Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
10.54

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

revizija poslovanje telekomunikacijski operater T-2

Petek, 24. 11. 2023, 10.54

5 mesecev

Revizor opozarja na negotovost poslovanja T-2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05
T-2 | Foto STA

Foto: STA

Telekomunikacijskemu operaterju T-2, ki je v lasti Jurija Krča, je lani dobiček strmoglavil, po mnenju revizorja pa se v stanju družbe – kratkoročne obveznosti znatno presegajo kratkoročna sredstva – znatno nakazuje negotovost o sposobnosti družbe, da nadaljuje kot delujoče podjetje, poročajo Finance.

Revizor Deloitte je v letnem poročilu za leto 2022 glede T-2 izdal opozorilo: "Kratkoročne obveznosti družbe na dan 31. december 2022 presegajo kratkoročna sredstva za 117,8 milijona evrov, kar pomeni pomembno plačilnosposobnostno tveganje za družbo ... Takšno stanje nakazuje obstoj pomembne negotovosti o sposobnosti družbe, da nadaljuje kot delujoče podjetje."

Komercialnih zapisov za dva milijona evrov več kot v 2021

Opozorilo revizorja je prvo po prisilni poravnavi, ki jo je T-2 končal leta 2021, hkrati pa predstavlja pomembno opozorilo imetnikom komercialnih zapisov, s katerimi se dodatno financira vse bolj zadolžena družba.

T-2 je namreč marca letos, po že zaključeni bilanci, spet izdajal komercialne zapise v vrednosti 28,49 milijona evrov, s katerimi se kratkoročno financira. Komercialni zapisi, ki so obrestovani od 5,2 do 5,5 odstotka, imajo dospelost 364 dni in so zavarovani s premoženjem izdajatelja, so zapisali v Financah.

Poleg tega sta šli konec letošnjega julija v stečaj dve s T-2 povezani podjetji, ki sta v Krčevi lasti, hkrati pa družbi grozi tudi tožba Vseslovenskega združenja malih deležnikov v vrednosti 39,1 milijona evrov zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov. T-2 tožbo z vseh vidikov jemlje kot neutemeljeno.

Dobiček družbe glede na 2021 vrtoglavo nižji

Operater T-2, ki je v lasti Jurija Krča, je v letu 2022 povečal prihodke od prodaje za 8,6 odstotka (na 109,5 milijona evrov), hkrati pa je ustvaril le 27 tisoč evrov čistega dobička. To pomeni velik razkorak z letom 2021, ko so zabeležili 12,2 milijona evrov dobička, poročajo Finance.

V družbi pojasnjujejo, da so se jim stroški znatno povišali zaradi rasti stroškov prodaje, dela in omrežja.

T-2
Novice VZMD s kolektivnimi tožbami nad telekomunikacijske operaterje
T-2
Novice Bo ustavno sodišče rešilo T-2 iz stečaja?
Ne spreglejte