Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
16.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Slovenija Zdravko Počivalšek turizem

Četrtek, 6. 4. 2017, 16.18

6 let, 7 mesecev

Slovenija po konkurenčnosti turizma zdrsnila za dve mesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Bled | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija se je na lestvici konkurenčnosti turizma, ki jo pripravlja Svetovni gospodarski forum (WEF), letos med 136 državami uvrstila na 41. mesto. S tem je na lestvici izgubila dve mesti. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek priznava, da so pričakovali več. Najbolj konkurenčne turistične države na svetu ostajajo Španija, Francija in Nemčija.

Raziskava Travel & Tourism Competitiveness Report 2017 temelji na ocenah 14 dejavnikov konkurenčnosti turističnega sektorja, ki obsegajo 100 indikatorjev. Povprečna ocena ocenjevanih parametrov za Slovenijo je 4,18 na sedemstopenjski lestvici.

Na zadnji lestvici, objavljeni leta 2015, se je Slovenija uvrstila na 39. mesto med 141 državami, so spomnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Glede na številne aktivnosti, ki jih tako ministrstvo kot Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo uspešno izvajamo na področju turizma, smo po pravici povedano pričakovali višjo uvrstitev," je zapisal Počivalšek. "A analizo WEF vedno obravnavamo kot pomemben pokazatelj naše realne umeščenosti in konkurenčnosti ter smerokaz, kje so potrebne izboljšave," je dodal.

Sloveniji gre najbolje od rok trajnostni turizem

Po posameznih stebrih je Slovenija najbolje uvrščena na področju okoljske trajnosti (10. mesto), varnosti (17. mesto), kopenske in pristaniške infrastrukture (20. mesto) in turistične infrastrukture (25. mesto). Na področju pomembnosti turizma zaseda 47. mesto.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek priznava, da je na lestvici konkurenčnosti turizma pričakoval višjo uvrstitev. | Foto: Ana Kovač Gospodarski minister Zdravko Počivalšek priznava, da je na lestvici konkurenčnosti turizma pričakoval višjo uvrstitev. Foto: Ana Kovač Slabše uvrstitve Slovenija že tradicionalno zaseda na področjih infrastrukture letalskega prometa (76. mesto), kulturnih virov in poslovnih potovanj (92. mesto) ter poslovnega okolja (80. mesto). Na gospodarskem ministrstvu slednje pripisujejo predvsem učinkom obdavčenja dela in naložb. Slabšim uvrstitvam navkljub pa je vzpodbuden podatek, da smo tudi na teh področjih naredili napredek in dosegli boljšo uvrstitev kot v zadnjem ocenjevalnem obdobju, poudarjajo.

Počivalška veseli "izjemno visoka uvrstitev" Slovenije na področju okoljske trajnosti. "Ravno na področju trajnostnega turizma smo napredovali kar za 57 mest, kar je izjemno velik skok, ki je odraz zelo jasne usmeritve vseh deležnikov turizma," je poudaril. Napredek za 14 mest se kaže tudi v uvrstitvi na področju promocije turizma, "kar smo glede na intenzivne in fokusirane promocijske aktivnosti STO tudi pričakovali", je dodal.

Poslovno okolje potrebuje pospešek

Uvrstitev na področju poslovnega okolja je boljša za 26 mest, v čemer Počivalšek vidi dokaz, da so se ukrepi vlade na področju učinkovitosti regulative pozitivno odrazili na poslovnem okolju. "Kljub temu je naša skupna uvrstitev na področju poslovnega okolja razmeroma nizka in daje jasno znamenje, da je pri korakih, ki jih moramo kot država narediti, potreben pospešek," je dodal.

Poudaril je tudi pomen slabe uvrstitve pri kriteriju letalske dostopnosti. "Glede na to, da smo si zastavili cilj ustvariti od 3,7 do štiri milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj v letu 2021, se zavedamo, da bo za dosego teh ciljev nujno tudi izboljšanje letalske dostopnosti Slovenije kot turistične destinacije," je pojasnil.

Ne spreglejte