SiolNET. Posel danes Novice
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDH: 32 milijonov evrov smo plačali za delež v Savi

1,31

termometer

SDH | Plačilo 32 milijonov evrov za slabo polovico podjetja, ki je lani imelo dva milijona dobička, je očitno po mnenje SDH dobra poslovna poteza. | Foto: Bojan Puhek
Plačilo 32 milijonov evrov za slabo polovico podjetja, ki je lani imelo dva milijona dobička, je očitno po mnenje SDH dobra poslovna poteza. Foto: Bojan Puhek

Slovenski državni holding (SDH) je danes uspešno končal postopek nakupa 43,226 odstotka delnic družbe Sava. Skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) je tako zdaj njen 89,960-odstotni lastnik.

SDH je delež Save kupil od sklada York Global Finance Offshore s sedežem v Luxembourgu. Predkupno pravico je uveljavil 28. februarja 2022.

V skladu s kupoprodajno pogodbo je moral pred zaključkom transakcije pridobiti odločbo Agencije za varstvo konkurence o skladnosti transakcije s pravili konkurence. Z izpolnitvijo tega odložnega pogoja je nastopil konec transakcije, v okviru katerega se je zgodil prenos kupnine za delnice na račun prodajalca in prenosa delnic na SDH, so sporočili iz SDH.

Skupna vrednost transakcije 38 milijonov evrov

SDH je za dobrih 32 milijonov evrov od Yorka odkupil ves paket delnic družbe Sava, Kad pa je kupil njegovo izpostavljenost do Save iz naslova terjatve v vrednosti malenkost pod šest milijonov evrov. "Skupna vrednost transakcije je torej 38 milijonov evrov," je po sprejemu sklepa o uveljavitvi predkupne pravice na februarski seji nadzornega sveta povedal takratni predsednik uprave SDH Janez Žlak.

Po koncu transakcije ima SDH v lasti 61,914 odstotka delnic Save, Kad pa 28,046 odstotka.

Šele lani z dobičkom, prej milijonske izgube

Družba Sava je matična družba poslovne skupine Sava, v kateri sta še turistična družba Sava Turizem in družbi v mirovanju Sava Zdravstvo in BLS Sinergije. Kot prvi naslednji korak je Žlak februarja napovedal konsolidacijo skupine Sava, združitev Save in Save Turizma ter refinanciranje dolgov. Žlaka je po njegovem predčasnem sporazumnem odhodu s septembrom na čelu SDH zamenjal Žiga Debeljak.

Skupina Sava s skupaj 1.154 zaposlenimi je lani ustvarila 70,1 milijona evrov prihodkov od prodaje ter zabeležila 2,2 milijona evrov čistega dobička. Pred tem je leto 2020 končala z 10,5 milijona evrov čiste izgube.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Golob, Mesec in Fajonova strumno: Gre za zlonamerne govorice, skupaj odlično sodelujemo Slovenija : Litva slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Sportal Vlada potrdila seznam pomembnih športnih televizijskih prenosov

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin