Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2012,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kadrovanje poslovanje

Ponedeljek, 9. 7. 2012, 11.19

4 leta, 7 mesecev

Skupščina v Luki Koper priložnost za kadrovanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bo uprava Luke Koper od zdaj enočlanska, bo dobila novega prvega moža in nove nadzornike?

To so vprašanja, ki si jih zastavljajo vsi, ki spremljajo dogajanje v koprski Luki, pred popoldansko skupščino delničarjev. Zdajšnji nadzorni svet (delničarji naj bi danes izbrali novega), ki mu predseduje Janez Požar, delničarjem predlaga spremembo statuta, po katerem bi uprava Luke Koper postala enočlanska – zdaj v njej lahko sedijo štirje člani – vodi pa jo predsednik Gregor Veselko. S tem naj bi zagotovili učinkovitejše vodenje Luke in optimalne poslovne rezultate, ki v tem letu vsaj neuradno nikakor niso dobri. Rezultati Luke Koper nikakor niso dobri! Prvi mož Luke Gregor Veselko, ki družbo vodi od sredine leta 2009, ne more biti ravno ponosen na rezultate poslovanja v prvih treh mesecih tega leta. Po lanskih rekordnih rezultatih in skoraj pol milijona čistega dobička, ki bi bil še višji, če ne bi bilo slabitve finančne naložbe v Intereuropo, so rezultati v prvem kvartalu precej skromnejši, čeprav prvi mož Luke zatrjuje, da so rezultati v letošnjih prvih treh mesecih boljši kot lani. Luka je prvo četrtletje tega leta res sklenila z ladijskim pretovorom v višini 4,4 milijona ton, kar je osemodstotno povečanje v primerjavi s prvim četrtletjem lani. Pa je to le ena plat medalje. Druga je precej, precej bolj temna, opozarjajo poznavalci poslovanja Luke Koper. Podjetje je v prvem trimesečju po neuradnih podatkih doseglo le nekaj več kot 60 odstotkov letošnjega poslovnega načrta, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa le okoli 60 odstotkov čistega poslovnega izida. Z rezultati niso nikakor zadovoljni niti v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), ki zastopa največjega, več kot polovičnega lastnika Luke – države.

Odhajajoči nadzorniki zahtevali razrešitev aktualne uprave Gregorja Veselka

Prav zaradi "skromnih" poslovnih rezultatov v tem letu, polletni naj bi bili znani šele po sredini meseca, je "odhajajoči" nadzorni svet Luke Koper že pred časom zahteval razrešitev aktualne uprave Gregorja Veselka, ki se utaplja v medsebojnih nesoglasjih in konfliktih. Pa jo je takrat minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač "zamrznil".

Bosta Francova in Valenčič, proti katerima je vložena odškodninska tožba, spet nadzornika Luke?

Ali bo skupščina danes prisluhnila predlogu aktualnega, a zagotovo poslavljajočega se nadzornega sveta podjetja, ostaja uganka. Tudi za to, ker še ni jasno, kako bo na današnji skupščini glasoval predstavnik AUKN, predsednica njegove uprave Dagmar Komar je odstopila, vlada pa je razrešila člana uprave Marka Goloba in Danila Grašiča … Prav od AUKN-a je torej odvisno, ali bodo delničarji danes imenovali novi nadzorni svet Luke Koper, v katerem naj bi znova po predlogu Janševe vlade sedela tudi Olga Franca (podpredsednica ljudske stranke) in Marko Valenčič (NSi), čemur odločno nasprotuje tudi manjšinski delničarji, tudi mestna občina Koper oziroma njen župan Boris Popovič. Proti njima je bila že leta 2010 vložena odškodninska tožba v višini skoraj dvajset milijonov evrov zaradi domnevnih škodljivih posledic nakupa desetodstotnega deleža v slovaškem logističnem podjetju Trade Trans Invest (TTI), za katerega je takrat Luka Koper odštela okoli 25 milijonov evrov …

Ne spreglejte