Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Sava Re Peter Kraljič skupščina delničarjev

Torek, 7. 3. 2017, 13.08

6 let, 6 mesecev

Država rekla ne Petru Kraljiču, ki kadruje v SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Ante Vlahović | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Na današnji volilni skupščini Save Re, na kateri so delničarji volili člane novega nadzornega sveta, sta se udarila dva lastniška bloka. Na eni strani je bila država, na drugi pa hrvaška Adris Grupa, ki obvladuje že več kot 20 odstotkov vseh glasovalnih pravic.

Za člane nadzornega sveta so bili predlagani in tudi potrjeni:

  • Davor Ivan Gjivoje (1968), ameriški državljan s hrvaškimi koreninami, ki v ZDA živi že več kot 40 let. Vodi mednarodni holding, katerega glavne dejavnosti so razvoj hotelirstva, trženje letalskih prevozov in strateške naložbe. V Networld, Inc./DGG Holdings, Ltd., je zadnjih 20 let do prevzema vodstva delal na različnih položajih. Pred tem je deloval še v bančništvu (Citibank NA) in kot poslovni svetovalec (the Boston Consulting Group).
     
  • Največji lastnik Save Re je SDH, ki obvladuje 25 odstotkov lastništva. | Foto: STA , Največji lastnik Save Re je SDH, ki obvladuje 25 odstotkov lastništva. Foto: STA , Mateja Lovšin Herič (1969), univerzitetna diplomirana ekonomistka. Od leta 1995 je zaposlena v SDH, kjer trenutno opravlja naloge direktorice Oddelka za razpolaganje in pridobivanje kapitalskih naložb.
  • Keith William Morris (1948), ki se je od polne delovne obveznosti upokojil leta 2010. Po izobrazbi je diplomirani ekonomist s specializacijo v financah in trženju. Večji del svoje poklicne poti je deloval v finančnem sektorju in ima bogate mednarodne izkušnje, tako na področju bančništva kot tudi zavarovalništva. Delal je v več mednarodnih bankah in zavarovalniških skupinah: Citibank, Allianz Group, RBS, Standard Lige ... Trenutno je neizvršni direktor v grški zavarovalnici European Reliance S.A.
     
  • Andrej Kren (1960), univerzitetni diplomirani pravnik. Od leta 1995 vodi in usklajuje poslovanje različnih dejavnosti v družbi FMR, med drugim ustanavljanja, upravljanja in financiranja hčerinskih družb ter različnih oblik dolgoročnih in kratkoročnih finančnih naložb. Od leta 2008 je predsednik uprave družbe FMR.

V primeru Davoja Ivana Gjivojeja so nekateri mediji poročali, da gre za spornega kandidata, ker naj bi s fantomskimi pogodbami izčrpaval hrvaška podjetja, med drugim Croatio Airlines. Toda velja opozoriti, da so te hude očitke pripisovali napačni osebi, soimenjaku kandidata za nadzorni svet Save Re.

Kot je znano, je hrvaški Adris kot drugi največji lastnik Save Re predlagal kar dva svoja kandidata, med njimi Petra Kraljiča, nekdanjega direktorja podjetja McKinsey, ki je svetovalec največjega lastnika Adrisa Anteja Vlahovića.

Konflikt interesov Petra Kraljiča?

Kraljič je sicer eden od treh članov kadrovske komisije ministrstva za finance. Gre za ključno sito pri izbiri kandidatov za nadzornike SDH, ki bodo odločali tudi o predlogih za člane nadzornih svetov večjih slovenskih podjetij, ki jih bodo delničarji volili na prihajajočih skupščinah.

Komisija, v kateri so še Danica Purg iz IEDC in Aleksander Nagode z ministrstva za finance, je tudi oblikovala sporni predlog za imenovanje direktorja Iskratela Željka Puljića in predsednika upravnega odbora IMP Franca Žmavca v nadzorni svet SDH.

Eno od podjetij, o katerih so odločali na SDH, je tudi Sava Re, kjer se je država za obvladovanje nadzornega sveta odkrito spopadla z Adrisom. Kot že rečeno, je hrvaška družba za "svojega" člana nadzornega sveta predlagala prav Kraljiča. Gre v tem primeru za konflikt interesov?

Kraljič je na naše vprašanje, ali obstaja konflikt, odgovoril: "Ministrstvo je odločalo o nadzornikih, zakaj sprašujete mene, saj nisem minister. Obrnite se na ministrstvo, razložili vam bodo, jaz nimam komentarja. Nisem postavljal nadzornega sveta SDH, postavlja ga vlada. Nobene zveze nimam s postavljanjem nadzornega sveta ali s člani uprave. Konflikti ne obstajajo." 

Tudi na ministrstvu menijo, da v primeru Kraljiča ne gre za konflikt interesov, saj da je "strokovna komisija le prva izmed štirih stopenj v postopku imenovanja članov nadzornega sveta". 

