SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija najboljša pri čezmejnem poslovanju, najslabša pri pridobivanju posojil

1

termometer

Slovenija je na lestvici Doing Business o pogojih poslovanja, ki jo objavlja Svetovna banka, med 189 državami letos zasedla 29. mesto. Na prvem mestu ostaja Singapur.

Slovenija je letos na lestvici napredovala za šest mest, s čimer se je uvrstila v skupino tridesetih najboljših držav na svetu. Slovenija se je lani sprva uvrstila na 51. mesto, a je Svetovna banka njeno uvrstitev po popravljenih podatkih zvišala. Letos si Slovenija 29. mesto deli s Slovaško, tik pred njiju pa so se uvrstile Švica, Francija in Nizozemska. Sloveniji in Slovaški sledijo Združeni arabski emirati, Mauritius in Španija.

Najbolje, na prvo mesto, se je Slovenija med desetimi kategorijami, ki jih ocenjuje banka, skupaj s še nekaterimi članicami EU uvrstila v čezmejnem poslovanju. Pri zaščiti majhnih delničarjev je ohranila visoko sedmo mesto. Pri odpravljanju nesolventnosti je skočila za 29 mest na 12.

Deset mest je pridobila tudi pri uveljavljanju pogodb, a se je uvrstila na 117. mesto. Pri prepisih lastništva je Slovenija pridobila šest mest in se uvrstila na 36. mesto.

Najbolj zdrsnila pri oskrbi z elektriko Čeprav je Svetovna banka Slovenijo v poročilu pohvalila glede izboljšanja razmer pri gradbenih dovoljenjih, pa je na lestvici v tem segmentu izgubila tri mesta in se uvrstila na 71. mesto.

Največ, 20 mest, je Slovenija izgubila pri oskrbi z elektriko, a se je uvrstila na 35. mesto. Ponovno se je najslabše odrezala pri pridobivanju posojil, kjer je zdrsnila za osem mest na 126. Slabše se je odrezala tudi pri ustanavljanju podjetij, kjer je zdrsnila za štiri mesta na 18. mesto. Eno mesto je izgubila tudi pri plačevanju davkov (35. mesto).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin