Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
10.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija Francija odnosi

Sreda, 14. 11. 2012, 10.17

7 let, 2 meseca

Slabo francosko gospodarstvo še ni skrhalo odnosov z Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francosko gospodarstvo se je znašlo v težavah, kljub temu pa je Nemčija prepričana, da ni razloga za skrb.

Skrb, da bi se kriza evrskega območja razširila tudi v Francijo, je spodbudila Nemčijo, da je pozvala Francijo, naj izpelje reforme, s katerimi bi obudila svoje počasno gospodarstvo. Na začetku novembra je namreč Mednarodni denarni sklad (IMF) v svojem poročilu zapisal, da je konkurenčna sposobnost francoske industrije v mednarodnem merilu prav skromna. Francoski dolg bi lahko postal grožnja stabilnosti evroobmočja, če bo zaupanje investitorjev še naprej vztrajno padalo, je opozoril IMF. Nad francoskim gospodarstvom je zaskrbljena tudi EU Zaskrbljena pa je tudi Evropska unija (EU), saj je komisar Olli Rehn predstavil napoved gospodarske rasti za prihodnje leto, pri tem pa razkril, da je Nemčija v veliko boljšem položaju kot Francija. Ocenil je, da bo gospodarska rast v Franciji 0,4-odstotna, medtem ko je francoska vlada napovedala 0,8-odstotno rast. "Stanje je zelo resno, saj počasno francosko gospodarstvo ni zgolj naključje, ampak je posledica strukturnih težav znotraj francoskega gospodarstva," je za Deutsche Welle povedal Henrik Uterwedde z nemško-francoskega inštituta v Ludwigsburgu. Prepričan je še, da bo moral francoski predsednik Francois Hollande zmanjšati javni dolg, nadaljnji varčevalni ukrepi pa bodo lahko še oslabili gospodarstvo, zato se je Hollande znašel v precepu.

Da je treba obuditi gospodarstvo, je spoznal tudi francoski podjetnik Louis Gallois, ki je priporočil 22 ukrepov za spodbuditev konkurenčnosti francoske industrije. Po srečanju s premierjem Jean-Marcom Ayraultom je povedal, da morajo gospodarstvo vrniti v prave tirnice. "Francozi morajo podpreti trud francoske vlade, ki bi lahko okrepila naše gospodarstvo," je povedal Gallois. Na to Uterwedde odgovarja, da bi morala Francija izpeljati radikalne reforme v gospodarskem in administrativnem sektorju, vendar se te težave Hollande še ni lotil.

Le Figaro Hollandu: Bodi naš Schröder Tudi poročilo nemškega sveta gospodarskih strokovnjakov kaže na to, da se brez konkurenčnosti francosko gospodarstvo ne bo moglo postaviti na noge. Francoski časopis Le Figaro je Hollanda že pozvala, naj bo njihov Schröder, pri čemer mislijo nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja, ki mu je leta 2010 uspelo zagotoviti sprejetje reforme trga dela in socialnih reform, čeprav je bila opozicija močna.

O težavah francoskega gospodarstva se bosta jutri pogovarjala tudi francoski premier Jean-Marc Ayrault in nemška kanclerka Angela Merkel. "Državi bosta morali ukrepati skupaj, saj sta obe prepleteni in obe močni voditeljici v evrskem območju. Gospodarske krize ne bomo mogli premagati brez sodelovanja obeh držav," je prepričan profesor Uterwedde.

Schäuble: Nemčija ne sodi o gospodarskih odločitvah Francije Težave francoskega gospodarstva pa naj po besedah francoskega in nemškega finančnega ministra ne bi skrhale odnosa med Francijo in Nemčijo. "Nenavadno je, da so vprašanja o trenjih med državama pogosta na skupni novinarski konferenci. Cilj te je namreč dokazati, da ni nesoglasij med državama," je včeraj povedal francoski finančni minister Pierre Moscovici, ki je hkrati povedal, da ni neobičajno, da večjo prijateljico Nemčijo skrbi, kako bo Francija zmanjšala dolg in znova spodbudila konkurenčnost gospodarstva.

Moscovici je namreč predstavil tudi načrt za spodbujanje konkurenčnosti, pri čemer je povedal, da bo Francija izpeljala reformo trga dela, hkrati pa zmanjšala javni primanjkljaj in dolg, da bosta v območju, ki ga je določil EU. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pri tem dejal, da si Nemčija nikoli ne bi dovolila soditi o gospodarskih odločitvah Francije in da popolnoma zaupa francoski vladi, da bo sprejela ustrezne ukrepe, da bo spodbudila gospodarsko rast.

Ne spreglejte