Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 7. 2018,
9.28

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

HSE dobiček poslovanje električna energija

Nedelja, 22. 7. 2018, 9.28

5 let, 9 mesecev

Skupina HSE lani z bistveno manjšim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
HSE | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslovanje Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so v lanskem letu krojile neugodne hidrološke razmere in najmanjša proizvodnja v hidroelektrarnah v zadnjih 10 letih. HSE je na ravni skupine lani ustvaril 7,71 milijona evrov čistega dobička, kar je 64 odstotkov manj kot leta 2016.

Prihodki na ravni skupine so lani dosegli 1,52 milijarde evrov in so bili višji kot v predhodnem letu, ko so znašali 1,18 milijarde evrov. Slabši je bil tudi dobiček iz poslovanja, ki je dosegel 53,2 milijona evrov, medtem ko je v letu 2016 znašal 75,79 milijona evrov.

Nižja proizvodnja v hidroelektrarnah in termoelektrarnah vplivala na dobiček

Proizvodnja v hidroelektrarnah je bila nižja za 17 odstotkov, v termoelektrarnah pa za štiri odstotke, kar je tudi glavni razlog za to, da je bil dobiček iz poslovanja v letu 2017 glede na leto 2016 nižji za dobrih 20 milijonov evrov, sta v letnem poročilu za 2017 pojasnila generalni direktor HSE Matjaž Marovt in finančni direktor HSE Stojan Nikolić.

Izpad hidrologije in termo proizvodnje je skupina nadomeščala z dodatnimi trgovalnimi aktivnostmi in izkoriščanjem tržnih priložnosti predvsem na tujih trgih.

Stojan Nikolič
Novice Hobotnica družinsko-prijateljskih poslov v vrhu državne energetike

Največ dobička med odvisnimi družbami ustvarile Dravske elektrarne 

Med odvisnimi družbami je lani največ prihodkov, in sicer za 207,45 milijona evrov, ustvarila Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki je lani čisto izgubo zmanjšala s 47,2 milijona evrov na 32,5 milijona evrov. Največ dobička med odvisnimi družbami so ustvarile Dravske elektrarne Maribor, in sicer za 7,71 milijona evrov. Njihovi prihodki so dosegli 59,97 milijona evrov.

"Lansko poslovanje je bilo pogojeno tudi z našo prožnostjo in odzivnostjo pri prodaji in trgovanju z električno energijo na evropskem trgu. Učinki slednjega so se odrazili v izboljšanju konkurenčnosti skupine HSE na domačem in evropskem trgu ter v večjih poslovnih prihodkih, ki pa zaradi neugodnih hidroloških razmer niso uspeli v celoti ublažiti izpada dobička," sta poudarila Marovt in Nikolić.

Kljub zahtevnim razmeram pa jim je, kot sta izpostavila, uspelo zadolženost znižati za 48 milijonov evrov.

Termoelektrarna Šoštanj je lani čisto izgubo s 47,2 milijona zmanjšala na 32,5 milijona evrov. | Foto: Termoelektrarna Šoštanj je lani čisto izgubo s 47,2 milijona zmanjšala na 32,5 milijona evrov.

Na povečano vrednost trgovanja najbolj vplivale ugodne cene elektrike

Leta 2017 so proizvedli sedem teravatnih ur električne energije, od tega 44 odstotkov v hidroelektrarnah in 56 odstotkov v termoelektrarni. "Čeprav je bila naša proizvodnja za 10 odstotkov manjša kot leto poprej, smo v skupini HSE s 64-odstotnim deležem v celotni proizvodnji električne energije v Sloveniji upravičili pomen največjega domačega proizvajalca električne energije," sta pojasnila prva moža HSE.

V skupini so lani povečali obseg trgovanja z električno energijo. Trgovali so v 19 evropskih državah in prodali 37 teravatnih ur električne energije, kar je za 30 odstotkov več v primerjavi s predhodnim letom, prihodke iz leta 2016 pa so presegli za kar 35 odstotkov.

Na povečano vrednost trgovanja so najbolj vplivale ugodne cene električne energije na trgih. Njihov dvig je bil predvsem posledica večjih potreb po električni energiji, ki sta jih povzročila zimski mraz in manjša proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah kot posledica suše, ki je trajala tako rekoč vse leto in je zajela celotno Evropo.

Premogovnik Velenje
Novice Kdo v državni energetiki pobira provizije od zavarovanj

Skupina HSE povečala prisotnost v jugovzhodni Evropi

Zaradi pomanjkanja elektrike so povečali svojo prisotnost v jugovzhodni Evropi, njihovi glavni trgi pa so bili tudi lani Madžarska, Slovenija, Nemčija in Italija, kjer so skupaj prodali več kot 30 teravatnih ur električne energije oziroma več kot 80 odstotkov celotne prodaje.

Po nekaj letih upadanja cen električne energije je leto 2017, predvsem zadnji kvartal, zaznamovala rast cen. "To smo s pridom izkoristili, ravno tako smo skozi vse leto izkoriščali odlično obratovanje šestega bloka Teša in celotne termoelektrarne. V Sloveniji in tudi v regiji smo ravno s šoštanjsko termoelektrarno reševali neravnovesja zaradi nižje proizvodnje hidroelektrarn in povečanega povpraševanja," pojasnjujejo v HSE.

Ne spreglejte