Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
31. 7. 2019,
12.10

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

dopust morje Slovenci turizem Hrvaška

Sreda, 31. 7. 2019, 12.10

4 leta, 8 mesecev

Slovenci na Hrvaško v zadnjem hipu

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Otok Rab Hrvaška | Hrvaška je dolga desetletja gradila svoje turistične uspehe na preprosti formuli morja in sonca. Toda obraz turizma se spreminja in poležavanje na plaži ni več zmagovalna formula.

Hrvaška je dolga desetletja gradila svoje turistične uspehe na preprosti formuli morja in sonca. Toda obraz turizma se spreminja in poležavanje na plaži ni več zmagovalna formula.

Medtem ko s Hrvaške na vrhuncu poletne turistične sezone prihajajo sporočila o upadu gostov, smo preverili, kako poteka prodaja turističnih aranžmajev v Sloveniji. V Kompasu zatrjujejo, da se hrvaška obala tudi letos dobro prodaja, opažajo pa več rezervacij v zadnjem hipu. Slovenci se vse bolj odločajo za dopustovanje v Turčiji in v Egiptu.

V turistični agenciji Kompas ugotavljajo, da se Hrvaška kot tradicionalna destinacija Slovencev tudi letos dobro prodaja.

"Ne glede na dejstvo, da prihajajo poročila o manjši zasedenosti turističnih kapacitet na Hrvaškem, zmanjšanja števila rezervacij ne beležimo. Veliko rezervacij imamo za počitnice pred glavno sezono in po njej. V glavni sezoni je letos več rezervacij z "last minute" ponudbo," priznavajo v Kompasu.

Jadran
Novice Manj turistov na Hrvaškem: "Tako prazno ni bilo niti med vojno" #video

Tik pred zdajci spustijo cene

Na Hrvaškem se namreč zaradi slabše sezone nemalo ponudnikov zateka h gasilskim ukrepom, kot je nižanje cen v zadnjem hipu, saj upajo, da jim bo uspelo privabiti čim več tistih, ki destinacijo izberejo tik pred začetkom dopusta.

Znano je tudi, da so mnogi Slovenci zvesti počitnikovanju na Hrvaškem zaradi bližine domu, ustaljene navade, za nekatere pa tudi manjše jezikovne pregrade. Statistični urad je sporočil, da se je lani 61 odstotkov zasebnih potovanj Slovencev v tujino končalo pri južnih sosedih.

Dubrovnik
Novice Ali je hrvaški turizem pred kolapsom?

Turčija izjemno popularna, v porastu tudi Egipt

Ko smo pred tedni pisali o težavah hrvaškega turizma, smo kot enega od razlogov za zmanjšanje obiska navedli, da so si nekateri najmočnejši neposredni tekmeci hrvaškega turizma opomogli. Turčija in Egipt, ki sta nekaj zadnjih let izgubljala turizem zaradi varnostnih pomislekov, sta se (kot kaže) vrnila v igro in imata število rezervacij in prihodov letos bistveno višje kot lani.

V Kompasu letos beležijo rast slovenskega povpraševanja po počitnicah v Turčiji, ki je prepoznavna kot družinska destinacija z "all inclusive" ponudbo, hkrati pa cenovno zelo dostopna. Enotedenski aranžma je namreč dostopen že od 500 evrov dalje.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Zasoljene cene na Hrvaškem: za kokakolo šest evrov

Z umiritvijo varnostnih razmer se vse več njihovih strank odloča tudi za aranžmaje na severnoafriških destinacijah. "Povpraševanje in rezervacije za Egipt so v porastu," zatrjujejo v eni izmed največjih turističnih agencij pri nas.

Turčija in Egipt, ki sta nekaj zadnjih let izgubljala turizem zaradi varnostnih pomislekov, sta se (kot kaže) vrnila v igro in imata število rezervacij in prihodov letos bistveno višje kot lani. | Foto: Getty Images Turčija in Egipt, ki sta nekaj zadnjih let izgubljala turizem zaradi varnostnih pomislekov, sta se (kot kaže) vrnila v igro in imata število rezervacij in prihodov letos bistveno višje kot lani. Foto: Getty Images Za Grčijo pa vsako leto znova ugotavljajo, da jo izberejo predvsem tisti Slovenci, ki se tja vračajo vsako leto znova.

Vse več Slovencev potuje na sever Evrope in križari

Na segmentu potovanj v Kompasu beležijo porast potovanj na sever Evrope, ki so za odhode v avgustu že večinoma razprodana. Prav tako se povečuje prodaja daljših medcelinskih potovanj in križarjenj.

V Kompasu še pravijo, da si štiričlanska družina enotedenske počitnice lahko privošči že od tisoč evrov dalje, v povprečju pa slovenski gost za aranžma zapravi od 400 do 700 evrov.

Rajska plaža, Rab
Novice Za krompirjeve počitnice na dopust tudi za 15 tisoč evrov

Koliko je stal najdražji poletni aranžma, ki so ga prodali letos, v agenciji ne želijo povedati. "O cenah težko govorimo, saj navzgor omejitev ni," še sklenejo v Kompasu.

Ne spreglejte