SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šušteršič: Slovenija se lahko izogne pomoči kljub krčenju gospodarstva

2

termometer

 | Foto:
Minister za finance Janez Šušteršič je za CNN povedal, da se bo Slovenija morda lahko izognila prošnji za evropsko pomoč.

Slovenski finančni minister Janez Šušteršič je v intervjuju za CNN povedal, da Sloveniji ne bo treba zaprositi za evropsko pomoč, če bo izvedla reforme, med katerimi so prestrukturiranje bančnega sektorja, privatizacija, pokojninska reforma in reforma trga dela.

"Našli bomo način, kako implementirati ukrepe" Strahove, da bi morda tudi Slovenija potrebovala mednarodno pomoč tako kot Grčija, je spodbudila napoved gospodarske rasti Evropske komisije, ki je ocenila, da ima Slovenija močno negativno gospodarsko rast, napovedala pa je, da bo imela negativno rast tudi v prihodnjem letu. Kljub temu je minister Šušteršič za CNN razkril, da slovenska vlada že pripravlja zakonodajo, med katero je tudi osnutek proračuna za prihodnje leto in s katero bo Slovenijo rešila iz recesije.

"Imamo nekaj političnih zastojev in političnega manevriranja, vendar smo napovedali tudi nekaj referendumov. Mislim, da bomo našli način, kako implementirati ukrepe, ki so nujni," je povedal za CNN.

Dogovora o pomoči Grčiji ni zaradi nezadovoljstva nekaterih držav Šušteršič je svoja predvidevanja razkril, ko se je udeležil srečanja finančnih ministrov, ki so odločali, ali bo Evropska unija namenila Grčiji nov sveženj pomoči. Čeprav so nekatere države nezadovoljne z razmerami v Grčiji, pa so priznale, da si grška vlada prizadeva uresničiti varčevalne ukrepe. "Debata o pomoči je burna, saj so nekatere države nezadovoljne s tem, kako so stvari v Grčiji potekale v preteklosti. Mislim pa, da bomo na koncu potrdili njihovo prošnjo, če se bodo držali zastavljenih ciljev," je še povedal.

Šušteršič je za CNN povedal tudi, da je vesel, da je Slovenija članica evrskega območja, čeprav ga je zaobjela finančna kriza. "Finančna kriza nas je močno prizadela, kar je posledica naše nekonkurenčnosti in pomanjkanja ustrezne strukture," je sklenil Šušteršič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin