Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2019,
6.46

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

5

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Fraport stečaj Adria Airways

Torek, 1. 10. 2019, 6.46

4 leta, 6 mesecev

Fraport: Slovenija ob skorajšnjem stečaju Adrie ni izgubila povezav s svetom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

5

Potem ko je vodstvo Adrie Airways v ponedeljek vložilo predlog za stečaj, so danes pred medije stopili predstavniki družbe Fraport Slovenija, ki upravlja brniško letališče. Kot so sporočili, pričakujejo, da bodo do začetka novega leta spet vzpostavili najpomembnejše letalske povezave, ki so izpadle ob skorajšnjem stečaju Adrie. Vladna koalicija medtem proučuje možnost ustanovitve novega prevoznika.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je dejal, da v Fraportu obžalujejo najavo stečaja Adrie: "Trenutno je naša prva naloga skrb za potnike in nadomestitev za izgubljene povezave z našega letališča. V mreži Adrie Airways z Brnika je bilo 16 rednih letalskih povezav, poleti pa je Adria Airways opravljala čarterski promet predvsem na območju Mediterana."

Brnik
Novice Na Brnik prihaja nov letalski prevoznik

Skobir: Do novega leta bi lahko zagotovili pokritje najpomembnejših povezav

Po njegovih besedah je Adria v letošnjem letu prepeljala dobro polovico vseh potnikov, ki jih je oskrbelo brniško letališče, drugo polovico pa preostalih 11 letalskih prevoznikov, ki letijo z Brnika. "Ne glede na upadanje prometa je letališče lani zabeležilo rast vseh potnikov v višini 7,7 odstotka, do konca letošnjega avgusta pa 3,7-odstotno rast potnikov," je pojasnil Skobir in dodal, da v Fraportu že izvajajo načrt za sanacijo izpadlih Adrijinih linij.

V Fraportu že izvajajo načrt za sanacijo izpadlih linij Adrie Airways. | Foto: STA , V Fraportu že izvajajo načrt za sanacijo izpadlih linij Adrie Airways. Foto: STA ,

Kot meni Skobir, bodo na brniškem letališču do novega leta že zagotovili pokritje vseh najpomembnejših letalskih povezav. Vodja letaliških storitev v Fraportu Janez Krašnja je poudaril, da so v družbi že intenzivirali stike z letalskimi prevozniki, ki so najverjetnejši kandidati, da zapolnijo vrzel za zapolnitev Adrijinih poletov: "Tuji prevozniki iz združenja Star Alliance se zaradi Adrijinega članstva do zdaj niso odločili za vstop na slovenski trg. Pri tem mislimo predvsem na Lufthanso, Swiss, Austrian Airlines in druge člane."

Adria Airways
Novice Konec je: Adria Airways gre v stečaj

Zaradi Adrie bodo prepeljali od sto do 200 tisoč potnikov manj

Letalske povezave do Frankfurta, Münchna in Züricha bodo po besedah Krašnje kmalu nadomeščene: "Že danes lahko sporočimo, da bo s 4. novembrom vzpostavljena letalska povezava med Ljubljano in Brusljem, ko bo mesti šestkrat na teden povezal Brussels Airlines." Air France bo s koncem meseca okrepil povezavo s Parizom s šest na 13 poletov na teden, poljski Lot bo v Varšavo po novem letel osemkrat, Air Serbia in Montenegro Airlines pa bosta še dodatno okrepili povezavi z Beogradom in Podgorico.

Kot je pojasnil Krašnja, se v Fraportu o novih letalskih povezavah pogovarjajo tudi z nizkocenovnimi prevozniki in člani združenja Star Alliance: "Večina povezav bo nadomeščena že s poletnim voznim redom za prihodnje leto, pričakujemo pa, da bo mreža z ljubljanskega letališča že čez leto in pol primerljiva s tisto, ki smo jo imeli do včeraj." Adria sicer Fraportu dolguje več kot štiri milijone evrov, zaradi njenega stečaja pa na Brniku pričakujejo, da bodo letos imeli od sto do 200 tisoč potnikov manj.

