Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 5. 2013,
13.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bosch poslovanje

Torek, 14. 5. 2013, 13.57

7 let, 2 meseca

Severna Amerika v razcvetu, Evropa in zlasti Južna Amerika v rdečem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Bosch je lani na svetovni ravni nekoliko povišala prihodke v primerjavi z letom poprej, vendar so v enakem obdobju v Sloveniji ti upadli za približno enak delež: okoli dva odstotka.

Nemško podjetje Bosch je v letu 2012 doseglo 52,5 milijarde evrov prihodkov ali milijardo evrov več kot leto prej, a je Slovenija med evropskimi državami, kjer so Boschevi lanski prihodki v primerjavi s predlanskimi nekoliko zaostali. Slovenski skupni prihodki družbe Bosch, ti vključujejo tudi nabave znotraj skupine, so lani namreč dosegli 187 milijonov evrov ali približno dva odstotka manj kot leto prej, prodaja na slovenskem trgu pa je lani dosegla 46 milijonov evrov.

"Glavni krivec za ta upad prihodkov je počasna gospodarska rast," meni generalni direktor nemške družbe za jadransko regijo Javier Gonzales Pareja.

Vsak delavnik 19 novih patentov Bosch, ki na slovenskih lokacijah v Ljubljani, Škofji Loki, Železnikih, Nazarjah in Krškem zaposluje 847 sodelavcev, ima na svetovni ravni skoraj 306 tisoč zaposlenih ali približno 3.400 več kot leto prej. V boj za boljše rezultate, saj z lanskimi, kot pravi Pareja, niso povsem zadovoljni, se odpravljajo predvsem s tehničnimi inovacijami in s sledenjem trendu Vsi in vse povezano – povezovanjem uporabnikov in naprav prek medmrežja. Zlasti so ponosni na število svojih novih patentov, teh je bilo lani na ravni skupine 4.787 ali 19 na vsak delovni dan, in visok delež sredstev, ki jih namenjajo raziskavam in razvoju: lani je to znašalo 4,8 milijarde evrov ali 9,1 odstotka vse prodaje.

V svojih prizadevanjih za konsolidacijo poslovanja pa so se odločili opustiti poslovanje na področju fotovoltaike, saj menijo, da v danih razmerah na tem področju ne morejo ustvariti vzdržnega poslovnega modela. Letošnja pričakovanja vključujejo rast prodaje v višini od dva do štiri odstotke.

Večina slovenske proizvodnje v izvoz Evropa, kjer Bosch ustvari dobro polovico svojih prihodkov, deli usodo Slovenije, saj so Boschevi lanski prihodki na stari celini prav tako za slaba dva odstotka manjši kot leto prej. Še večji upad, kar 15-odstotni, so zaznali v Južni Ameriki, razmere pa rešujeta severnoameriški trg, ki je zrasel za 17 odstotkov, in azijsko-tihomorski, ki se je okrepil za 5,6 odstotka.

Pareja je na vprašanje, kako bo dvig slovenskega DDV-ja vplival na njihovo poslovanje pri nas, odgovoril, da noben ukrep, ki vpliva na povpraševanje in kupno moč uporabnikov, ne more biti dober za poslovanje, a je obenem pojasnil, da večina njihove proizvodnje v Sloveniji gre na tuje trge, zaradi česar ne pričakuje, da jih bo povišanje davka na dodano vrednost občutneje prizadelo.

Skupina Bosch večino, skoraj 60 odstotkov prihodkov, ustvari na področju avtomobilske tehnologije, dobro četrtino na področju gospodinjskih naprav in gradbene tehnologije, slabo šestino pa na področju industrijske tehnologije.

Ne spreglejte