrapovič Igor Akrapovič, si gospodarstvo želi, da mu država omogoči aktivno sodelovanje pri načrtovanju, nadzoru ter vlaganju v ta projekt.

Maketa JEK 2
Novice Pred referendumom o JEK2: za ali proti? #video

V pobudi so izdelali podrobne študije in po Akrapovičevih besedah verjamejo, da je projekt JEK2 najbolj logična pot za dosego ciljev zelenega prehoda in energetske samooskrbe. "Imamo ogromno znanja na področju jedrske tehnologije," je dejal in ocenil, da bi gospodarstvo lahko sodelovalo pri financiranju projekta, s čimer bi lahko skrbeli tudi za odločitve pri delovanju in vzdrževanju ter poskrbeli za transparentnost vseh procesov in postopkov.

Gospodarstveniki računajo na olajšave

Med podjetniki obstaja zanimanje za sovlagateljstvo. A za javno-zasebno partnerstvo morajo biti po njegovih navedbah znani pogoji. Država bi lahko poskrbela za olajšave, kot so denimo tiste za vlaganje v razvoj, za največje odjemalce električne energije pa bi lahko oblikovala fiksno ceno, je navedel. "Če bi podjetje Akrapovič poslovalo z dobičkom, bi za projekt lahko namenilo med 10 in 15 odstotkov letnega dobička," je ponazoril.

Igor Akrapovič je prepričan, da država ne more staviti le na sončne in vetrne elektrarne, ki jih pogosto omenjajo kot rešitev. | Foto: STA Igor Akrapovič je prepričan, da država ne more staviti le na sončne in vetrne elektrarne, ki jih pogosto omenjajo kot rešitev. Foto: STA Predsednik podjetja Dewesoft Jure Knez je kot dober primer sofinanciranja podjetij v jedrsko energijo izpostavil finski model Mankala, kjer so podjetja upravičena do električne energije po stroškovni ceni. Proizvodnja cena bi lahko bila v Sloveniji ob učinkoviti naložbi med 45 in 50 evrov za megavatno uro, s čimer bi po njegovem lahko gospodarstvo dolgo preživelo. Knez bi možnost za sodelovanje v lastništvu JEK2 razširil tudi na posameznike.

Ponovitev nasedle zgodbe TEŠ6?

Po prepričanju obeh Slovenija potrebuje stabilnost, zanesljivost in dolgoročne rešitve. "Danes se moramo odločati odgovorno in se s pogledom usmeriti naprej," je dejal Akrapovič. Ker državljane skrbi ponovitev nasedle zgodbe šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), so po njegovem ključni dejavniki za uspeh projekta JEK2 poleg dogovorjene cene predvsem način financiranja, jasna časovnica in preprečevanje korupcije.

Med udeleženci dogodka je bil tudi podjetnik in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik. | Foto: STA Med udeleženci dogodka je bil tudi podjetnik in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik. Foto: STA Če bo država želela razogljičiti in povečati porabo elektrike, bo morala po Akrapovičevih navedbah narediti nekaj odločnih korakov, sploh ko bo z zaprtjem TEŠ6 izgubila tretjino slovenske proizvodnje, z zaprtjem Nuklearne elektrarne Krško leta 2043 pa še četrtino. Država ne more staviti le na sončne in vetrne elektrarne, ki jih pogosto omenjajo kot rešitev.

Jedrska elektrarna Krško
Novice Gen energija predstavila oceno ekonomike projekta JEK2

"Sonce v Sloveniji sije samo eno osmino časa v letu," je ponazoril Akrapovič, hranilniki energije pa so zelo dragi. "Le na obnovljive vire energije, ki so izjemno pomembni, ne moremo računati, saj so prevelika nihanja v proizvodnji glede na porabo, ki je večinoma fiksna. Potrebujemo 50 odstotkov stabilne proizvodnje," je poudaril Knez, ki je povedal še, da so z matematičnimi izračuni dokazali, da drugih alternativ ni.

Maketa JEK 2
Novice Češki primer potrjuje oceno gradnje JEK2
Ne spreglejte