Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2020,
14.35

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Natisni članek

Nada Drobne Popovič Tomaž Berločnik skupščina delničarjev Petrol

Ponedeljek, 28. 12. 2020, 14.35

3 leta, 4 mesece

Skupščina Petrola se ni odločila za odškodninsko tožbo proti nekdanji upravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Tomaž Berločnik | Foto STA

Foto: STA

Skupščina Petrola se je danes seznanila z rezultati posebne revizije poslov nekdanje uprave, ki jo je vodil Tomaž Berločnik. Revizija je pri osmih poslih ugotovila oškodovanje družbe. Uprava je predlagala vložitev odškodninske tožbe proti nekdanji upravi, vendar je skupščina podprla nasprotni predlog SDH, da uprava "izvede nadaljnje aktivnosti". Skupščina je prevetrila nadzorni svet družbe.

Uprava, ko jo vodi Nada Popovič Drobne, je predlagala, da se skupščina seznani s poročilom o reviziji, na podlagi katere se za osem poslov vloži odškodninske tožbe. Drobne Popovičeva je pojasnila, da je škoda pri posameznih poslih v reviziji opredeljena opisno, zato bi bilo treba za določitev višine škode angažirati dodatne strokovnjake, poroča STA.

Temu je nasprotovala država, ki ima v posredni in neposredni lasti nekaj več kot 30 odstotkov delnic. Slovenski državni holding (SDH) je z nasprotnim predlogom dosegel, da skupščina naloži upravi, "da skladno s svojimi pristojnostmi izvede nadaljnje aktivnosti v povezavi z ugotovitvami poročila". Uprava o izvedenih aktivnostih glede ugotovitev pripravi pisno poročilo in z njim seznani skupščino.

Nepravilnosti ugotovili pri investicijah

V reviziji, ki jo je izvedla družba BDO Revizija, so pregledali 30 poslov z različnih področij, in sicer od začetka leta 2015 do odhoda nekdanje uprave oktobra lani. Revizija pri 18 poslih ni ugotovila nepravilnosti, prav tako ne pri sponzorskih poslih in odtujitvah finančnih naložb. Ugotovljene pa so bile nepravilnosti pri investicijah, med drugim pri vseh pregledanih poslih investicij na območju BiH in Srbije, navaja STA.

Pravnik Marko Zaman, ki je pregledal delovanje prejšnje uprave, je pojasnil, da je po zakonu uprava dolžna dokazati, da je pošteno in vestno izpolnjevala svoje dolžnosti. "Glede na podatke, ki smo jih pridobili, ugotavljamo, da uprava ni ravnala z vso dolžno skrbnostjo," je dejal. Med drugim je bila netransparentna v razmerju do nadzornega sveta, očita ji tudi premajhno transparentnost in pomanjkljivo dokumentiranje procesov.

Kot je dejala Drobne Popovičeva, iz poročila izhaja, da so se odločitve o investicijah v prejšnji upravi sprejemale na osnovi nezadostnih podlag, brez vzpostavljenih sistemov za učinkovit nadzor nad pripravo podatkov, ki so bili podlaga za odločanje o investicijah. Kupnine, ki so bile plačane, niso odražale dejanske vrednosti, pred odločanjem pa niso pripravili ocen donosnosti in sinergij naložb.

Berločnik je prepričan, da je bila nekdanja uprava tarča neupravičenih pritiskov

Nekdanji predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, ki je tudi delničar energetske družbe, je po poročanju STA na skupščini zavrnil očitke iz revizije in dejal, da so bili člani nekdanje uprave v preteklem letu tarča neupravičenih pritiskov. "Samo poročilo revizorja vsebuje številne napake, tako vsebinske kot tiste, ki izhajajo iz površnosti," je dejal. Vse poslovne odločitve smo sprejemali vedno v okviru zakonskih pooblastil in v dobro družbe ter jih vedno dobro pretehtali," je dodal.

Največja posamična lastnica Petrola je po podatkih s konca marca Češkoslovenska obchodni bank s 13,30-odstotnim deležem, za fiduciarnim računom pri njej pa se skriva slovaško-češka finančna skupina J&T. Med lastniki sledijo SDH z 12,68-odstotnim deležem, Republika Slovenija z 10,82-odstotnim in Kapitalska družba z 8,27-odstotnim deležem. Največji domači zasebni lastnik je poslovna skupina poslovneža Darija Južne.

Južna za izboljšanje korporativnega upravljanja

Južna je na skupščini ocenil, da ugotovitve posebne revizije razkrivajo velike pomanjkljivosti pri vodenju družbe, zato je potrebno izboljšanje korporativnega upravljanja, sicer se bodo napake in pomanjkljivosti "vlekle še naprej".

Predsednik Društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič je predstavnike države vprašal, zakaj bi sedaj odlagali morebitno odločitev za tožbo. "Upravi sedaj nalagamo, da še enkrat presodi tisto, kar je že presodila," je dejal. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Slovenije Kristjan Verbič pa je medtem izrazil podporo nasprotnemu predlogu.

Na skupščini je bilo zastopanih 58 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico Petrola, nasprotni predlog pa je na skupščini prejel 82-odstotno podporo.

Skupščina prevetrila nadzorni svet

Skupščina Petrola je prevetrila nadzorni svet družbe. Delničarji so podprli tri predloge nadzornega sveta za nadzornike in tri nasprotne predloge, ki jih je vložil SDH. Med drugim je svojega predstavnika v nadzornem svetu po nasprotnem predlogu SDH prvič dobila tudi slovaško-češka finančna skupina J&T.

Skupščina Petrola | Foto: STA , Foto: STA , Na predlog nadzornega sveta je ponovni mandat dobil dosedanji nadzornik Mladen Kaliterna, sicer član uprave Perspektive. Skupščina je na predlog nadzornega sveta mandat podelila tudi vodji kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka Aleksandru Zupančiču in direktorju družbe Kuehne & Nagel Borutu Vrviščarju.

Predsednik uprave SDH Janez Žlak je od kandidature odstopil, namesto njega je bil med nadzornike na predlog SDH imenovan član uprave Uniorja Branko Bračko.

Iz nadzornega sveta se bosta poslovila Igo Gruden in Sašo Berger. Čeprav sta bila med kandidati, pa je SDH z nasprotnim predlogom preprečila, da bi dobila nov mandat. Namesto njiju sta bila imenovana članica upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank Alenka Urnaut Ropoša in Mario Selecky iz J&T.

Skupščina je sprejela še nekaj sprememb statuta družbe, ki podrobneje opredeljuje, za katere posle potrebuje uprava soglasje nadzornega sveta.

Ne spreglejte