Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
7.51

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

Natisni članek

izguba Termoelekrarna Šoštanj elektrika

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 7.51

3 tedne, 1 dan

Bomo Termoelektrarno Šoštanj zaprli že čez dve leti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29
Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik | Stroškovna cena ene megavatne ure v TEŠ proizvedene elektrike znaša okoli 180 evrov, na trgu pa jo TEŠ lahko trenutno proda za kvečjemu 80 evrov.  | Foto Ana Kovač

Stroškovna cena ene megavatne ure v TEŠ proizvedene elektrike znaša okoli 180 evrov, na trgu pa jo TEŠ lahko trenutno proda za kvečjemu 80 evrov. 

Foto: Ana Kovač

Ne leta 2033, Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) bi lahko po neuradnih informacijah Dnevnika zaprli že okrog let 2026 ali 2027.

Reaktorski center Podgorica
Novice To je najmočnejša sila, ki jo pozna človeštvo #video

To je skoraj 30 let pred iztekom njene življenjske dobe in vsaj šest let prej, kot je trenutno uradno predvideno s sklepom vlade.

Do leta 2033 več kot dve milijardi evrov izgube?

Do leta 2033 bo namreč izguba TEŠ 6 postala povsem neobvladljiva in bi lahko ogrozila obstoj skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki velja za prvi državni energetski steber. TEŠ naj bi namreč do leta 2033 ustvaril več kot dve milijardi evrov izgube iz obratovanja.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Novice Skupina zaposlenih iz Teša ukradla sto ton bakra

Stroškovna cena ene megavatne ure v TEŠ proizvedene elektrike znaša okoli 180 evrov, na trgu pa jo TEŠ lahko trenutno proda za kvečjemu 80 evrov, še piše Dnevnik. 

"Ekonomika projekta TEŠ 6 je bila vprašljiva že od vsega začetka, iz današnjih cen elektrike pa izhaja, da je cenejša elektrika iz uvoza," pravijo na resornem ministrstvu za okolje ter dodajajo: "Ocene in napovedi neekonomičnosti poslovanja termodivizije znotraj HSE je treba vzeti zelo resno."

"Glede na gibanje tržnih cen električne energije in ogljičnih kuponov v naslednjih letih se bo, podobno kot ostale evropske termoelektrarne, tudi Termoelektrarna Šoštanj v prihodnje težko izognila občutnim izgubam pri svojem poslovanju. V HSE skupaj z vsemi relevantnimi deležniki aktivno iščemo rešitve, ki bi celotni naši termo diviziji (TEŠ in PV) omogočile stabilno poslovanje do predvidenega konca obratovanja," pojasnjujejo v HSE.

teš, teš 6, vroče
Novice Pahor, Lahovnik in Križanič oprani vseh sumov v zadevi Teš 6
Ne spreglejte