Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
9.52

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

13

Natisni članek

turizem ribogojnica Irena Fonda

Sobota, 26. 1. 2019, 9.52

5 let, 3 mesece

Ribogojnica Fonda odpira svoj "ribji vrt" in žanje nagrade #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

13

Ribogojnica Irena Fonda

Edina morska ribogojnica pri nas, ribogojnica Fonda, se v zadnjih letih posveča tudi izobraževalnemu turizmu. Ta del so poimenovali Nepozabni dan v ribogojnici Fonda, zanimanje za obisk vsako leto raste, letno naštejejo nekaj tisoč obiskovalcev. Da je to prava usmeritev, kažejo tudi nagrade, ki so jih za projekt prejeli.

Slovenska turistična organizacija (STO) je projekt nedavno uvrstila med prvo deveterico doživetij, ki se bodo ponašala z znakom Slovenia Unique Experiences (edinstvena doživetja Slovenije), prihodnji teden bo v okviru osrednjega turističnega sejma v državi Alpe-Adria dobil nagrado Gospodarskega razstavišča za odličnost in kakovost v turizmu, imenovano jakob.

Trendi Irena Fonda: Pri nas se imajo ribe res lepo

Brancin raste štiri do pet let

Nepozabni dan še utrjuje prepoznavnosti blagovne znamke Fonda, saj si obiskovalci ogledajo njihov "ribji vrt", kjer delo poteka ročno in brez kemikalij, se pobližje spoznajo s sonaravno vzgojo rib in morskim življenjem, lahko se udeležijo kulinaričnih dejavnosti in degustacij.

Kot je za STA pojasnila vodja ribogojnice Irena Fonda, projekt temelji na osebnem pristopu, razvijati so ga začeli pred približno petimi leti. Obiskovalcem poskušajo približati dejavnost, s katero se ukvarjajo, veliko se pogovarjajo tudi o prehrani. "Da je zdravje stvar dobrega okusa, to je naš slogan," je dejala.

Obiskovalcem med drugim pojasnijo, koliko časa raste riba. Na primer brancin, po katerem slovi ribogojnica Fonda, po njenih pojasnilih potrebuje osem mesecev za velikost približno petih centimetrov ali teže do šestih gramov, medtem ko potrebuje od štiri do pet let za prodajno velikost. Za primerjavo - piščanec od izvalitve iz jajca do prodajne velikosti zraste v 42 dneh.

Ribogojnica Irena Fonda | Foto:

Gostje iz 120 držav

V Fondi, kot je poudarila, zagovarjajo trajnostni poslovni model. Tako z denarjem, ki ga zberejo od turizma, kupujejo izključno ribjo krmo. Poleg tega se povezujejo tudi z lokalnimi ponudniki in poudarjajo pomen lokalno pridelane hrane. "Regija v resnici raste samo, če rastemo skupaj," je poudarila Fonda, ki verjame v pozitivne učinke povezovanja lokalnih ponudnikov namestitvenih zmogljivosti, hrane in pijače ...

V ribogojnici, kjer so doslej gostili obiskovalce iz več kot 120 držav z vsega sveta, pogosto pa gostijo tudi študente primorske univerze, bodo izobraževalni model v prihodnje nadgrajevali in se tako poskušali še bolj prilagoditi željam strank. "Želimo delati več na turizmu, verjamemo v osveščanje ljudi o trajnostni in lokalni pridelavi," je poudarila.

Ribogojnica Irena Fonda | Foto:

Irena Fonda Veuve Clicquot Business Woman Award 2018
Novice Prestižna nagrada direktorici ribogojnice Fonda

Širitev bo, a ne kmalu

Nadgrajevati pa nameravajo tudi osnovno dejavnost, ribogojnico. "Širitev je na vidiku, a ne še kmalu," je povedala in pojasnila, da bodo ravno letos pobirali "sadove" širitve ribogojnice izpred petih let. Če so doslej na leto pridelali približno 50 ton rib, bi letos morali ravno zaradi omenjene širitve imeti skupaj 100 ton rib.

Letos bodo tako prvič vzgojili orado Fonda iz Piranskega zaliva. "Ravno jih čakamo, spomladi oziroma do poletja bi morale biti v velikosti, primerni za trg. Orade bodo v letošnji skupni beri predstavljale približno 20 odstotkov. Morebitno povečanje tega deleža je odvisno od trga. "Bomo videli, kako bo reagiral trg na ponudbo in temu primerno bomo potem redili," je dodala.

Ribogojnica Irena Fonda | Foto:

Večino prodajo doma

V družinski ribogojnici Fonda so se dolgo časa trudili, da bi slovenski trg namesto italijanskega postal primarni. To jim je uspelo, si pa še vedno prizadevajo zvišati tržni delež. "Večino zdaj prodamo doma in v Avstriji," je pojasnila Fonda, ki po vstopu italijanske družbe Vale Ca' Zuliani v ribogojnico ni več direktorica, čeprav jo dejansko še vedno vodi.

Italijanska družba je ribogojnico Fonda rešila težav z (ne)obstojem. "Zdaj smo finančno bolj stabilni, tudi znanje kroži, saj se oni z ribogojstvom ukvarjajo že več kot 40 let," je dejala in dodala, da lahko zdaj, ko se ne borijo več za obstanek, delajo nove stvari.

Ribogojnica Fonda leta 2018 sicer ne bo končala z dobičkom, saj so prvič doslej izgubili tudi kar nekaj rib. Razlog je visoka temperatura morja, več kot en mesec je bila namreč nad 28 stopinj Celzija, kar je za ribe prestresno, je še povedala molekularna biologinja Fonda, ki je bila lani tudi slovenska finalistka za regijsko nagrado za poslovne ženske Veuve Clicquot Business Woman Award.

Ne spreglejte