Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2019,
13.02

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

8

Natisni članek

potovanja turizem

Sreda, 31. 7. 2019, 13.02

4 leta, 8 mesecev

Vsako četrto gospodinjstvo pri nas si ne more privoščiti dopusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

8

avtomobil počitnice | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Lani je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1,22 milijona ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kot ugotavlja statistični urad, si je enotedenske letne počitnice za vse člane lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev, kar je največ, odkar statistični urad od leta 2005 računa te podatke - še vedno pa to pomeni, da si četrtina gospodinjstev tega ne more privoščiti. Najbolj priljubljena destinacija ostaja Hrvaška.

slovenska obala, Piran, Portorož
Novice Na Hrvaškem tarnajo nad turistično sezono, v Sloveniji so zadovoljni #video

Med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji si je enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva lani lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev ali za odstotno točko več kot v letu 2017 in največ, odkar statistični urad od leta 2005 računa te podatke.

Na ravni statističnih regij je bilo največ gospodinjstev, ki so si lahko privoščila počitnice, v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).

Pri večini zasebnih potovanj (84 odstotkih) je bil glavni razlog odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren. Največ zasebnih potovanj so lani prebivalci Slovenije opravili v juliju in avgustu, v obeh po 18 odstotkov.

Dve tretjini na Hrvaško

Hrvaška je bila lani ciljna država za 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Vendar pa se je delež potovanj na Hrvaško v zadnjih 20 letih zmanjšal za približno deset odstotnih točk, je na današnji novinarski konferenci izpostavila namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren.

Med destinacijami so sledile Italija (sedem odstotkov zasebnih potovanj), Avstrija (šest odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (pet odstotkov).

Velika večina na pot z avtomobilom

Na večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) so se odpravili z osebnimi vozili, na drugem mestu so bila letala (šest odstotkov) in na tretjem avtobus (pet odstotkov).

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista; in sicer v Sloveniji 40 evrov, v tujini pa 53 evrov. Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan, in sicer 90 evrov.

V sezoni občuten dvig cen

Cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji so zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, to je v juliju in avgustu. Počitniški paketi so bili v juliju in avgustu lani povprečno za več kot 30 odstotkov dražji kot na koncu leta 2017.

izlet bled
Novice Kako Airbnb popolnoma spreminja podobo Bleda #video

Slovenija v prvem polletju bolj obiskana kot lani

Surs je danes objavil tudi polletno turistično statistiko, ki kaže, da je bilo v Sloveniji v prvih šestih mesecih tri odstotke več prihodov domačih turistov, ki so ustvarili približno enako prenočitev kot v enakem lanskem obdobju, tuji turisti pa so v tem obdobju ustvarili osem odstotkov več prihodov in šest odstotkov več prenočitev.

Jadran
Novice Manj turistov na Hrvaškem: "Tako prazno ni bilo niti med vojno" #video
Ne spreglejte