SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Todorić napovedal tožbo proti Hrvaški

0,15

termometer

Vroče - Ivica Todorić
Foto: STA

Dolgoletni predsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor in zdaj begunec pred hrvaškim pravosodjem Ivica Todorić je objavil, da je Hrvaško zaradi neusklajenosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znanega kot Lex Agrokor, z zakonodajo EU tožil pri Evropski komisiji kot varuhu pravnega reda Unije.

"Zaradi počasnosti hrvaških ustanov, ki se ne odzivajo na strahotne posledice neustavnega in nezakonitega Lex Agrokorja, sem vložil tožbo pri Evropski komisiji," je nekdaj najbogatejši Hrvat zapisal na svojem blogu ivica.todoric.hr. Napovedal je, da bo vsebino tožbe objavil, ko bo končan postopek njenega prejema v Bruslju.

Kot je dodal, je tožbo poslal tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Napovedal je, da bo z vsebino tožbe seznanil tudi vse predsednike vlad članic EU in tudi vse poslance v Evropskem parlamentu.

Po njegovih trditvah so mednarodni in hrvaški pravni strokovnjaki prepričani, da Hrvaška z omenjenim zakonom krši hrvaško ustavo in evropsko zakonodajo. Pojasnil je, da se je za tožbo odločil s težkim srcem, a je bil vanjo prisiljen zaradi kršitve njegovih človekovih pravic.

Todorić je kasneje na blogu pojasnil, zakaj je ovadil Hrvaško v Bruslju. Hrvaška je z lex Agrokor kršila več določil in temeljnih načel EU, kot so pravna varnost in legitimna pričakovanja, enakost in prepoved diskriminacije, lastniško pravo in načelo sorazmernosti, pravica do poštenega sojenja in pristop do sodišča, je zapisal.

V Londonu čaka odločitev sodišča

Todorić je kot predsednik uprave Agrokorja, ki se je znašel v hudih finančnih težavah, aprila lani na pristojno sodišče v Zagrebu vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave v največjem hrvaškem poslovnem sistemu na podlagi Lex Agrokorja. "Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je sporočil aprila lani. O tem, da je zakon neustaven ali v nasprotju z zakonodajo EU, takrat ni govoril.

Todorić v Londonu sicer čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški, ki ga bremeni večmilijonskih finančnih malverzacij. Londonsko sodišče bo o izročitvi Todorića odločalo predvidoma aprila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin