Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
20. 11. 2013,
13.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obveznice Slovenija

Sreda, 20. 11. 2013, 13.39

7 let, 2 meseca

Skrivnostni BlackRock pocenil slovensko zadolževanje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji svetovni upravljavec premoženja BlackRock je z nakupom slovenskih obveznic znižal obrestne mere slovenskih obveznic. Donosi so nižji od portugalskih, poroča Die Welt.

Konec septembra je BlackRock izrazil zanimanje za nakup slovenskih obveznic, ki sta jih kupila tudi eno največjih evropskih investicijskih družb BlueBay Asset Management in Landesbank Berlin. Ti zdaj upajo, da Slovenija ne bo potrebovala zunanje finančne pomoči in da bodo donosi še naprej padali.

V zadnjih štirih tednih so slovenske obveznice kazale najboljše rezultate med vsemi industrializiranimi državami, ki so zastopane v Bloombergovem svetovnem indeksu obveznic. "Trenutne obrestne mere ne odražajo pravega stanja v Sloveniji. Donosi gredo v pravo smer," je po poročanju Die Welta razglasil eden vodilnih pri BlueBayu Russel Matthews. "Šele ko bodo rešene težave z bankami, se bodo obveznice razvijale veliko bolje," je dodal.

Investitorji so v zadnjih štirih tednih na slovenske obveznice dobili 4,1 odstotka dobička v primerjavi z 2,8-odstotnim donosom na portugalske in 1,6-odstotnim donosom na španske obveznice. BlackRock je "velik ljubitelj perifernih trgov obveznic", je pojasnil glavni investicijski uradnik pri BlackRocku Scott Thiel.

Investitorji so slovenski premierki Alenki Bratušek kupili več časa za reševanje težav z zadolženimi bankami in za brzdanje proračunskega primanjkljaja, ki bo po ocenah Evropske komisije s 3,8 odstotka BDP leta 2012 v prihodnje leto narasel na 7,1 odstotka.

"Pričakujemo pozitivne impulze" Donosi na leta 2024 zapadle slovenske obveznice so v zadnjih štirih tednih padli za več kot 40 osnovnih točk, a so s 5,7 odstotka še vedno bližje portugalskim donosom pri 5,91 odstotka kot španskim pri 4,09 odstotka. "Slovenske obveznice so prepoceni. V primerjavi s Španijo ima Slovenija boljše temelje, manj težav s konkurenčnostjo in boljšo kreditno oceno," meni Lutz Röhmeyer iz Landesbank Berlin Investment.

"Ne vidimo veliko možnosti za neuspeh. Če bodo deležni zunanje pomoči, pričakujemo pozitivne impulze. Še naprej vidimo vrednost v slovenskih obveznicah," je za Die Welt povedal Wolfgang Ernst, analitik pri Raiffeisen Bank International AG na Dunaju.

Ne spreglejte