Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
26. 10. 2017,
11.12

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

Delo Prodaja Sebastjan Selan Bojan Petan DZS

Četrtek, 26. 10. 2017, 11.12

6 let, 5 mesecev

Trafike brez izdelkov, kaj se dogaja v Delu Prodaji? #foto #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Delo Prodaja | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Družba Delo Prodaja je večini od stoterice upravljavcev trafik po Sloveniji v zadnjih mesecih močno skrčila dobave, primanjkuje predvsem tobačnih izdelkov. Ker so franšizojemalci plačani od prodaje, je s tem ogroženo njihovo poslovanje. Predsednik uprave Dela Prodaje Sebastjan Selan je redkobeseden: "Optimiziramo zaloge."

Delo Prodaja je lastnik stotih trafik po Sloveniji. Vse te so dali v upravljanje franšizojemalcem, večini po eno, nekaterim tudi več lokacij. Vsi imajo z Delom Prodajo pogodbo, v kateri se je podjetje zavezalo, da bo trafiki dobavljalo določeno količino izdelkov, upravljavcu trafike nato ostane določen odstotek od prodaje. 

A v zadnjih mesecih so dobave močno skrčili. "Ostala sem brez 90 odstotkov prihodkov. Ta mesec verjetno ne bom imela niti za prispevke," nam je povedala upravljavka trafike v manjšem slovenskem mestu, ki noče biti imenovana.

Skrčili dobave

Predsednik uprave Dela Prodaje Sebastjan Selan o usihajočih dobavah trafikam pravi, da optimizirajo zaloge. Nekateri upravljavci, ki nimajo česa prodajati, naj bi sprožili pravne postopke.  | Foto: STA , Predsednik uprave Dela Prodaje Sebastjan Selan o usihajočih dobavah trafikam pravi, da optimizirajo zaloge. Nekateri upravljavci, ki nimajo česa prodajati, naj bi sprožili pravne postopke. Foto: STA , Težava so predvsem tobačni izdelki, ki so za upravljavce tudi glavni vir prihodka. "V ponedeljek sem dobila dva zavoja cigaret, torej 20 škatlic, ki sem jih prodala do torka zvečer. Zdaj sem brez vsaj do ponedeljka," nam je dejala upravljavka trafike.

S tem so se upravljavci, ki izdelke naročajo samo prek Dela Prodaje, znašli v škarjah. Kupci so jezni, ker ne dobijo, po kar so prišli, sami nimajo kaj prodajati, kar pomeni, da nič ne zaslužijo, informacij od uprave Dela Prodaje pa ni.

Klic upravi naletel na gluha ušesa

Poteza podjetja je Borisa Pejkoviča, ki je od konca februarja upravljal trafiko pri UKC Ljubljana, prisilila, da jo je pred tedni zaprl. "Imel sem franšizo na relativno dobri lokaciji. Zadnja dva meseca so se dobave praktično ustavile, razlika je predvsem pri tobačnih izdelkih," pravi. "Ker sem plačan od prodaje in se mi s takimi prihodki ni več izšlo, sem septembra nekega dne zaprl trafiko in poklical predsednika uprave Sebastjana Selana. Ta mi je predlagal, da se srečamo nekaj dni kasneje na sestanku. Prišel sem ob dogovorjenem terminu, a ni bilo nikogar."  

Pejkovič pravi, da so po njegovih informacijah nekateri upravljavci sprožili pravne postopke proti Delu Prodaji zaradi kršitev pogodbenih obveznosti. Veliko je takih, ki jim trafika predstavlja vir preživetja.

To se je izkazalo tudi včeraj, ko so upravljavci za dve uri načrtovali zaprtje trafik in protest pred sedežem podjetja. Udeležba na shodu je bila na koncu precej klavrna. Prišlo jih je manj kot deset. Kot so nam povedali, je dve uri pred začetkom prišlo elektronsko sporočilo iz podjetja, da bodo v primeru zaprtja izpad prihodkov krili sami. Zagrozili naj bi jim z odškodninskimi tožbami.

"Družba Delo Prodaja je prekršila pogodbo"

Delo Prodaja | Foto: Selan: Optimiziramo zaloge

In kaj na vse to pravijo v podjetju? Predsednik uprave Dela Prodaje Sebastjan Selan, sicer nekdanji prvi mož Sove, v kratkem telefonskem pogovoru odnosov z upravljavci trafik ni hotel komentirati. Dejal je le, da optimizirajo zaloge s tem, da dobave preusmerjajo na prodajna mesta z boljšimi rezultati. Pred protestnike ni stopil ne on ne kdorkoli drug od odgovornih iz Dela Prodaje.

Pejkovič potrjuje, da so med trafikami res razlike: nekatere v središču Ljubljane naj bi tako še vedno dobivale več izdelkov. "Tudi nam so pojasnili, da gre za optimizacijo zalog, a moje mnenje je, da so se tega napačno lotili. Čeprav morda del blaga v kakšni trafiki res obstane in se ne proda, ustavitev dobav ni prava pot. Gre za kršitev pogodb."

Sindikalist Dela Prodaje Bojan Srečnik trenutne težave franšizojemalcev pozna le posredno, saj ti naj ne bi stopili v stik z njim. Nasploh je stanje že leta bolj klavrno, pravi. "Dobave trafikam upadajo, v preteklih letih so upravljavci sami dajali odpovedi, ker poslovanje ni bilo več vzdržno."

Shoda pred sedežem Dela Prodaje se je udeležila le peščica od stoterice franšizojemalcev. K majhni udeležbi naj bi prispevalo sporočilo iz uprave podjetja, da bodo strošek izpada prihodkov krili sami. | Foto: Andreja Lončar Shoda pred sedežem Dela Prodaje se je udeležila le peščica od stoterice franšizojemalcev. K majhni udeležbi naj bi prispevalo sporočilo iz uprave podjetja, da bodo strošek izpada prihodkov krili sami. Foto: Andreja Lončar

Pritiski upnikov in izguba pomembnega naročnika

Ameriški sklad York, ki je z odkupom slabih bančnih terjatev postal največji upnik DZS, naj bi zahteval prodajo premoženja skupine. Kakšni so načrti z Delom Prodajo, za zdaj ni znano. Zahtevali naj bi tudi sestop dolgoletnega prvega moža skupine Bojana Petana (na fotografiji). | Foto: STA , Ameriški sklad York, ki je z odkupom slabih bančnih terjatev postal največji upnik DZS, naj bi zahteval prodajo premoženja skupine. Kakšni so načrti z Delom Prodajo, za zdaj ni znano. Zahtevali naj bi tudi sestop dolgoletnega prvega moža skupine Bojana Petana (na fotografiji). Foto: STA , Med franšizojemalci se porajajo vprašanja, ali so težave z dobavami povezane z morebitnimi lastniškimi premiki v podjetju, ki je sicer del prezadolžene skupine DZS v posredni lasti Bojana Petana. Podjetju, ki je imelo ob polletju za 26 milijonov evrov finančnih in še pet milijonov evrov poslovnih obveznosti (večinoma do dobaviteljev), je sodišče septembra odobrilo preventivno prestrukturiranje. S tem so si Delo Prodaja in druge družbe v skupini izborili tri leta miru pred upniki, a hkrati privolili v pospešeno prodajo premoženja.

Kot smo poročali pred dnevi, ameriški sklad York, ki je v začetku leta od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupil za skoraj 80 milijonov evrov bruto terjatev do močno zadolžene skupine (tudi do Dela Prodaje), zahteva prodajo večine premoženja DZS.

Kakšni so njihovi načrti z Delom Prodajo, za zdaj ni znano. Sindikalist Dela Prodaje Bojan Srečnik pravi, da naj bi jim uprava v zadnjem času poročala o domnevnih zahtevah upnikov po odprodaji dela družbe. "Zahtevali naj bi prodajo programa veleprodaje. Ali in kdaj naj bi se to zgodilo, nihče ne pove," pravi. Čeprav podjetje posluje, je stanje v podjetju zaradi negotove prihodnosti slabo, dodaja. "Vodstvo nam vseskozi ponavlja iste odgovore, informacij je malo. Pravijo, da moramo razumeti, da je stanje težko."

Podjetje, ki je imelo lani 43 milijonov evrov prihodkov, je lani izgubilo pomembnega naročnika, podjetje Adria Media. V prvem polletju letos so prihodki upadli za deset odstotkov, z 21,4 na 19,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa se je prepolovil z 241 na 105 tisoč evrov.

Ne spreglejte