SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija lani uvozila več kot polovico potrebne energije

3

termometer

 | Foto:
Energetska odvisnost Slovenije se je lani po navedbah državnega statističnega urada znova povišala in je znašala 51 odstotkov, kar pomeni, da je država uvozila več kot polovico potrebne energije.

Energetska odvisnost se je v primerjavi z letom 2011 zvišala za tri odstotne točke. Proizvodnja primarne energije v Sloveniji je lani znašala 3,5 milijona ton naftnega ekvivalenta, kar je sedem odstotkov manj kot v letu 2011. Najbolj je na znižanje vplivala manjša proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni, ki je bila manjša za 11 odstotkov, za devet odstotkov pa je bila manjša tudi proizvodnja domačih premogov.

Proizvodnja električne energije na generatorju je lani znašala 15.715 gigavatnih ur (GWh). Največ elektrike je bilo proizvedene v termoelektrarnah, in sicer 38 odstotkov. Sledila je proizvodnja v jedrski elektrarni (35 odstotkov) in v hidroelektrarnah (26 odstotkov), medtem ko je bilo v sončnih elektrarnah proizveden dober odstotek električne energije.

Skupni delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v Sloveniji je v letu 2011 znašal 18,8 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj kot leto prej. Ob tem so v statističnem uradu spomnili na ciljno vrednost, ki bi jo Slovenija morala doseči do leta 2020 - to je 25 odstotkov.

Analiza posameznih deležev kaže rahlo zvišanje med letoma 2010 in 2011 le pri deležu energije iz obnovljivih virov za ogrevanje in hlajenje, in sicer s 26,4 na 27,3 odstotka. Delež za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov je padel z 32,1 na 30,8 odstotka, delež za obnovljive vire v transportu pa z 2,9 na 2,1 odstotka, so še navedli v statističnem uradu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin