Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
14.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Uroš Rotnik sojenje TEŠ FURS

Petek, 6. 7. 2018, 14.41

5 let, 9 mesecev

Rotnik ni priznal krivde za domnevno tatvino dokumenta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde glede preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je finančni upravi (Furs) prijavil, s koliko gotovine razpolaga. Kot je povedal, ni s finančne uprave odtujil nobenega dokumenta.

Po izračunih Fursa je imel Uroš Rotnik za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zato so mu odmerili 1,6 milijona evrov davka. Rotnik je na vprašanje, zakaj je potem prejšnji teden plačal davek, odgovoril, da ni želel biti nič dolžan državi.

Uroš Rotnik
Novice Osumljenih pet pri iskanju največje skrivnosti TEŠ6 #video

Rotnikov odvetnik: Obstaja možnost, da je bil dokument založen

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak je sodišču predložil dokazne predloge. Strinjal se je z branjem izpovedi vseh zaslišanih prič med preiskavo, kar je predlagalo tožilstvo. Poleg tega je predlagal, naj zaslišijo tudi Rotnikovo nekdanjo odvetnico Varjo Holec in da se prebere poročilo o izrednem nadzoru na Fursu, kjer naj bi Rotnikov spis vodili neurejeno.

Zagovornik je prav tako predlagal, da sodišče pridobi celoten davčni spis, iz katerega izhaja kronologija vseh dogajanj. Dejal je tudi, da je davčni inšpektor dokument o prijavljeni gotovini pogrešal še pred 7. novembrom 2013, ko je opravil pogovor z Rotnikom. "Gre za obsežen davčni spis, ki vsebuje štiri fascikle dokumentov. Obstaja možnost, da je bil dokument založen," je dejal Jelenič Novak.

Uroš Rotnik
Novice Našli smo vir denarja, s katerim je Uroš Rotnik plačal davčni dolg

Tožilstvo Rotniku očita, da je na Fursu iz davčnega spisa odtujil dokument

Tožilka Renata Vodnjov dokaznim predlogom ni nasprotovala. Povedala je, da imajo dovolj dokazov za tožbo in obsodbo Rotnika, kakšno kazen bo zanj predlagala, pa se bo odločila v nadaljevanju sojenja.

Rotnik naj bi domnevno krajo dokumenta na Fursu storil leta 2013. Davčni pregled pri njem je stekel konec leta 2012, inšpektorji pa so pregledali njegovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011.

Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, kar sam zanika.

Nekdanji direktor Teš Uroš Rotnik krivde za domnevno tatvino dokumenta ne priznava. | Foto: Matej Leskovšek Nekdanji direktor Teš Uroš Rotnik krivde za domnevno tatvino dokumenta ne priznava. Foto: Matej Leskovšek

Rotnik trdil, da mu denarja ne morejo pobrati, ker ga nima

Tožilstvo je januarja 2016 vložilo zahtevo za preiskavo, sodišče jo je uvedlo oktobra istega leta, tožilstvo pa je februarja lani vložilo obtožnico proti Rotniku. Tožilstvo je sicer v tem primeru odstopilo od pregona ene osebe, neuradno Rotnikove prej omenjene odvetnice Varje Holec.

Rotnik sicer meni, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone evrov, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Po njegovi oceni sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava, svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

Pred leti je Rotnik dejal, da mu denarja ne morejo pobrati, saj da ga nima. Zadeva se je preselila na sodišče. Lani spomladi je upravno sodišče potrdilo ugotovitve Fursa ter mu odredilo plačilo zahtevanega zneska. V tistem času je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje, zaradi sodbe upravnega sodišča so ga razrešili s položaja.

Rotnik
Novice Rotnik poravnal 1,5 milijona evrov davka zaradi nepojasnjenega premoženja

Med osumljenimi tudi poslanec SDS in član SD

Rotnik je sicer že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji Teša 6. Najnovejša zgodba se dotika kriminalističnih preiskav s konca junija. Kot smo poročali na Siol.net, so kriminalisti preiskovali večletne sume, da je Rotnik eden od skritih solastnikov trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu Teš 6.

Kriminalisti so po navedbah policije opravili osem hišnih preiskav pri treh osebah in treh podjetjih. Preiskavo vodijo zoper pet osumljencev. 

Po informacijah Siol.net so to Uroš Rotnik, prav tako nekdanji direktor Teša Peter Dermol, sicer član SD, še en nekdanji direktor Teša Franc Rosec, ki je zdaj tudi poslanec SDS, dolgoletni direktor Rudisa Andrej Gorjup in vodja financ v trboveljskem podjetju Igor Medved.

Ne spreglejte