Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
13.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

Natisni članek

Sava Re Marko Jazbec

Petek, 16. 12. 2016, 13.41

6 let, 6 mesecev

Marko Jazbec novi predsednik uprave Save Re

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

Marko Jazbec

Nadzorni svet Save Re je na današnji seji za novega predsednika uprave družbe imenoval Marka Jazbeca za petletni mandat.

Kot smo poročali, naj bi se Jazbec v kadrovskih postopkih izkazal kot najustreznejši kandidat. Več o tem v članku Zakulisni boj za obvladovanje državnih podjetij.

"Nadzorni svet ocenjuje, da bo Marko Jazbec s svojim znanjem, izkušnjami, kompetencami ter ciljno usmerjenostjo, pomembno prispeval k uresničevanju strategije skupine Sava Re in h kakovosti vodstvene ekipe Save Re, ki premore vizijo, ambiciozne cilje in energijo, da bo družbo uspešno vodila v prihodnje," so nadzorniki sporočili po seji.

Z opravljanjem funkcije na pozavarovalnici bo Jazbec začel po pridobitvi dovoljenja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

Prej vodil SDH

Jazbec je bil doslej zaposlen na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki ga je vodil do srede leta. S položaja je odstopil ob dogodkih, povezanih z Luko Koper. "To družbo vodijo podkupljive, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora," je kmalu zatem dejal Jazbec.

Pred delom na SDH, v obdobju Pahorjeve vlade, je bil član uprave NLB, pristojen za poslovanje s podjetji. Leta 2012 je zapustil banko in prevzel vodenje Hotelov Bernardin. 

Do avgusta letos je Savo Re vodil Zvonko Ivanušič. | Foto: STA , Do avgusta letos je Savo Re vodil Zvonko Ivanušič. Foto: STA ,

Ivanušič odšel zaradi spornega nakupa stavbe

Do avgusta letos je Savo Re vodil Zvonko Ivanušič, ki je moral družbo zapustiti zaradi spornega nakupa poslovne zgradbe od ACH, ki ga po nadzornikih, revizorjih in odvetnikih preverja tudi policija.

Več o delu Ivanušiča v Savi Re v članku Danes dokončno: Zbogom, Zvonko Ivanušič.

Nadzorni svet Save Re, ki ga vodi Mateja Lovšin Herič, je po odhodu Ivanušiča za začasnega predsednika uprave imenoval dotedanjega člana uprave Jošta Dolničarja.

Kmalu zatem je nadzorni svet vodil kandidacijski postopek in za nabor kadrov po naših podatkih najel kadrovsko agencijo Amrop Adria, ki jo vodi Marko Mlakar. Koliko so ji plačali za svetovanje, na Savi Re niso želeli razkriti, češ da je to poslovna skrivnost.

Kocič neuspešno kandidiral

Med kandidati, ki jih je predlagala agencija, sta bila tudi nekdanji dolgoletni predsednik uprave zavarovalnice Merkur Denis Stroligo in Andrej Kocič, nekdanji prvi mož Zavarovalnice Triglav, sedaj pa predsednik uprave zavarovalnice Ergo v Sloveniji.

Kocič je konec novembra za Siol.net zanikal, da bi bil kandidat, vendar je nekaj dni kasneje svoj program predstavil na seji kadrovske komisije nadzornega sveta Save Re. Na sedežu nemške zavarovalniške skupine Ergo, ene največjih v regiji, niso želeli komentirati kandidature Kociča niti razkriti, ali ima konkurenčno klavzulo oziroma prepoved dela v konkurenčni družbi po odhodu s funkcije.

Drugi največji v Sloveniji

Sava Re deluje na več kot 80 zavarovalnih in pozavarovalnih trgih, na zavarovalniškem področju pa ima v lasti devet zavarovalnic. V Sloveniji ima v lasti drugo največjo zavarovalniško skupino Sava in je tudi ena večjih na območju jugovzhodne Evrope.

Jazbeca na čelu Save Re čaka več izzivov. Med drugim prilagajanje zavarovalnice posledicam, ki jih prinašajo nove kapitalske zahteve Solventnost II. Pričakovati je, da bo precej burno tudi zaradi lastniškega spopada. V Savi Re sta se namreč oblikovala dva tabora. V prvem je država in z njo povezane osebe, ki nadzorujejo 40 odstotkov lastništva. Na drugi strani je hrvaški Adris skupaj s svojo Croatio Osiguranje, ki v javnih izjavah zatrjuje, da želi postati vodilni igralec v regiji.

Kaj bo naredil Adris?

AZN je zaenkrat zavrnila hrvaško vlogo po povečanju lastniškega deleža tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov. Pri pregledu največje hrvaške zavarovalnice naj bi namreč ugotovila, da je (pre)močno izpostavljena do hrvaških državnih obveznic. To bi v primeru nove gospodarske krize pomenilo veliko tveganje ne le za Croatio osiguranje, ampak tudi za Savo Re, če bi ta prešla pod njeno okrilje.

Vendar ni pričakovati, da bi se Adris vdal. Ali bo odločitev izpodbijal na sodišču, ali pa poskušal z novo vlogo, v tem trenutku še ni jasno. Kljub rdeči luči bi lahko namreč Adris dal novo vlogo na AZN za povečanje lastniškega deleža v Savi Re, tokrat samostojno. V tem primeru bi se AZN osredotočil na Adris, pri katerem bo težko našel tehtne razloge za zavrnitev.

Jazbecu nasprotovali podporniki Adrisa

Savo Re po združitvi slovenskih in hrvaških zavarovalnic čaka tudi konsolidacija in racionalizacija njihovega poslovanja. Združeno zavarovalnico Sava vodi David Kastelic, ki konec novembra ni želel komentirati informacij, da naj bi se najmanj enkrat srečal s predstavniki Adrisa. Več o tem v članku Ima Adris v Savi Re trojanskega konja?

Kot je neuradno slišati, so se tisti, ki se zavzemajo za krepitev Adria v lastništvu Save Re, precej trudili, da Jazbec ne bi bil imenovan. Med drugim se spotikajo ob njegovo službovanje v NLB, kjer je kot član uprave vodil področje za poslovanje s podjetji. Že ob imenovanju na vrh SDH je Jazbec poudaril, da se na to funkcijo ne bi prijavil, če ne bi imel čiste vesti glede NLB.

Tudi za odločanje regulatorja o Jazbečevi ustreznosti za položaj predsednika uprave Save Re njegovo delovanje v NLB ne bi smelo biti težava, saj je na primer David Benedek, sodelavec Jazbeca v upravi NLB, letos dobil dovoljenje za opravljanje funkcije predsednika nadzornega sveta Gorenjske banke.

Ne spreglejte