Adria Airways letališče
Novice Adria je ostala še brez treh letal

Vlada ima na mizi dve rešitvi

Premier Marjan Šarec je medtem za danes popoldne sklical sestanek koalicije na temo ukrepanja države po stečaju Adrie. "Za danes ob 16.30 sem sklical sestanek koalicije, da se pogovorimo, kakšna bo nadaljnja pot po stečaju Adrie Airways, torej ali zagotavljanje drugih linij ali ustanavljanje kakšnega novega podjetja," je pojasnil Šarec. Dodal je, da se za zdaj ne zavzema za nobeno od možnih rešitev, saj je treba pogledati, katera bi bila najbolj optimalna.

Premier Marjan Šarec je za danes popoldne sklical sestanek koalicije na temo ukrepanja države po stečaju Adrie Airways. | Foto: STA , Premier Marjan Šarec je za danes popoldne sklical sestanek koalicije na temo ukrepanja države po stečaju Adrie Airways. Foto: STA ,

To je namreč po njegovem mnenju zelo tvegana zadeva: "Iti v neke podvige brez vnaprej znanih simulacij in predvidevanj za vsaj tri leta vnaprej nima smisla." Glede zagotovitve sredstev je po Šarčevih besedah v igri več možnosti, bodisi SDH bodisi DUTB: "Tam je denar, če bodo te opcije ustrezne, bomo o tem odločali." Predstavniki obeh državnih upravljavcev premoženja bodo po njegovih napovedih prisotni na današnjem sestanku.

Kot je poudaril predsednik vlade, je stečaj Adrie Airways zdaj edina možnost: "Zavezali smo se, da denarja tem lastnikom, ki so bili zelo neodgovorni, ne bomo dali, ker bi bilo to metanje denarja stran." Na drugi strani je Šarcu sicer žal za zaposlene in da je družba, ki je bila del našega nacionalnega sistema, tako klavrno propadla.

Po njegovih besedah se je treba vprašati, kaj so korenine te težave. "Ko je bila Adria v državni lasti, je bilo ravno tako slabo. Tisti, ki so takrat vodili to podjetje in bili v nadzornem svetu, so danes nadvse pametni, kaj bi bilo treba narediti," je dejal Šarec in ocenil, da bi bilo danes lahko drugače, če bi podjetje vodili tako, kot je treba. Vprašanje je tudi, zakaj je bila družba prodana za en evro plus tri milijone evrov, danih za popotnico, je še dodal Šarec: "Je pa to dokaz, da privatizacija ni vedno dobra rešitev in da tudi tuj ali zasebni lastnik ni vedno tako svet, kot ga nekateri prikazujejo."

Inšpektorat potnike opozarja na pravice ob odpovedi letov

Na tržnem inšpektoratu potrošnike opozarjajo na pravice, ki jih imajo ob odpovedi leta. Potrošniki, ki so karto kupili pri Adrii, let pa je bil odpovedan, bodo terjatev lahko prijavili v treh mesecih po oklicu oz. začetku stečajnega postopka. Tržni inšpektorat pričakuje, da bo kranjsko okrožno sodišče stečaj oklicalo v sredo.

Inšpektorat medtem potrošnikom, ki imajo kupljena paketna potovanja pri turističnih agencijah, kjer je poleg letalskega prevoza vključena tudi nastanitev in morebitne ostale storitve, svetuje, da se obrnejo neposredno na turistične agencije, s katerimi imajo sklenjene pogodbe.

"Pri teh pogodbah namreč ni nujno, da je agencija kupila let pri prevozniku Adria Airways, temveč pri kakšnem drugem letalskem prevozniku in bo potovanje tudi nemoteno izvedla. Tudi v primeru, da je bil let kupljen pri letalskem prevozniku Adria Airways, to še ne pomeni, da potovanje ne bo realizirano. Za izpolnitev take pogodbe odgovarja organizator potovanja, in sicer ne glede na to, ali vključene potovalne storitve izvaja sam ali jih izvaja drugo podjetje," so v sporočilu za javnost poudarili na inšpektoratu.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so ob tem spomnili na nasvet Evropskega potrošniškega centra potrošnikom, ki so letalsko vozovnico plačali s kreditno kartico in so nakup opravili nedavno. Ti se lahko pri banki izdajateljici plačilne kartice pozanimajo o možnosti povračila denarja zaradi neopravljene storitve v okviru reklamacijskega postopka.

Ne spreglejte