Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
18. 11. 2016,
15.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav

Petek, 18. 11. 2016, 15.14

6 let, 7 mesecev

Skupina Triglav s 53,6 milijona evrov čistega dobička

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Zavarovalnica Triglav | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Skupina Triglav je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 68 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, obračunana konsolidirana kosmata zavarovalna in sozavarovalna premija pa je znašala 721 milijonov evrov. Rast premij v Sloveniji je bila na ravni trga, zunaj nje pa devetodstotna.

Skupina Triglav je v prvih devetih mesecih leta v zahtevnih razmerah poslovala uspešno in obdobje končala s 54 milijoni evrov čistega dobička. Matična družba je imela 48 milijonov evrov čistega dobička. Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 68 milijonov evrov, samo v matični družbi 60 milijonov evrov. V Triglavu ocenjujejo, da bo ob upoštevanju pričakovanih razmer do konca leta letni dobiček pred obdavčitvijo skupine v skladu z načrti.

Kot so sporočili iz družbe, so na letošnje poslovanje skupine v zavarovalnem delu v primerjavi z lani vplivali množični škodni dogodki, predvsem poletna neurja s točo ter aprilska pozeba in lokalne poplave v Sloveniji. Skupna vrednost množičnih škodnih dogodkov skupine v letošnjem obdobju je bila 19 milijonov evrov. Predvsem zadnje je vplivalo na povečanje kombiniranega količnika skupine. Njegova vrednost v prvih devetih mesecih leta je znašala 95 odstotkov, kar je skladno z njegovo strateško ciljno dolgoročno povprečno vrednostjo.

Dva milijona več obračunane premije

Skupina je v prvih treh četrtletjih obračunala 721 milijonov evrov konsolidirane kosmate zavarovalne in sozavarovalne premije, kar je dva milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. Premije premoženjskih zavarovanj so se povečale za en odstotek, ob upoštevanju prodaje češke zavarovalnice pa je bila njihova rast triodstotna.

Premija življenjskih zavarovanj se je predvsem zaradi visokih doživetij iz naslova zavarovalnih polic znižala za dva odstotka, medtem ko se je premija zdravstvenih zavarovanj povečala za štiri odstotke. V Sloveniji je Skupina Triglav skupaj zbrala 0,3 odstotka več premije kot v enakem lanskem obdobju, kar je na ravni rasti celotnega slovenskega zavarovalnega trga. Na trgih zunaj Slovenije je bila povprečna premijska rast Skupine Triglav v prvih devetih mesecih letos glede na lansko enako obdobje devetodstotna.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je v sporočilu za javnost zapisal: "Zadovoljni smo z letošnjim poslovanjem, in sicer tako z doseženo dobičkonosnostjo kot ohranjeno finančno čvrstostjo Skupine Triglav. Smo slovenska družba z najvišjimi bonitetnimi ocenami v državi, saj sta nam letos obe bonitetni agenciji – S&P Global Ratings in A.M. Best – zvišali oceni z A- na A, oceni pa imata stabilno srednjeročno napoved.

"Poslovanje na slovenskem zavarovalnem trgu in tudi na trgih zunaj Slovenije, kjer vidimo priložnosti za rast premije, je bilo uspešno in skladno z našimi pričakovanji," je dejal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. | Foto: Bor Slana "Poslovanje na slovenskem zavarovalnem trgu in tudi na trgih zunaj Slovenije, kjer vidimo priložnosti za rast premije, je bilo uspešno in skladno z našimi pričakovanji," je dejal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. Foto: Bor Slana

Naša strateška usmeritev, da dajemo poudarek zavarovalni dejavnosti skupine, kaže dobre rezultate. Poslovanje na slovenskem zavarovalnem trgu in tudi na trgih zunaj Slovenije, kjer vidimo priložnosti za rast premije, je bilo uspešno in skladno z našimi pričakovanji. Donosi od finančnih naložb so v okolju zgodovinsko nizkih obrestnih mer letos nižji, kar je v skladu z našimi pričakovanji. Upoštevaje pričakovane razmere poslovanja do konca leta ocenjujemo, da bo letni dobiček pred obdavčitvijo Skupine Triglav dosežen v načrtovanem razponu."

Ne spreglejte