Poudarili so še, da člani nadzornega sveta SDH pri imenovanju nadzornikov v družbe v državni lasti nimajo pristojnosti za odločanje kompetenc. "Ta vloga je izključno v pristojnosti uprave SDH, za katero pa kandidate preveri kadrovska komisija uprave SDH," so pojasnili na ministrstvu.


Preberite še:

Zoran Janković: S šefom Adrisa sem se nazadnje videl prejšnji mesec 

Koga bi hrvaški Adris v Savi Re 

Marko Jazbec novi predsednik uprave Save Re 

Ima Adris v Savi Re trojanskega konja? 


SKUPŠČINO SMO SPREMLJALI V ŽIVO:

  • 13:07 - Prisotnih 83 odstotkov kapitala.
  • 13:09 - Začasni predsednik uprave Save Jošt Dolničar je pravkar sporočil, da ne bo upošteval nasprotnega predloga glede imenovanja nadzornega sveta, ki ga je vložil hrvaški Adris. Uradni razlog: Adris ni lastnik zadostnega števila delnic. Hrvati so svojo napako očitno že popravili, saj sta identični nasprotni predlog že vložila Raiffeisen Bank in Zagrebačka banka.
  • 13:11 - Že ob začetku skupščine je jasno, da bo ta burna. Družba je namreč prejela nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki želi na mestu predsednika skupščine videti Uroša Ilića. V prvotnem sklicu je bil predlagan Bojan Pečenko.
  • 13:12 - Delničarji so pravkar sprejeli nasprotni predlog s skoraj 93 odstotki glasov. Skupščino Save Re bo torej vodil Uroš Ilić, sicer odvetnik.
  • 13:18 - Začenja se dolgo pričakovan spopad med taborom države in Adrisom. skupščina Sava Re | Foto: Primož Cirman Foto: Primož Cirman
  • 13:21 - Uroš Ilić je pravkar povedal, da bodo delničarji najprej glasovali o nasprotnem predlogu Raiffeisen Bank Austria in Zagrebačke banke.  Skupaj imata v lasti 18,84 odstotka delnic. Obe banki imata delnice v lasti prek fiduciarnega računa, katerega lastnik je Adris oziroma z njim povezane družbe.
    Na govorniškem odru je Vitomir Palinec, finančni direktor Adris Grupe. Palinec je sicer član nadzornega sveta Croatie Osiguranja, ki je v lasti Adrisa. Na skupščini Save Re je bil prvič navzoč že konec avgusta.
    Delegacija Adrisa na skupščini ima pet članov. Vodi jo Palatinec, v njej pa sta še odvetnik Bojan Šporar in odvetniški kandidat Dušan Mitrovič. Oba prihajata iz družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.
  • 13:23 - "Kandidat, ki ga predlagamo, je kvaliteten, saj bo pomagal pri razvoju Save Re v prihodnosti," je delničarjem dejal Palinec. Govora je o dr. Petru Kraljiču, nekdanjemu direktorju McKinseya.
  • 13:25 - Nov zaplet: medtem ko je Palinec želel zapustiti oder, ga je Ilić pozval, naj predstavi nekaj osnovnih podatkov o Kraljiču. Palinec zdaj bere Kraljičev življenjepis.
  • 13:30 - Skupščina se nadaljuje. Za govornico je Mateja Lovšin Herič, predsednica aktualnega nadzornega sveta Save Re. Predstavila bo predlog za imenovanje nove sestave.
  • 13:41 - Prihaja veliki finale skupščine: glasovanje o novih članih nadzornega sveta Save Re.
  • 13:42 - A še prej si je svojih pet minut slave odločil vzeti Kristjan Verbič, šef Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).
  • 13:44 - Verbič je na govorniškem odru napadel aktualni nadzorni svet zaradi (po njegovem) sporne razrešitve dolgoletnega predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča. "Gre za zadevo, ki je problematična s stališča novega mandata dveh dosedanjih nadzornikov," pravi Verbič.
  • 13:48 - Zdaj sledi glasovanje. Delničarji odločajo o nasprotnem predlogu Adrisa.
  • 13:50 - Nasprotni predlog Hrvatov je padel. Podprlo ga je le slabih 31 odstotkov prisotnega kapitala, proti pa je bilo 69 odstotkov. Peter Kraljič tako ne bo član nadzornega sveta Save Re.
  • 13:50 - Delničarji zdaj posamično glasujejo o predlogih za člane nadzornega sveta.
  • 13:51 - Davor Ivan Gjivoje je dobil 72,75 odstotka glasov.
  • 13:53 - Tudi Mateja Lovšin Herič ostaja nadzornica. Dobila je 99,9 odstotka glasov. Predstavniki Adrisa so se pri tem glasovanju vzdržali.
  • 13:53 - V nadzornem svetu Save Re bo še naprej sedel tudi Morris.
  • 13:56 - Tudi Kren prepričljivo izvoljen, pri čemer se je Adris vnovič vzdržal glasovanja.
  • 13:56 - Napovedanih izpodbojnih tožb ni, tako da je skupščina končana.
Ne spreglejte