Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 12. 2014,
17.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pivovarna Laško banka

Torek, 30. 12. 2014, 17.23

7 let, 2 meseca

Sporazum Pivovarne Laško z bankami ostaja v veljavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Klub temu, da Pivovarna Laško ni uspela poplačati dela kreditov iz prodaje naložb v neosnovne dejavnosti, kar je bil eden od postavljenih mejnikov v sporazumu z bankami upnicami, ta ostaja v veljavi.

Zadosti bank je namreč pristalo na podaljšanje roka do 30. junija 2015, je danes objavila Pivovarna Laško.

Aprila podpisali sporazum o prestrukturiranju in mirovanju Družbe skupine Laško - Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska - so konec aprila letos z vsemi 18 bankami upnicami podpisale sporazum o prestrukturiranju in mirovanju. Ta opredeljuje pomembne mejnike finančnega prestrukturiranja, zapadlost večine kreditov pa je reprogramirana do konca leta 2016.

Prvi mejnik je bilo odplačilo kreditov iz prodaje naložbe v Mercator do konca julija 2014, kar je Pivovarna Laško izpolnila.

Drugi mejnik - odplačilo kreditov iz kupnine od prodaje naložb v Birra Pejo, Radensko in Delo do konca leta 2014 - je bil le delno realiziran. Pivovarna je namreč uspela doslej prodati le naložbo v družbo Birra Peja. Prodaja Radenske češki Kofoli je dogovorjena, a še ni zaključena, kupca za Delo pa še izbirajo.

Zato je Pivovarna Laško banke upnice zaprosila, da bi se odpovedale pravici odstopa od sporazuma in da bi rok podaljšali do 30. junija 2015. S tem je soglašalo zadostno število bank upnic, tako da sporazum ostaja v veljavi, je Pivovarna Laško objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Tretji mejnik je razdolžitev iz dokapitalizacije v sredini leta 2015.

Potencialni dokapitalizatorji začeli izvajati skrbne preglede poslovanja Uprava pivovarne, ki je lastnike večkrat pozvala k dokapitalizaciji, je julija letos začela priprave na proces iskanja primernega investitorja, ki bi zagotovil sredstva za dokapitalizacijo, konec oktobra so interesentom izdali informacijski memorandum. Po pisanju časnikov so potencialni dokapitalizatorji v tem mesecu začeli izvajati skrbne preglede poslovanja.

Nekateri lastniki Pivovarne Laško - DUTB, Kad, Abanka, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Alpen Invest in KD Skladi, ki imajo v lasti nekaj manj kot 45 odstotkov pivovarne - so konec novembra podpisali sporazum o skupni prodaji delnic in upravo pozvali, naj jih vključi v pogajanja s potencialnimi dokapitalizatorji.

Ne spreglejte