Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
16.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

GZS Gospodarska zbornica Slovenije Samo Hribar Milič

Četrtek, 23. 5. 2013, 16.53

7 let, 2 meseca

Samo Hribar Milič ponovno izvoljen za predsednika GZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je za predsednika zbornice izvolila Sama Hribar Miliča, ki tako na tem mestu ostaja še en mandat.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je med prioritetami v mandatnem obdobju 2013 - 2015 izpostavil prizadevanja, da bo gospodarstvo vplivnejše. "Da bomo torej močnejši pri spreminjanju slovenskega poslovnega okolja, predvsem pa si bomo prizadevali za več pravne države, hitrejše spremembe na področju bančnega in finančnega poslovanja, predvsem pa da bo gospodarstvo imelo boljše pogoje za poslovanje," je dejal.

Predsednik GZS že od junija 2011 Hribar Milič je na položaju predsednika GZS in hkrati generalnega direktorja zbornice od junija 2011, ko se je upravni odbor odločil za združitev obeh funkcij. Na tedanjih volitvah so se za predsedniško mesto potegovali štirje kandidati, tokrat pa ni imel protikandidata.

Želi si, da bi bilo konec mandata naše gospodarstvo iz krize Mandat predsednika GZS traja dve leti. "Želim si, da bi konec mandata objavili, da je gospodarstvo iz krize, da pravna država deluje, da smo debirokratizirali sistem in da z optimizmom zremo v prihodnost," je v nagovoru delegatom dejal Hribar Milič.

Fabijan: Možno je, da se sami izvlečemo iz krize, a treba je sodelovati Po mnenju namestnika guvernerja Banke Slovenije Janeza Fabijana je to uresničljivo. "Možno je, da se sami izvlečemo iz krize, a treba je sodelovati," je dejal Fabijan. Če bo prišlo do dogovora o ukrepih, zaupanja in sodelovanja, se lahko po njegovem mnenju hitro izvlečemo iz položaja, v katerem smo.

V Sloveniji imamo tudi problem neodgovornega lastništva Ko se začnejo zviševati investicije v zasebnem sektorju, je to prvi znak izhoda iz kriza, je napovedal Fabijan ter predstavil projekt prestrukturiranja perspektivnih podjetij v težavah, ki ga v sodelovanju z bankami upnicami vodi Banka Slovenije. Podpirali bodo celovita prestrukturiranja podjetij, Fabijanu pa se zdi smiselno, da bi pri tem sodelovala tudi država s svojimi jamstvi. Ob tem je opozoril na problem neodgovornega lastništva: številna podjetja v težavah imajo neodgovorne in premalo aktivne lastnike, ki nimajo sredstev in kličejo na pomoč državo.

Banka Slovenije poziva k čim hitrejši sanaciji bančnega sistema Sistem financiranja gospodarstva in gospodarske rasti pri nas temelji na bankah, a ta sistem ne deluje, je ugotovil. Banka Slovenije zato poziva k čim hitrejši sanaciji bančnega sistema. "To moramo narediti čim hitreje, v letošnjem letu," je dejal Fabijan, ki je še povedal, da je že vse pripravljeno za prenos slabih terjatev na slabo banko. "To niso prazne obljube Evropski komisiji, Banka Slovenije je vse pripravila," je dejal.

Prenos prvih slabih terjatev na slabo banko naj bi izvedli do konca junija. A očiščenje bilanc bank še ne pomeni, da bo samo od sebe prišlo do kreditiranja gospodarstva, je opozoril. Sam sicer meni, da bi se morala sanacija bank začeti že sredi leta 2009, tudi podjetij.

Ne spreglejte