SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija oktobra izvozila za dve milijardi evrov blaga

2

termometer

V desetih mesecih je bila rast izvoza v medletni primerjavi 2,5-odstotna, uvoz pa je upadel za 0,3 odstotka.

Slovenija je oktobra izvozila nekaj nad 1,988 milijarde evrov blaga, kar je 3,6 odstotka več kot oktobra lani, uvozila pa malo manj kot 1,992 milijarde evrov blaga oz. toliko kot pred letom dni.

Iz EU smo oktobra uvozili 75,4 odstotka vsega blaga Oktobra je bila pokritost uvoza z izvozom 99,8-odstotna, v desetmesečju pa 98,2-odstotna. Po začasnih podatkih statističnega urada je sicer Slovenija v desetih mesecih izvozila nekaj več kot 18,1 milijarde evrov, uvozila pa za malo manj kot 18,5 milijarde evrov. Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju tako znašal skoraj 326 milijonov evrov.

Samo oktobra so slovenska podjetja v članice EU izvozila malo več kot 1,5 milijarde evrov, kar predstavlja 76,2 odstotka vsega blagovnega izvoza. Uvoz iz članic EU pa je prav tako znašal približno 1,5 milijarde evrov, kar zaleže za 75,4 odstotka vsega uvoza blaga.

Uvoz iz unije v desetih mesecih skoraj 14,6 milijarde evrov V države zunaj EU je Slovenija izvozila za skoraj 473 milijonov evrov blaga, od tam pa uvozila za nekaj več kot 489 milijonov evrov. V desetih mesecih je slovenski izvoz v članice EU znašal malo nad 13,6 milijarde evrov ali 75,2 odstotka vsega blagovnega izvoza. Uvoz iz unije pa je dosegel skoraj 14,6 milijarde evrov ali malo manj kot 79 odstotkov vsega uvoza.

V države zunaj povezave so slovenska podjetja izvozila za približno 4,5 milijarde evrov blaga, od tam pa uvozila za skoraj 3,9 milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin